Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

7 Diersoorten waarvoor je naar Costa Rica reist

| Sapa Pana Travel

Costa Rica staat bekend om haar rijke fauna. Het land is nauwelijks groter dan Nederland, toch huisvest het niet minder dan 200 soorten zoogdieren, ongeveer 830 vogelsoorten en 400 soorten reptielen. De soortenrijkdom aan insecten gaat nog verder, alleen al het aantal vlindersoorten loopt in de honderden. De dierenwereld in het land is niet alleen zeer divers, tijdens een rondreis in Costa Rica zult u merken dat het relatief gemakkelijk is om de dieren voor uw lens te zien verschijnen. Wij presenteren u hierbij onze lijst van de mooiste dieren van Costa Rica, die uw reis naar dit land meer kleur zullen geven! 

Vogels

Bezoekt u Costa Rica vooral om exotische diersoorten te ontmoeten, dan kunt u niet om de vogels heen. Want wat betreft kleur, vorm en gedrag valt u van de ene in de andere verbazing: de bizarre afmeting van de snavel van de zwavelborsttoekan, de veren van de purperkeeljuweelkolibrie die een fluorescerende gloed krijgen in het zonlicht, of de onwaarschijnlijk gekleurde spikkeltangare. De nationale vogel  is de Grays lijster, vreemd genoeg een vogel die nogal onopvallend gekleurd is en voorkomt in de centrale vallei. Wilt u op zoek naar specifieke vogelsoorten, dan is een goede gids onontbeerlijk. Hij kent de leefgebieden, de geluiden en het gedrag en weet de vogels zo gemakkelijker te vinden. Excellente vogelgebieden zijn bijvoorbeeld Monteverde en het Osa schiereiland, bijvoorbeeld vanuit deze resorts.
 

Walvissen

Het ontwaren van deze gigant in de oceaan is een echt unieke en adembenemende ervaring, die Costa Rica u kan bieden. Het walvisseizoen duurt hier langer dan waar ook, wat betekent dat de kans dat u deze kolos te zien kunt krijgen groot is. De meest algemene soort is de bultrug, die een lengte bereikt tussen de 12 en 16 meter en een gewicht van 25 tot 30 ton. Elk jaar migreren ze vanuit de poolregio’s naar de warme wateren voor de kust, om hier te paren en hun kalveren groot te brengen. De hoofdseizoenen voor walvissen lopen van december tot maart (bultruggen komen vanuit de noordelijke zeeën naar Costa Rica) en van juli tot oktober (migratie vanuit Zuidpoolgebied). Voor de grootste zekerheid tippen we u het Marino Ballena National Park in Uvita, of het Manuel Antonio National Park. Lees meer over walvissen spotten in Costa Rica. 
 

Schildpadden

Dwergschildpad, lederschildpad, karetschildpad, onechte karetschildpad en de soepschildpad; maarliefst vijf van de bestaande zeven zeeschildpadden komen voor in Costa Rica. Ze leven langs zowel de Pacifische als de Caribische kust. De zandstranden in de beschermde gebieden van dit natuurvriendelijke land bieden de perfecte plek voor de schildpadden om hun eieren te leggen. Desalniettemin worden door verdwijnen van neststranden, visserij (waarbij schildpadden vast komen te zitten in de netten) en het roven van eieren uit nesten een aantal soorten met uitsterven bedreigd. En dat zou zonde zijn, want de aanblik van tientallen of soms honderden schilpadden die het strand op strompelen, hun nesten graven, hun eieren leggen en weer terug de zee in schuiven, is magisch. Reis voor dit spektakel bijvoorbeeld naar Tortuguero National Park in het noordoosten. 
 

Luiaards

Misschien wel een van de meest gewilde diersoorten om te spotten in Costa Rica zijn luiaards. U moet even geduld hebben om er een te ontwaren, want met hun met mos begroeide vachten zijn ze moeilijk te ontwaren in de bomen. Maar als u ze in het vizier heeft hoeft u gelukkig niet bang te zijn dat ze zich snel uit de voeten maken. Luiaards komen alleen voor in Latijns Amerika en van de zes soorten leven er twee in Costa Rica: de drieteen- en de tweeteenluiaard. De luiaard is een herbivoor die tot 20 uur per dag kan slapen hangend aan een tak, om de geringe energie die het heeft zo spaarzaam mogelijk te gebruiken. Luiaards kunnen in heel het land worden waargenomen in de natuurgebieden.
 

Apen

Vooral als u de kustgebieden van het land bereist bent u in de gelegenheid om een of meer van Costa Rica’s vier apensoorten tegen het lijf te lopen. De witschouder kapucijnaap, de slingeraap, mantelbrulaap of het doodshoofdaapje; ze leven alle in soms grote families. U merkt ze op aan het plotseling geritsel boven u in het gebladerte. Op weg naar hun foerageerbomen migreren de apen door de bossen, springend van tak naar tak, waarbij ze hun lange staarten gebruiken voor evenwicht en als vijfde grijparm. Op het Osa schiereiland komen alle vier de soorten voor, ook Manuel Antonio National Park is een goede plek.
 

Kikkers

Costa Rica huisvest vele kikkersoorten, de bekendste daarvan is wel de roodoogmakikikker. Met zijn groene kleur, oranje voeten en rode ogen is het een opvallende verschijning, maar zijn neefjes maken het op dat vlak letterlijk nog bonter. Gifkikkertjes worden soms niet groter dan de nagel van uw duim, maar vergist u niet: hun gif is dodelijk voor hun predatoren. Mede vanwege hun kleine afmeting zijn de kikkers bijzonder lastig te vinden. Let vooral op hun silhouet als u van onderen naar een door de zon beschenen boomblad kijkt. Jonge, half opgerolde boombladeren en bromelia’s die een laagje water bevatten, zijn gewilde verstopplekken. Het favoriete natuurlijke habitat van de kikkers zijn vochtige streken zoals regen- en nevelwouden.
 

Vlinders

Wandelend door het regenwoud zult u hem ongetwijfeld een keer zien. Alsof hij aan een touwtje hangt fladdert hij rond u heen. De morpho betovert u en overtuigt u ervan definitief in het Hof van Eden te zijn beland. De spanwijdte van 10 tot 12 centimeter is al indrukwekkend, maar misschien nog indrukwekkender is zijn blauwe kleur. Deze wordt namelijk niet gevormd door pigment, maar door een microscopische structuur. Dit maakt dat de vlinder in de schaduw een vrij onopvallend uiterlijk heeft, maar vliegend in de zon wordt zijn kleur intens, betoverend blauw. Een andere fantastische soort is het uiltje. Deze schrikt vijanden af met twee priemende uilenogen op zijn vleugels, die hij tevoorschijn tovert als hij op een tak gaat zitten. 
 

Meer over Costa Rica

Als u vooral voor de dieren naar Costa Rica reist, laat u dan verder inspireren op onze pagina over Costa Rica. Neem vooral ook contact met ons op, wij weten waar u het meeste kans maakt om de diersoorten van uw wensenlijst te spotten. Samen met u stippelen we de beste route uit. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl, vraag direct een reisvoorstel aan, of bel ons op nummer +31 73 610 62 04. We helpen u graag.