Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

5 hotels in de natuur van Costa Rica

| Sapa Pana Travel

Een verblijf in een jungle lodge, die u per raft over een wild stromende rivier moet bereiken of een kleinschalig hotel gelegen aan een schilderachtige baai en omgeven door een weelderige tropische vegetatie. Costa Rica staat bekend om de veelzijdige natuur én om haar bijzondere accommodaties. Wij hebben 5 accommodaties in de Costa Ricaanse natuur voor u op een rijtje gezet.


Nevelwoud Monteverde

1. Pacuare Lodge

De Pacuare Lodge is gelegen in een privéreservaat van in het Talamanca gebergte. De lodge wordt omgeven door regenwoud en ligt aan de oever van de Río Pacuare. Deze unieke locatie, met zijn levendige natuur, biedt uitstekende mogelijkheden voor avontuur, romantiek en wellness. De lodge is bereikbaar per raft over de Pacuare rivier, maar ook over land of per helikopter.

Deze luxe eco-lodge beschikt over 20 suites. U wordt er volledig ondergedompeld door de magie van de omgeving. Iedere suite heeft uitzicht op de rivier, maar van binnen zijn ze allemaal uniek. De inrichting van de suites zijn eenvoudig en toch verfijnd. Ze zijn geïnspireerd in de Cabécar gemeenschap die in de omgeving leeft. De Pacuare lodge beschikt over een eigen restaurant en een loungeruimte. In het restaurant worden veelal producten gebruikt die van de eigen boerderij komen. Daarnaast kunt u gebruik maken van het infinity zwembad en de spa. JawaJuü Spa gebruikt de kalmerende kracht van het regenwoud en voor de behandelingen worden lokale natuurlijke producten gebruikt.
Foto's: Pacuare Lodge

Duurzaamheid

Pacuare Lodge biedt luxe maar heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De logde is gebouwd met respect voor de natuur en bestaat uit duurzame en milieuvriendelijke materialen. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame energie. Het personeel van de Pacuare lodge komt uit de nabij gelegen gemeenschappen en de lodge neemt deel aan programma’s voor het behouden en ondersteunen van de gemeenschappen én de natuur van de omgeving. Een voorbeeld van deze projecten is het Project Jaguar, in samenwerking met de Costa Ricaanse Nationale Universiteit (UNA). Dit is een project gericht op het behoud en de observatie van de jaguar en andere zoogdieren. Sinds de start van het project zijn meerdere jaguars geobserveerd, inclusief een zeldzame zwarte jaguar, ook wel zwarte panter genoemd.


Foto: Pacuare Lodge

Wat is er te doen?

De omgeving van de Pacuare lodge heeft veel te bieden. Door middel van diverse excursies en activiteiten kunt u de omgeving verkennen. Denk aan raften, kajakken, rotsklimmen in de nauwe kloof te midden van het regenwoud, abseilen, vogels spotten, wandelingen naar verborgen watervallen in het regenwoud maken, een bezoek brengen aan inheemse Cabécar families en een bezoek brengen aan de Bajo del Tigre gemeenschap.
Foto's: Pacuare Lodge

Net zoals de vogels hun nesten hoog in de bomen maken, beschikt Pacuare Lodge over een eigen gebouwd nest, El Nido. Op een platform van 20 meter hoog in een boomtop, kunt u genieten van een ontbijt of lunch. Het avontuur begint langs een 130 meter lange kabelbaan die naar het platform lijdt.
Foto's: Pacuare Lodge

Petra schreef eerder een blog over haar verblijf in de Pacuare Lodge.

Meer over de Pacuare Lodge

2. Playa Cativo

De Playa Cativo lodge ligt in het zuiden van Costa Rica aan de kust van Golfo Dulce, een inham van de Pacifische Oceaan. Per boot vaart u naar de accommodatie en onderweg heeft u kans om walvissen, dolfijnen of schildpadden te spotten. U komt aan bij een klein paradijs met uitbundige flora en fauna.

Playa Cativo heeft 18 gastenverblijven, verdeeld in vier hoofdcategorieën. De kamers zijn ingericht met hergebruikt hardhout en tegelwerk dat met de hand is gemaakt door lokale ambachtslieden. Playa Cativo beschikt verder over een eigen spa, restaurant, zwembad en een bar met cocktails en wijnen van topkwaliteit. In de bibliotheek kunt u meer leren over Costa Rica, de Golfo Dulce, de geschiedenis van dit gebied en het dierenleven. De lodge ligt in het zuidwesten van het nationale park Piedras Blancas waarvan men schat dat hier 750 soorten bomen, 140 soorten zoogdieren, 367 vogelsoorten, 117 soorten reptielen en bijna 10.000 soorten insecten te vinden zijn.

Duurzaamheid

Playa Cativo maakt gebruik van 100% duurzame energie afkomstig van zonnepanelen en waterkracht. Groente en fruit wordt verbouwd in een eigen tuin. Daarnaast ondersteunt de accommodatie verschillende projecten in Costa Rica, zoals het herstellen van koraalriffen en het opzetten van projecten om het mangrovegebied te herstellen. Tot slot heeft de accommodatie plannen om bedreigde boom- en plantensoorten te kweken om zo de natuur te herstellen.

Wat is er te doen?

De bijzondere omgeving van Playa Cativo maakt dat er veel mogelijkheden zijn om dit gebied te ontdekken. Vanwege de vele vogelsoorten in het nationale park Piedras Blancas, zien veel mensen dit als de beste plek voor vogelen in Costa Rica. Onder leiding van een gids kunt u de bijzondere vogels spotten of maak een wandeling door het park. En het strand bij de lodge is een ideale plek om te kijken naar de zonsondergang.

Niet alleen op land, maar ook in en onder water is veel te beleven. Snorkelen, duiken, walvissen en dolfijnen spotten. Leer surfen of ga paddleboarden of stap in een kajak voor een tocht over het water. En bent u hier drie dagen voor of drie dagen na de nieuwe maan van iedere maand, dan kunt u een van de meest bijzondere fenomenen ter wereld aanschouwen; Bioluminescentie. Een spectaculair fenomeen waarbij de wateren worden verlicht door micro-organismen die oplichten als ze de golven raken. Het licht is meestal zo fel dat u zelfs de vissen in het water kunt zien.

3. Lapa Rios Lodge

De Lapa Rio Lodge is gelegen op het Osa schiereiland en beschermt meer dan 400 hectare aan regenwoud. Vanuit de lodge zijn de Stille Oceaan en Golfo Dulce gemakkelijk te bereiken. Het nationale park Corcovado ligt dicht bij de accommodatie, en het wordt gezien als een van de meest ongerepte en bio diverse stukken regenwoud in Midden-Amerika.

De ecolodge bestaat uit 17 luxe bungalows met uitzicht op zee en een privé veranda. Verder heeft de lodge een natuurlijk zwembad, dus zonder chemicaliën, een spa en eet- en drinkgelegenheden. De gerechten in het restaurant worden met name gemaakt met inheemse en duurzame producten, en bij de bar worden heerlijke cocktails, wijnen en andere dranken geserveerd. Bovendien zijn er gidsen, biologen en natuurwetenschappers ter plaatse. Zij staan altijd voor u klaar om uw vragen over de omgeving en haar flora en fauna te beantwoorden.
Foto's: Lapa Rios

Duurzaamheid

Duurzaamheid is erg belangrijk bij de Lapa Rios Lodge. Er wordt gebruik gemaakt van zonne-energie, een eigen groentetuin en biologisch afbreekbare bad- en schoonmaakproducten. Verder heeft de lodge een ‘no plastic policy’. Tevens werkt de accommodatie samen met een aantal natuurbeheerorganisaties om het Corcovado Nationaal Park te beschermen en worden de grote katachtigen via camera’s in de gaten gehouden, om ze zo beter te kunnen beschermen.

Niet alleen de natuur profiteert van de duurzaamheid van de Lapa Rios Lodge: de accommodatie zet zich bovendien in voor de gemeenschap. Alle medewerkers bij de lodge zijn Costa Ricaans. Daarnaast heeft Lapa Rios dicht bij de lodge een basisschool opgestart en is er een programma ontwikkeld om nieuwe gidsen op te leiden. Dit wordt gedaan met behulp van de lapathon, een hardloopwedstrijd van 10 kilometer waarbij geld wordt ingezameld om meer van dit soort projecten op te starten.

Foto's: Lapa Rios

Wat is er te doen?

Osa Peninsula is een unieke plek in Costa Rica; hier kunt u namelijk zo’n 2,5% van de wereldwijde biodiversiteit vinden, en dat terwijl Osa Peninsula slechts 0,001% van het totale wereldoppervlak beslaat! Samen met gidsen gaat u op pad om deze unieke natuur te ontdekken: meer dan 300 vogelsoorten zijn inmiddels rond de lodge gespot, waaronder de geelvleugelara. Deze wordt ook wel lapa genoemd in het Costa Ricaans. Hier komt de naam van de lodge vandaan.

Tip: wilt u weten welke vogels er allemaal rondom de lodge zijn gespot? Bekijk dan de vogel checklist van de Lapa Rios Lodge.
Foto's: Lapa Rios

Niet alleen vindt u hier vogels in overvloed, ook kunt u hier veel andere wilde dieren spotten. Denk aan luiaards, gordeldieren, apen en kikkers. In de avond kunt u met een gids op pad voor een nachtwandeling waarbij u kennis maakt met het nachtelijk dierenleven.

Foto's: Lapa Rios

4. Senda Monteverde

Senda Monteverde is omringd door het Monteverde Nevelwoud Reservaat, dat meer dan 10.500 hectare aan natuurgebied beschermt: een unieke plek met een enorme variëteit aan flora en fauna. Een ideale bestemming voor de echte natuurliefhebbers.

De accommodatie bestaat officieel sinds 2018. Toen nam het Costa Ricaans echtpaar John & Lisa Aspinall het voormalige Sapo Dorado Hotel over. Hun doel was om nieuw leven te blazen in wat ooit een leuk hotel was. Hier wilden ze met name de lokale inwoners bij betrekken. Het resultaat mag er zijn: Senda Monteverde is een uniek boetiekhotel met slechts 24 kamers. U bevindt zich hier in een groene oase van rust ver van de gehaaste wereld, waar u enkel de geluiden van de natuur kunt waarnemen.

De accommodatie beschikt over een yogastudio waar u yogalessen kunt volgen. Senda Monteverde beschikt ook over de El Sapo bar & lounge, en het El Sapo restaurant. De producten die voor deze faciliteiten gebruikt worden, zijn allemaal duurzaam en lokaal geproduceerd. Het restaurant serveert ontbijt, lunch en diner en heeft vegetarische en vegan gerechten. Bij het restaurant en de bar en lounge worden uitstekende organische Zuid-Amerikaanse wijnen geserveerd, en zijn er lokaal gebrouwen biersoorten en cocktails beschikbaar.
Foto's: Senda Monteverde

Wat is er te doen?

Als u bij Senda Monteverde verblijft, is er uiteraard de mogelijkheid om het Monteverde Nevelwoud te bezoeken. Samen met een gids gaat u het nevelwoud ontdekken. U heeft de kans om een aantal van de unieke vogelsoorten te ontdekken zoals de quetzal en de toekan. Daarnaast kunt u zomaar apen, een neusbeer of, met veel geluk, een jaguar of poema tegenkomen. U kunt er ook voor kiezen om ‘s nachts met een gids op pad te gaan, zodat u de kans krijgt om nachtelijke dieren te spotten.
Foto's: Senda Monteverde

Het Monteverde Reservaat is ook een perfecte uitvalsbasis voor een actievere dag. Ga ziplinen, canopy of paardrijden. Deze activiteiten zijn allemaal een unieke manier om het nevelwoud nog beter te ontdekken: tijdens uw paardrijd tocht zult u bijvoorbeeld niet alleen over de ‘gewone’ paden rijden, maar rijdt u ook over een koffie- en bananenplantage.

Niet alleen het Monteverde Nevelwoud is uniek. Senda Monteverde ligt vlak bij het Aguti Wildlife Reservaat en wordt gezien als een rustiger alternatief voor het Monteverde Nevelwoud. Vanuit de accommodatie krijgt u exclusief en onbeperkt toegang tot dit privé reservaat.
Foto's: Senda Monteverde

5. Nantipa Beach Resort

Het Nantipa Beach Resort is gelegen aan het uiterste puntje van Nicoya Peninsula: een verborgen parel aan de prachtige Pacifische kust op het strand van Santa Teresa. De naam Nantipa stamt af van de taal van de Chototega stam: een eeuwenoude gemeenschap van Nicoya Peninsula. Het schiereiland wordt gezien als een van de vijf zogenoemde ‘blauwe zones’. Dit zijn gebieden die door UNESCO worden gezien als gebieden waar mensen over het algemeen langer en gezonder leven. Iets wat deze plek extra uniek maakt.

Het Nantipa Beach Resort is een kleinschalige accommodatie met slechts 15 bungalows, waardoor u kunt genieten van de rust en de omgeving tijdens uw verblijf. Ondanks dat de accommodatie kleinschalig is, zult u niets missen tijdens uw verblijf. Nantipa heeft geen eigen restaurant, maar op een steenworp afstand vindt u het Manzu Restaurant. Er worden internationale gerechten geserveerd, maar er wordt wel een draai aan gegeven. Het restaurant maakt gebruik van verse en lokale ingrediënten voor hun gerechten en cocktails. U zult aangenaam verrast worden.
Foto's: Nantipa

Wat is er te doen?

Tijdens uw verblijf bij de Nantipa Lodge kunt u meerdere activiteiten ondernemen. U kunt gaan paardrijden bij een nabijgelegen ranch, leren surfen, mee gaan vissen of meedoen aan een canopy tour. 

Als u liever met beide benen op het vaste land wil blijven staan, kunt u ervoor kiezen om te hiken in het Cobo Blanco Nationaal Park of het Curu Reservaat. Het Cobo Blanco Nationaal Park is ontstaan in 1963, en was een van de eerste grote natuurbeschermingsprojecten in Costa Rica om het gebied tegen ontbossing te beschermen. Het Curu Reservaat zorgt voor duurzaam gebruik van land en leert mens en dier beter met elkaar om te gaan. Tijdens uw hike over de paden van het reservaat zult u een grote verscheidenheid aan flora en fauna tegenkomen.
Foto's: Nantipa

Een unieke ervaring is om een bezoek te brengen aan Tortuga Eiland. Onderweg ziet u wellicht dolfijnen, roggen, schildpadden en walvissen. Het eiland is een perfecte plek om te gaan snorkelen: u zult unieke tropische vissoorten tegenkomen.


Foto: Nantipa

Zelf Costa Rica bezoeken?

Wilt u zelf een rondreis door Costa Rica maken en een bezoek brengen aan een van deze unieke lodges in de Costa Ricaanse natuur? Wij helpen u graag met het maken van een rondreis op maat. Kijk voor meer inspiratie bij de rondreizen die wij ter inspiratie voor u hebben samengesteld.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04, stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of vraag direct een reisvoorstel aan. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen