Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

5 redenen waarom je Guatemala niet mag missen

| Anke Hendriks

Guatemala, het land van de vulkanen en van de eeuwige lente. In mei 2018 heb ik dit land, gelegen in Centraal Amerika, bezocht en ik vond het geweldig. In dit blog vertel ik wat ik zo leuk vind aan Guatemala. 

Meer over Guatemala

1. Vriendelijke bevolking

​Het eerste wat mij opviel toen ik in Guatemala arriveerde was de vriendelijke bevolking. Verkopers, chauffeurs, gidsen en mensen die je zomaar op straat ontmoet. Iedereen is even behulpzaam en vriendelijk. Mijn eerste avond in Antigua liep ik wat rond en kwam ik uit bij het centrale plein. Er waren veel mensen op het plein en het zag er gezellig uit dus besloot ik even op een bankje te gaan zitten en dit schouwspel gaande te slaan. Pas twee uur later verliet ik het plein. Ondertussen was ik door verschillende mensen aangesproken die benieuwd waren wat ik hier kwam doen en wat ik van hun land vond. En als afsluiter van de avond heb ik samen met anderen op het plein geluisterd naar een optreden van een jonge band. Deze avond maakte dat ik me direct welkom voelde in Guatemala. 

2. Tradities en lokale gebruiken

​Iedere Guatemalteek heeft een smartphone op zak, overal is wifi beschikbaar en in de top 40 staat dezelfde muziek als bij ons in Nederland. Hoewel de bevolking ook mee gaat met de nieuwe technologieën zie je nog steeds veel van hun tradities waar ze erg trots op zijn en dat is erg mooi om te zien. Ze zijn erg trots op hun afkomst en vinden hun cultuur nog steeds heel belangrijk. Tijdens mijn reis door Guatemala heb ik veel van de rijke cultuur mogen zien. Vrouwen in traditionele kledij, de lokale markten waar bijzondere handwerken worden verkocht, we hebben een weverij bezocht en een lokale koffieplantage gezien. We mochten zelfs mee naar het huis van de eigenaren van de plantage om te zien hoe het proces van de koffiebonen verder gaat. 

3. Indrukwekkende Maya tempels

​Guatemala gold samen met de landen Mexico, Belize, El Salvador en Honduras als het hart van de Maya wereld. Verspreid over het land vind je dan ook indrukwekkende archeologische sites. De meest bekende vindplaats is Tikal. Een prachtige en indrukwekkende plaats, maar er is nog meer. Zo vind je niet ver van Tikal, middenin de jungle, het Maya-dorp Uaxactún. De inwoners leven hier nog van de jungle en hun dorp is omgeven door indrukwekkende Maya gebouwen. Tijdens mijn reis heb ik deze plek bezocht, werden we uitgenodigd om bij mensen thuis te eten en heb ik overnacht op een luxe camping of ‘glamping’. We werden uiterst gastvrij ontvangen en onder het genot van een diner tussen tientallen kaarsen, niet ver van een Maya-tempel werden ons indrukwekkende verhalen verteld over het verleden.

4. Veelzijdige natuur

​In het zuidwesten van het land heb je het hooggebergte waar een zacht zonnetje schijnt en het rond de 15 graden is. Vulkanen domineren het landschap en bij het meer van Atitlán lijkt het net of je in een sprookje terecht komt. Het meer schittert in de ochtendzon en de kleine dorpjes klimmen tegen de omringende heuvels. Vanuit Guatemala Stad vlieg je vervolgens in een klein uurtje naar het noorden waar het berglandschap plaats heeft gemaakt voor een beboste jungle, de zon die fel schijnt en een temperatuur die op kan lopen tot 35 graden. Brulapen zijn je natuurlijke wekker en regelmatig komt er een toekan voorbij gevlogen. Twee totaal verschillende werelden in een en het zelfde land en beide even bijzonder.

5. Unieke accommodaties

​Niet alleen de natuur van Guatemala is bijzonder, maar ook de accommodaties waar ik mocht verblijven. Genieten van een goed verzorgd ontbijtje met mijn gezicht in de zon en mijn blik op het meer van Atitlán, wakker worden aan de oever van een lagune in de jungle en slapen op een paar stappen verwijderd van de Arco van Antigua. Het personeel zorgt dat je niet tekort komt tijdens je verblijf en tussen de drukke dagen door kun je even heerlijk ontspannen in de spa van het hotel. Heerlijk.

Rondreis door Guatemala maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Guatemala maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen

Naar luxe reis Guatemala