Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

4x Braziliaanse lekkernijen van cassave

| Petra Horsch

Cassave, ook wel bekend als maniok, is een eetbare wortelknol. Steeds vaker zie ik het terug in de Nederlandse supermarkt, maar echt bekend is het hier nog niet. In Brazilië is de cassave veel bekender en wordt het dagelijks gegeten. In de tijd dat ik in Brazilië woonde heb ik het ook vaak gegeten en gebruikt in de keuken. Dit zijn mijn favoriete Braziliaanse lekkernijen die van cassave gemaakt worden. 

Wat is Cassave?

Cassave of maniok is een eetbare wortel die veel gegeten wordt in Afrika en Zuid-Amerika. Oorspronkelijk komt het uit mijn geboorteland Brazilië. Uit archeologische vondsten blijkt zelfs dat cassave in Brazilië en Venezuela al sinds 3000 v.Chr. verbouwd wordt. Na de ontdekking van het Amerikaans continent hebben de Portugezen de knol verspreid naar Afrika en Zuidoost-Azië. De smaak van cassave is lastig uit te leggen. Het lijkt op dat van een aardappel, maar dan sterker van smaak. Het is vezelachtig en voedzaam. Ik kan me van vroeger nog herinneren dat onze tuinman wel eens aankwam met een gigantische cassave wortel uit zijn eigen tuin, van wel meer dan een meter lang. Trots gaf hij het aan mijn moeder, die de bui al zag aankomen; we zouden wéér cassave, of zoals het in het zuiden van Brazilië wordt genoemd mandioca, eten. Gelukkig is er genoeg te maken van mandioca.

Mandioca Frita

Mijn favoriete manier om cassave te eten is als mandioca frita, oftewel gefrituurde mandioca. Hiervoor schil je eerst de knol en snijd je het vervolgens in kleinere stukken. Deze stukjes moeten worden gekookt en uiteindelijk bak je ze in de frituurpan. Heerlijk als bijgerecht of als snack. Je kunt het eigenlijk wel zien als de Braziliaanse variant van frietjes. 

Biscoito de Polvilho

Deze Braziliaanse snack, een variant op chips, dat met name in het Zuidwesten en Noordoosten van het land wordt gegeten. Waar deze snack vandaan komt is onbekend, maar het blijkt al sinds de Portugese kolonisatie te worden gemaakt door de koks van de fazendas (boerderijen) in de deelstaat Minas Gerais, een regio met veel koloniale geschiedenis. De basis ingrediënten voor deze snack zijn water, melk, olie en cassavemeel. Deze populaire snack wordt in elke supermarkt verkocht, maar wie ooit in Rio de Janeiro is geweest, is de biscoito de polvilho vast wel een keer tegengekomen op de stranden van Copacabana en Ipanema. De smaak vak deze biscoito de polvilho is vrij licht, het wordt dan ook niet voor niets biscoito de vento genoemd, oftewel wind biscuit. 

Pão de Queijo

Dit heerlijk broodje is toch wel een van de dingen die ik het meest mis nu ik hier in Nederland woon. Als ik weer eens naar Brazilië ga, dan ga ik op de luchthaven vaak al snel op zoek naar een heerlijke pão de queijo. Er is zelfs een keten die ‘Casa do Pão de Queijo’ heet, oftewel, huis van de pão de queijo. Letterlijk vertaald is pão de queijo een kaasbroodje, maar het is niet te vergelijken met het kaasbroodje dat we in Nederland kennen. Hoewel de pão de queijo in Brazilië een populaire snack is, weten maar weinig Brazilianen dat het afkomstig is uit de deelstaat Minas Gerais, bekend om onder andere het koloniale stukje Brazilië, met steden als Ouro Preto en Tiradentes. In deze deelstaat wordt het recept al meerdere generaties overgedragen. Er zijn dan ook meerdere variaties op dit gerecht. Een van de verhalen vertelt dat het gerecht is ontstaan doordat men een oud stuk kaas heeft geraspt en er door te mengen met cassavemeel brood van heeft gemaakt voor de volgende dag. Anderen geloven dat pão de queijo voort komt uit een variatie biscoito de polvilho, eveneens gemaakt van cassavemeel. De pão de queijo werd een zachtere versie van de biscoito de polvilho door het toevoegen van kaas. In Brazilië kom je pão de queijo veelal tegen bij het ontbijt in hotels, in sommige restaurants  en bars en in bakkerijen. Zelf maken kan natuurlijk ook.

Recept voor Pão de Queijo

Voor ca. 20 broodjes heeft u nodig:

  • 240 ml melk;
  • 120 ml olie;
  • 260 gram Tapioca (hele fijne cassavemeel o.a. te verkrijgen bij de natuurwinkel en Toko);
  • 1 tl. zout;
  • 2 eieren;
  • 90 gram geraspte oude of parmezaanse kaas.

Bereidingswijze:

Breng in een pan de melk, de olie en het zout aan de kook. Zet het vuur uit zodra het mengsel kookt en voeg de cassavemeel (tapioca) toe. Meng het geheel goed door totdat er een glad beslag ontstaat. Laat dit afkoelen en voeg vervolgens de eieren een voor een, samen met de kaas toe en kneed het geheel goed stevig door. Maak bolletjes van circa 2 cm en leg deze op een ovenschaal met bakpapier. Bak de broodjes in circa 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden tot ze goudbruin zijn. Een pão de queijo is op zijn lekkerst als deze net uit de oven komt!

Tapioca

De laatste jaren, door de trend van gezond eten, is dit gerecht meerdere keren onder de aandacht gebracht. Het is een soort crêpe, gemaakt van, je ziet het al aankomen, cassavemeel. Het wordt gezien als een relatief gezond gerecht omdat het geen vet, geen gluten en weinig zout bevat. Daarnaast is het vrij eenvoudig te maken. De tapioca crêpes komen oorspronkelijk uit het noorden en het noordoosten van Brazilië. Hier is het gerecht ontstaan ten tijden van de Portugese kolonisatie, als vervanging voor brood. In die tijd was er een tekort aan tarwemeel en cassave was veelvuldig te verkrijgen. De tapioca crêpes zijn verkrijgbaar in diverse smaken; zoet, zout en met diverse vullingen. Denk hierbij aan chocolade, banaan, ham/kaas en eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken. 

Ingrediënten (voor 1 crêpe): 

  • 2 – 3 soeplepels tapioca meel; 
  • 25ml water;
  • vulling naar keuze. 


Zo maakt u het: 

Meng de tapioca en het water in een beslagkom goed door elkaar totdat het niet meer plakt. Zeef vervolgens het mengsel door een grove zeef. Pak een koekenpan met een goede antiaanbaklaag en zet deze op hoog vuur. Schut het gezeefde mengsel in de pan en druk het geheel met een soeplepel plat in de pan. Laat het even bakken totdat het mengsel goed aan elkaar blijft plakken en draai dan het geheel om en bak het nog enkele seconden aan de andere kant. De crêpe is klaar om te vullen met ingrediënten naar eigen keuze. Rol de crêpe op en snijd hem door midden, smakelijk eten.  

Rondreis door Brazilië maken?

Welke van bovenstaande lekkernijen lijkt u het lekkerst? Brazilië heeft nog veel meer lekkere gerechten en drankjes en het leuke is dat iedere regio zijn eigen specialiteit. Wilt u een rondreis maken en de cultuur echt ontdekken? Dan is het erg leuk om een kookworkshop te volgen. Leer Caipirinha maken in Rio de Janeiro of bereid een lekkere vis in de Amazone. Wilt u meer weten? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen

Terug naar luxe reis Brazilië