Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Walvissen spotten in Costa Rica

| Anke Hendriks

Daar staat u dan oog in oog met een van de onbetwiste reuzen van de zee. Op slechts een paar meter afstand ziet u de immense staart van het beest in het water slaan. De walvis duikt onder water, maar even later komt hij terug. Een grote straal water spuit uit de zee en de walvis laat zich nog eenmaal aan het oppervlak zien. Kippenvel!

Het spotten van walvissen is een unieke ervaring. In Latijns-Amerika kunt u op verschillende plekken walvissen spotten, denk aan Argentinië, Ecuador, Brazilië, Belize en Mexico. Een andere plek waar deze dieren goed te spotten zijn is Costa Rica. Het walvissenseizoen in Costa Rica is zelfs het langste ter wereld. Naast bultrugwalvissen worden er in het land ook grienden (familie van de dolfijnen), blauwe vinvissen en zwarte zwaardwalvissen gespot. 

De bultrugwalvis

De bultrugwalvis kan tussen de 12 en 16 meter lang worden en weegt zon 25 á 30 ton. Kenmerkend voor deze soort zijn de lange borstvinnen en de knobbels op zijn bek en onderkaak. In de paartijd laten de mannetjes een bijzonder gezang horen om indruk te maken op het vrouwtje. Dit kan dagenlang aanhouden. Verder staat de bultrugwalvis bekend om zijn spectaculaire vertoningen aan het wateroppervlakte. Zo slaan ze met hun grote borstvinnen op het water en maken ze sprongen waarbij ze soms volledig boven het water uit komen. Elk jaar leggen bultruggen duizenden kilometers af wanneer ze migreren van de koude, voedselrijke poolstreken naar warmere wateren om daar te paren en te kalven. Zo komen de walvissen twee keer per jaar langs Costa Rica.

Wanneer kunt u walvissen spotten in Costa Rica?

Costa Rica is voor de bultrugwalvissen uit het noorden én het zuiden de plek om de winter te ontsnappen. Hierdoor zijn er in Costa Rica twee seizoenen voor het spotten van walvissen te onderscheiden. 

Seizoen 1: eind december – eind maart

In het eerste seizoen arriveren de bultrugwalvissen in december vanuit Californië en Alaska voor de kust van Costa Rica vanwege de warme wateren. Eind maart vertrekken ze weer richting het noorden.

Seizoen 2: eind juli – eind oktober

In het tweede seizoen reizen de bultrugwalvissen vanuit Antarctica naar de kust van Costa Rica. De walvissen zijn tussen juli en oktober dichtbij de kust te vinden. Dit is tevens het seizoen waarbij de walvissen naar Costa Rica komen om te baren. Een pasgeboren walvis kan 2.000 kg wegen.

Waar kunt u bultrugwalvissen het beste spotten?

Het beste kunt u bultrugwalvissen spotten aan de Pacifische kust. Door de vele baaien aan de kust is het voor de walvissen een goed en beschermd gebied om hun jongeren te laten groeien. Er zijn verschillende plaatsen waar de walvissen voorkomen.

Wist u dat

  • De staart van een walvis hun vingerafdruk is? Elke walvis heeft een unieke weergave van markeringen waarmee hun staartafdruk wordt creëert.
  • Costa Rica een jaarlijks walvissen en dolfijnen festival heeft? Deze wordt in september bij Uvita gehouden.
  • September een ideale maand is om te reizen naar Costa Rica? Zo kunt u walvissen te spotten aan de Pacifische kust en heeft u de kans om schildpadden eieren te zien leggen in Tortuguero aan de Caribische kust.
  • Het gezang van de bultrugmannetjes wel drie kwartier kan duren en op kilometers afstand nog te horen is?
  • De snelheid van een bultrugwalvis gemiddeld 9 kilometer per uur is? Het maximum is 27 kilometer per uur.
  • Bultruggen geen tanden maar baleinen gebruiken om voedsel te verzamelen? Baleinen zijn een soort flexibele staafjes die als een soort kam in de bovenkaak van de walvis zitten. Om te eten nemen de walvissen een grote hap water en door de baleinen filteren ze het voedsel eruit.

Niet alleen in Costa Rica kunt u walvissen spotten. Dit kan bijvoorbeeld ook in Brazilië, zoals op de foto hierboven. En naast walvissen kunt u in Latijns-Amerika meer wildlife spotten.

Een rondreis door Costa Rica maken

Wilt u graag zelf walvissen spotten in Costa Rica? Bekijk dan een onderstaande rondreis die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Met een huurauto ontdekt u Costa Rica en u bezoekt verschillende plekken waar u walvissen kunt spotten.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden van het spotten van walvissen in Costa Rica of een op maat gemaakt reisvoorstel. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een mail naar info@sapapanatravel.nl.

Bekijk inspiratiereis