Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

24 uur in Medellín, Colombia

| Johan van Rijswijck

Medellín is een stad die al enige tijd op mijn verlanglijstje staat. Waar het in de jaren ’80 nog gold als het centrum van de Narcotica en de stad vanwaar drugsbaron Pabo Escobar zijn imperium runde, is het vandaag de dag een hippe stad die volop in ontwikkeling is. Tijdens mijn bezoek aan Colombia eind februari bracht ik ook een bezoek aan deze, in mijn ogen, geweldige stad. 

Een voorbeeldstad voor heel Latijns-Amerika

​Ik kan me nog herinneren dat ik als kind de beelden van tanks, rijdend door de straten van Medellín zag en dacht dat dit ongeveer de laatste plek op aarde moest zijn waar je naar toe zou moeten gaan. In 1993 werd Pabo Escobar tijdens een operatie van de lokale politie en de Amerikaanse DEA doodgeschoten en kwam er een eind aan dit tijdperk. Sindsdien is er veel veranderd. Zo werd er in 1995 begonnen met de aanleg van een uniek openbaar vervoersysteem met als doel het drukke verkeer in de stad terug te dringen en ook de armste buitenwijken met het centrum te verbinden. Er werd begonnen met de aanleg van bovengrondse metrolijnen. Op deze metrolijnen werden weer tramlijnen en kabelbanen aangesloten, die de heuvelachtige buitenwijken met het centrum van de stad moesten koppelen. Op een paar stukken na is het gehele vervoersnetwerk klaar en geldt Medellín met haar openbaar vervoer systeem als een voorbeeld voor vele steden in Latijns-Amerika en daarbuiten.

De stad ontdekken met het openbaar vervoer

​Samen met mijn gids Pablo (toevallig he?) ging ik op pad. Ook wij maakte gebruik van het openbaar vervoer, waarbij we ritjes hebben gemaakt met de metro, de kabelbaan, de tram en het roltrappensysteem. Voor omgerekend 60 cent reisden we al vanuit de meest afgelegen buitenwijk naar het centrum. Het mooie is dat u op deze manier niet alleen snel door de stad kunt reizen, maar doordat het hele systeem zich bovengronds bevindt, u in korte tijd ook heel veel van de stad kunt zien.

Comuna 13: muurschilderingen, dans en lokale lekkernijen

Een ander uniek en succesvol project dat ik in Medellín heb bezocht was Comuna 13. In de hoogtijdagen van Escobar gold dit als één van de beruchtste wijken van de stad. Na het overlijden van Escobar, werd de wijk overgenomen door de FARC. Voor deze guerrilla groepering lag de wijk strategisch tegen de buitenwijk, en konden ze vanuit daar uitstekend hun terroristische activiteiten uitvoeren. Pas in 2010 besloot de overheid om de wijk middels een grootschalige militaire actie van het rebellenleger te ontdoen. Om de lokale bevolking achter zich te krijgen werd besloten om diverse activiteiten op te zetten die op een positieve manier moesten bijdragen aan het welzijn van de mensen in de wijk. Zo werd onder meer gestart met workshops in zang, dans en street art. En dit laatste is nu op bijna iedere hoek van de wijk te zien. Waar u Comuna 13 tot aan 2010 nog echt moest mijden, geldt het nu als een heerlijke wijk, waar u lekker langs de verschillende muurschilderingen kunt slenteren en onderweg kunt genieten van straatmuzikanten en dansers. Bovendien vindt u op vele straathoeken leuke kraampjes waar u de inwendige mens uitstekend kunt verwennen met lokale lekkernijen. 

Food train kookworkshops

​In de middag bracht ik een bezoek aan het project Via Cocina Food train van de in Medellín woonachtige Canadees, Brian Johnston. Brian werkte jaren als IT specialist in het bankwezen, studeerde aan een kunstacademie, volgde een koksopleiding en bezocht inmiddels meer dan 70 landen. In Medellín is hij nu bezig met, zoals hij het zelf noemt, zijn levenswerk. Hij kocht een oud pand dat hij dit moment helemaal aan opknappen is. Het huis ziet er al goed uit en is gedeeltelijk operationeel. In het pand zit een professionele keuken en het beschikt over een sfeervolle ruimte met tafeltjes waar gasten kunnen eten. ​

Vol enthousiasme vertelt Brian over zijn project. Hij wil de lokale bevolking, met name uit de minder bedeelde achterbuurten, leren hoe ze gezonder én goedkoper kunnen koken. De kennis die ze hiermee opdoen kunnen ze gebruiken om hun eigen foodkraampje op te zetten. Het eten kan goedkoper, gezonder en ook smaakvoller, waardoor de straatverkopers hun omzet kunnen vergroten en meer rendement kunnen halen. De kooklessen voor de lokale bevolking zijn gratis en om dit te kunnen financieren, organiseert hij voor toeristen kookworkshops, fruit proeverijen, diners, en stadswandelingen. Het enthousiasme van Brian past helemaal bij de positieve energie die er in Medellín hangt. 

Zo veel te zien

Nadat we heerlijk gegeten hebben, neemt Brian me nog mee voor een korte wandeling door de stad. Hij laat een aantal van de sociaal maatschappelijke initiatieven zien die de afgelopen tijd in zijn buurt zijn gestart. We brengen een bezoek aan het modern vormgegeven Casa de la Memoria, waarin de veelbewogen recente geschiedenis van de stad wordt verteld, zonder dat daarbij enige partij wordt gespaard. Het museum is gratis toegankelijk en in een korte tijd kunt u hier op een interactieve wijze ontdekken wat er in de loop van de voorgaande- en deze eeuw allemaal in Medellín is gebeurd. 

Aan het eind van de dag brengen we nog een bezoek aan het Botero park, een stadspark in het hart van Medellín, waarin 36 sculpturen van Fernando Botero te vinden zijn. Fernando Botero, afkomstig uit Medellín, is wereld beroemd vanwege zijn schilderijen, tekeningen en sculpturen van dikke opgeblazen figuren. De nacht breng ik door in de hippe wijk El Poblado, waar de beste restaurants en hotels van de stad te vinden zijn. Ik heb een geweldige tijd in Medellín gehad, maar er is zoveel te zien dat ik zeker nog eens terug kom!

Een rondreis door Colombia - en Medellín bezoeken?

Bent u benieuwd naar de bruisende stad Medellín, wilt u meer weten over een rondreis door Colombia en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje op onze pagina over Colombia. Hier vindt u eveneens rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u een vraag of wilt u een reisvoorstel op maat ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij werken graag een passend reisvoorstel voor u uit. Bel ons op +31 73 610 62 04 of stuur een mail naar info@sapapanatravel.nl

Meer over Colombia