Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

24 uur in Antigua, Guatemala

| Anke Hendriks

Het is nog vroeg in de ochtend als ik een slok van mijn koffie neem en een stukje papaja uit mijn schaaltje prik. De zon schijnt zachtjes op de knusse binnenplaats van het hotel. Ik geniet van de rust. Na het ontbijt loop ik naar buiten voor een eerste kennismaking met Antigua. Ik loop door de straatjes die bedekt zijn met kinderkopjes. De muren van de huizen hebben verschillende kleuren en aan de ramen hangen bloembakken met felgekleurde bloemen die het vrolijke aanzicht compleet maken. Ik loop de hoek om en sta recht tegenover de grote gele ‘Arco de Santa Catalina’, met de Agua vulkaan op de achtergrond. Dit kenmerkende beeld bewijst dat ik in Antigua ben. 

Het is nog rustig op straat en langzaam zie ik de stad ontwaken. Wat de reden van mijn bezoek is, wat ik allemaal ga bezoeken en hoe het kan dat ik Spaans spreek zijn enkele vragen die mij gesteld worden. De Guatemalteken zijn erg vriendelijk én een tikkeltje nieuwsgierig. Gelukkig wel op een charmante manier. Ik voel me welkom en struin rustig verder door de straten.

"Ik voel me welkom en struin rustig verder door de straten".

Handjes uit de mouwen

Om 11 uur heb ik een afspraak met Sonia en Pablo. Van hun leer ik typische Guatemalteekse gerechten koken. Naar mijn idee een van de beste manieren om meer over een lokale cultuur te weten te komen. Het is even zoeken, maar met wat hulp weet ik de deur te vinden waar ik moet zijn. Binnen kom ik in een mooie, schone keuken terecht. De ingrediënten liggen al klaar en ik word warm en vriendelijk welkom geheten. Even handen wassen en we kunnen beginnen.   

Binnen 2 uur zet ik, met de aanwijzingen en de nodige hulp van Sonia, heerlijke typische lokale gerechten op tafel. We maken Pepián, een stoofschotel van onder andere aardappelen, groente, verschillende kruiden en in dit geval kip. Verder maken we een rijstgerecht, bietensalade en als nagerecht rellenitos. Rellenitos zijn zoete balletjes van bakbanaan gevuld met een pasta van bruine bonen en chocolade. Samen eten we van onze zelf bereide lunch en ondertussen praten we over de verschillen tussen Guatemala en Nederland. Sonia vertelt dat het rond december soms wel rond de 10 tot 15 graden kan worden. Het water in de meren voelt volgens haar dan net of het uit de koelkast komt. Als ik haar vertel dat het bij ons jaarlijks zo koud wordt dat het water zelfs bevriest, kijkt ze me vol verwondering aan. Ook vertel ik haar dat wij geen vulkanen hebben en ik het gerommel, dat je hier af en toe op de achtergrond hoort, erg indrukwekkend vind. Voor haar is dit de gewoonste zaak van de wereld. Na het eten neem ik afscheid van Sonia en Pablo en bedank ik ze beiden voor een kijkje in de smakelijke Guatemalteekse keuken. 

Het fijne buitenleven en nieuwsgierige Guatemalteken

Een van de dingen die ik op reis graag doe, is van het buitenleven genieten. In Latijns-Amerika is er op straat altijd wat te zien en beleven. Verkopers met verse noten, kinderen die achter elkaar aan rennen en vrouwen in typische klederdracht. Aan het eind van de middag loop ik naar de bakkerij van Doña Luisa Xicotencatl. Ik bestel een stukje van haar beroemde bananenbrood en vervolg mijn weg naar het centrale plein. Tussen de aangelegde perkjes door loop ik naar het midden van het plein en ga ik op een bankje zitten om te genieten van mijn bananenbrood. Niet veel later komt er een verkoper op mij af. Hij heeft iets verderop een winkeltje waar hij leren tassen, riemen en schoenen maakt en hij geeft mij een flyer. Ik neem het blaadje aan, maar heb eerlijk gezegd niet de intentie om het winkeltje te bezoeken. Dat lijkt hem ook allerminst te deren. Hij is meer geïnteresseerd in waar ik vandaan kom en wat mij hier brengt. Natuurlijk passeren Robben en Van Persie de revue en hij vraagt wat ik de komende tijd allemaal ga doen. 

Ondertussen heeft een groepje jonge muzikanten uit Uruguay zich niet ver bij ons vandaan opgesteld. Ze beginnen met spelen. Latijns-Amerikaanse klassiekers. Mijn gezelschap kent ze allemaal. Ik niet, maar het klinkt goed en ik ben niet de enige die er zo over denkt. In een mum van tijd staat het plein vol met nieuwsgierige toeschouwers. Er wordt zachtjes meegezongen en hier en daar wordt gedanst.

Het is al donker als ik terug naar mijn hotel loop. Het was een heerlijke dag in het land van de eeuwige lente. Moe maar voldaan stap ik in bed, benieuwd wat deze reis mij nog meer gaat brengen. 

Rondreis door Guatemala maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Guatemala maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen

Naar luxe reis Guatemala