Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Expeditiecruise Antarctica, Falklands en South Georgia

​20/21 Dagen - vanaf € 11.150,- per persoon

Onderstaand programma omvat de uitgebreide cruise Falkland-eilanden, South Georgia en Antarctica vanaf Ushuaia, Argentinië. Er wordt gevaren met  de schepen Ortelius, Janssonius, Hondius of Plancius van Oceanwide Expeditions. Iets afwijkende routes worden ook aangeboden, vraagt u ons naar details en welke route het beste past bij uw specifieke wensen.

 • Vaar de meest complete route
 • Leer tenminste zes verschillende soorten pinguïns uit elkaar te houden
 • Bezoek enorme kolonies pinguïns en zeeleeuwen
 • Duik in de roerige historie van de Falklandeilanden
 • Vaar langs enorme plateau-ijsbergen

Reisbeschrijving

LET OP: de route die u hieronder aantreft is slechts een indicatie. De uiteindelijke route, landingsplaatsen en activiteiten worden bepaald aan de hand van weersomstandigheden, ijs, aanwezigheid van wildlife en vergunningen.

Dag 1: Ushuaia

Daar waar de wereld eindigt, begint uw reis. Het schip vertrekt vanaf de meest zuidelijke havenstad ter wereld, Ushuaia. De vaart door het Beaglekanaal, die Vuurland van het vasteland van Patagonië scheidt, is direct al majestueus.

Dag 2: Op zee

De reis volgt eerst nog een noordelijke koers, om langs de noordkust van de Falkland-eilanden naar Port Stanley te varen. U hoeft zich tijdens deze vaart geen seconde te vervelen, want in het kielzog van het schip mee vliegen zeevogels als stormvogels, pijlstormvogels, alkstormvogeltjes en albatrossen.

Dag 3 + 4: Falkland-eilanden

Deze twee dagen op de Falkland-eilanden kennen een natuurlijk, en een cultureel programma. De eerste dag kunnen er (afhankelijk van de weersomstandigheden) landingen worden gemaakt op Carcass Island en/of Saunders Island. Beide eilanden vormen een walhalla voor de vogelliefhebbers, met broedende Magelhaen- en ezelspinguïns op Carcass, en konings-, Maghelaen- ezels- en Rotspinguïns op Saunders Island. Ook andere (endemische) soorten zijn te zien zoals de zwarte wipstaart of de Cobbs winterkoning. Saunders Island biedt verder nog een kolonie wenkbrauwalbatrossen. Port Stanley biedt een onalledaagse mix aan Zuid-Amerikaanse gebruiken en Victoriaans-Britse sfeer. Zeer interessant is het plaatselijke museum, waar u een beeld krijgt van de historie van het eiland, de zeevaarders die Kaap Hoorn probeerden te ronden (en vaak stranden) en de oorlog van 1982.  

Dag 5 + 6: op zee

Tijdens de tocht van de Falklandeilanden naar South Georgia steekt u de westenwinddrift over, de oceaanstroming die rond het gehele Antarctische continent voert. Boven de zeespiegel manifesteert zich dit in een nogal abrupte overgang van de gematigde luchtstromingen ten noorden van de stroming, en de altijd koude polaire luchtstromingen. Dit kunt u al binnen enkele uren merken! De koude golfstroom in het zuiden is behoorlijk visrijk en trekt daarom vele vogelsoorten aan. Aan boord kunt u uw verrekijker scherpstellen op albatrossen, pijlstormvogels, jagers en prions.

Dag 7 – 10: South Georgia

Nog een droombestemming voor vogelliefhebbers is South Georgia. Omdat u ons inmiddels in de Antarctische klimatologische zone bevindt, is het programma hier meer afhankelijk van weersomstandigheden. De plekken die gepland staan om aan te doen tijdens deze dagen zijn:

Prion Island: absoluut hoogtepunt van dit eiland is de kolonie Grote albatrossen die hier broedt (van 20 november tot 7 januari is het eiland gesloten om deze reden!). Salisbury Plain, St Andrews en Gold Harbour. Hier gaat u niet alleen voor de vogels naartoe (onder andere de grootste kolonie koningspinguïns van South Georgia), maar ook om de zoogdieren. Op South Georgia brengen letterlijk miljoenen pelsrobben hun jongen groot in de maanden december en januari. De stranden liggen er dan geheel mee bedekt, een enorm kabaal aan gesnor en geschreeuw! U zult enkele zee-olifanten tussen de robben ontwaren.

Fortuna Bay is een vlakte die uitgesleten is door de gelijknamige gletsjer. Het vormt een perfect leefgebied voor grote kolonies koningspinguïns en zeehonden, die u hier volop kunt fotograferen. Interessant is het walvisvaart- en natuurmuseum op Grytviken, een verlaten Noors walvisvaarders station. Nu lopen de koningspinguïns door de straten en de zeeolifanten langs de waterrand.

Dag 11 - 13: verder zuidwaarts langs de South Orkneys

Na South Georgia wordt de koers zuidwestelijk richting het Antarctische schiereiland. Een flink stuk varen, waarbij op dag 12 de South Orkney-eilanden worden aangedaan. Tijdens deze dagen ziet u waarschijnlijk al het eerste zeeijs. Bij gunstige weersomstandigheden wordt u verwelkomt door het vriendelijke personeel van een Argentijnse basis op Laurie Island, die graag laten zien waar ze mee bezig zijn. Het landschap op de eilanden is extreem te noemen, met prachtige gletsjers. Tijdens het aatste stuk op weg naar Antarctica ziet u inmiddels enorme ijsbergen. Houd uw ogen open voor de reuzen van de zee: deze wateren worden bevolkt door vinvissen en bultruggen.

Dag 14 – 17: Antarctica

Het programma van de komende dagen is afhankelijk van de omstandigheden op zee. Is het mogelijk of vanuit de westelijke richting de Wedellzee op te varen, dan voert de route hierheen. Deze zee aan de oostkant van het Antarctisch schiereiland is bezaaid met ijsbergen en geeft direct de ultieme poolsfeer! Brown Bluff, waar mogelijk geland wordt, heeft een adembenemend landschap van steile vulkanische kraterwanden bedekt met sneeuw en ijs, waarlangs gletsjers naar beneden voeren. Adélie- en ezelspinguïns broeden hier alsook sneeuwstormvogels. Als de Wedellzee niet bereikbaar is wordt er om gevaren via Elephant Island, door de Bransfield Strait de Antarctic Sound in. Uiteindelijke doel is de Gerlach Strait. In dit gehele traject vinden de landingen plaats al naar gelang de mogelijkheden die geboden worden door moeder natuur. Zekerheid is dat u wordt getrakteerd of fenomenale landschappen van diepblauw pakijs en woeste natuur.

Tijdens de dagen op Antarctica zult u ongetwijfeld veel dier- en vogelsoorten spotten. In de baaien rond de Melchior-eilanden komen bultrugwalvissen, dwergvinvissen en zeeluipaarden voor. Op verschillende plekken kunt u rekenen op Adélie- en ezelspinguïns, zeehonden en de blauwoog-aalscholver. Lees hier meer over de dier- en plantsoorten op Antarctica. Vaart u op de Hondius, dan kunt u ook tegen een meerprijs een heuse Antarctica-duik maken, bekijk de wereld onder de ijsschotsen!

Dag 18 – 19: Op zee

Al naar gelang de weersomstandigheden wordt vroeger of later de terugreis aanvaard. U steekt over naar het Zuid-Amerikaanse continent via de roemruchte Drake Passage. U zult niet genoeg krijgen van het richten van uw verrekijker op het water en in de lucht, om die soorten bij te kunnen schrijven die u nog gemist heeft.

Dag 10: Ushuaia

Op deze dag meert de boot weer aan in de haven van Ushuaia. Vliegt u weer terug naar Nederland, of vervolgt u de reis in Argentinië of Chili? Wij adviseren u graag over de mogelijkheden.

Reissom

Vanaf € 11.150,- per persoon

 • Op basis van overnachting in een gedeelde vierpersoons hut met patrijspoort, aan boord van de Ortelius of Hondius
 • Afhankelijk van het expeditieschip, de beschikbaarheid hutten en datum afvaart vanaf Ushuaia

Inbegrepen:

 • Expeditiecuise zoals vermeld 
 • Alle maaltijden tijdens de reis inclusief snacks en warme drankjes
 • Alle zodiac excursies en landingen tijdens de reis
 • Programma aan lezingen en workshops aan boord, gegeven door naturalist-gidsen en crew
 • Gebruik van sneeuwschoenen en rubberen laarzen
 • gedeelde transfer expeditieschip - luchthaven Ushuaia, Argentinië en vice versa
 • Alle havengelden 
 • informatiepakket

Niet inbegrepen:

 • Reis en verblijf en maaltijden voor en na de expeditiecruise
 • Vertrek en aankomsttaxes geheven door de lokale overheid
 • annulerings- en reisverzekering (sterk aanbevolen)
 • uitgaven van persoonlijke aard, zoals kleding wassen, drankjes aan de bar en telefoonkosten en fooien
 • kosten voor duiken (alleen op de Hondius)
 • publieksheffing Calamiteitenfonds reizen; €2,50 per boeking 
 • SGR-bijdrage van € 5,- per persoon per boeking

Prijzenschema - Seizoen 2022 - 2023

Klik voor een compleet overzicht van de prijzen in seizoen 2022 - 2023 op onderstaande button. De 20-daagse Antarctica Falklands en South Georgia Cruise zoals hierboven staat voor seizoen 2022 - 2023 als volgt gepland:

 • 25 oktober 2022, vertrek Ushuaia, schip de Ortelius
 • 2 november 2022, vertrek Ushuaia, schip de Hondius
 • 7 november 2022, vertrek Ushuaia, schip de Janssonius
 • 22 november 2022, vertrek Ushuaia, schip de Plancius
 • 16 december 2022, vertrek Ushuaia, schip de Ortelius
 • 23 december 2022, vertrek Ushuaia, schip de Janssonius
 • 4 januari 2023, vertrek Ushuaia, schip de Hondius
 • 14 januari 2023, vertrek Ushuaia, schip de Plancius
 • 2 februari 2023, vertrek Ushuaia, schip de Hondius

Klik hier voor het complete schema

Reisvoorstel aanvragen

Wilt u ook deze expeditiecruise maken? Bovenstaande cruise kunnen wij natuurlijk voor u verzorgen, evenals uw landprogramma in Chili en/of Argentinië voor en na de cruise. Neem gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04, stuur een mail naar info@sapapanatravel.nl of vraag hieronder een offerte op maat aan. We helpen u graag. 

Reisvoorstel aanvragen

Rondreizen Argentinië

Rondreizen Chili

Terug naar expeditiecruises Antarctica en subantarctische eilanden