Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Patagonië Chili

Ongepolijste schoonheid

Het nationale park Torres del Paine geldt als het hart van Chileens Patagonië. Een beschermd natuurgebied van 180.000 hectare, dat niet alleen bekend is vanwege haar unieke flora en fauna, maar ook om haar spectaculaire landschappen van rotsen, gletsjers, meren, wouden en rivieren. Er is echter nog zoveel meer te zien in dit ruige en afgelegen deel van Chili. 

Patagonië, rijk van de reuzen

De eerste navigatiekaarten van 'de Nieuwe Wereld' gaven Patagonië aan met de naam van de Latijnse legende; ‘Regio Gigantum’ (regio van de reuzen). De enkele overlevenden van de Magellan expeditie - de eerste expeditie rond de aarde 1519/1522 - vertelden dat dit gebied werd bevolkt door reuzen. Ferdinand Magelhaes beschreef de inheemse bewoners als ‘Patagão’. Hier dankt Patagonië nog altijd haar naam aan. Hiermee werd een legende geboren dat Patagonië het land van de reuzen was. In Patagonië zijn later ook nog eens fossielen van de ‘Argentinosaurus’ (de grootste dinosaurus ooit) opgegraven.

Vandaag de dag wordt het als vaststaand feit aangenomen dat Patagonië inderdaad het ‘rijk van de reuzen’ is, geïnspireerd op het Torres del Paine massief, Mt. Fitz Roy, de Zuid-Chileense ijsvelden en de mammoet gletsjer Perito Moreno. De indrukwekkende uitgestrektheid van het landschap, met de prachtige kleuren en haar grillige, maar toch wonderschone, vormen, geeft u het een gevoel dat dit alles afstamt uit een andere wereld óf dat dit de poort is naar een andere wereld. Niet alleen de luchten, meren, rivieren en fjorden zijn hier in de meest bijzondere blauwtinten, ook het ijs van de gletsjers heeft een steeds wisselende kleur blauw, alsof de kleur blauw alleen de regenboog zou kunnen vormen.

Landschappen

De landschappen in Chileense Patagonië zijn indrukwekkend, ruig, ongerept en wonderschoon. U vindt hier onder andere indrukwekkende gletsjers, grote imposante bergketens, prachtige nationale parken en meerdere ijsgebieden. Het Andes gebied loopt dwars door Patagonië heen, in Chileens Patagonië wordt de Andes gekenmerkt door grillige bergtoppen, waarvan, zoals eerder benoemd, de bergen in Torres del Paine de meeste bekende zijn.  

 

Flora en Fauna

De flora en faune in Chileens Patagonië is erg rijk en divers en heeft zich volledig aangepast aan het afgelegen, ruige landschap. U vindt  hier onder andere uitgestrekte bossen van lenga- en coihuebomen, en de opvallende nothofagus planten die typerend zijn voor deze regio. De bodem wordt besiert door wilde bloemen, mossen en korstmossen, terwijl struiken als de michay en calafate een grote rol spelen in het ecosysteem in dit gebied. Op de open vlaktes leven Iconische dieren als de guanaco en Patagonische vos. Ook de zuidelijke huemul, een herstachtige soort en de Andescondor zijn typerend voor dit gebied.

Dieren die hier ook voorkomen, maar minder vaak gezien worden zijn onder andere poema’s, grijze vossen, de Andeskat en de Zuid-Amerikaanse otter. Deze leven in meer afgelegen gebieden en zijn schuw, waardoor ze zelden door bezoekers worden waargenomen. Ook het maritieme ecosysteem van Chileens Patagonië is bijzonder, langs de kustlijn zwemmen onder andere orka’s, bultruggen, zeeleeuwen en dolfijnen. Op de ruigere, rotsachtige eilanden leven pinguïns en diverse bijzondere zeevogels.  Koningspinguïns komen voornamelijk voor op afgelegen eilanden in de sub antarctische regio, bijvoorbeeld de Falklandeilanden, echter, deze op een na grootste pinguïnsoort komt ook voor in Chileens Patagonië. Wilt u deze opvallende, zeer typerende pinguïnsoort zien, dan dient u af te reizen naar het Parque Pinguïno Rey in Tierra del Fuego. Hier vindt u een kolonie koningspinguïns, die hier een broed- en leefgebied hebben. Naast koningspinguïn leven hier ook andere dieren, waaronder zeeleeuwen, diverse zeevogelsoorten en ook de walvis wordt hier af en toe gespot.

 

Poema’s spotten

Poema’ zijn een van de meest indrukwekkende katachtigen ter wereld. Ze zijn meester in zichzelf camoufleren en leven vaak verborgen in afgelegen bergachtige gebieden. Ze zijn schuw en vaak in de nachten actief, echter er zijn specifieke gebieden waar de Poema zich soms ook overdag laat zien. Enkele van deze gebieden zijn te vinden in het Torres del Paine National Park. Het spotten van poema’s is dan ook een bijzondere, zeldzame ervaring. Voor het daadwerkelijk spotten van poema’s zijn veel geduld en geluk noodzakelijk, maar wanneer u deze prachtige katachtige in zijn natuurlijke habitat ziet rondsluipen is het een onvergetelijke ervaring. Er worden speciale excursies met ervaren, gespecialiseerde gidsen aangeboden om uw kans om poema’s te bewonderen te vergroten. Deze speciale tours dragen, met door de kennis van de gidsen, bij aan het behoud van deze kwetsbare, schuwe diersoort. 

Trekkingen maken

Het Nationale Park Torres del Paine is uitermate geschikt voor het maken van prachtige trekkingen. Mede doordat het park enkele van de meeste adembenemende landschappen van de wereld herbergt is het een heerlijk gebied om te wandelen. Er zijn meerdere trekkingsmogelijkheden in het gebied, variërend in moeilijkheidsgraad en lengte. Populaire routes zijn onder andere de W-trekking en het O-circuit, deze tweede is meer uitdagend en voor de meer gevorderde wandelaar. Beide deze trekkingen voeren u langs indrukwekkende bezienswaardigheden, waaronder de iconische granieten torens, de Franse vallei en de Grey-gletsjer. Het is mogelijk om de trekking zelfstandig of georganiseerd onder leiding van een gids te maken. U kunt kamperen in tenten of u verblijft in een van de berghutten langs de route. Voor welke optie u ook kiest, het is aan te raden om altijd voorbereid te zijn om verschillende weeromstandigheden, omdat het weer snel kan veranderen in dit gebied. 

Wilt u zelf een (begeleide) trekking maken door Torres del Paine? 
We kijken graag met u mee welke mogelijkheden aansluiten bij uw persoonlijke situatie en wensen!

Rondreis door Chili maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Chili maken, inclusief een bezoek aan Patagonië, en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen