Recept: Empanadas uit Argentinië

Een empanada is een hartige snack die u in veel landen in Latijns-Amerika kunt kopen, al dan niet met een andere naam. Ik maakte voor het eerst kennis met de empanada in Argentinië. Een empanada is een deegbroodje met daarin een vulling naar keuze. Het meest bekend is de vulling met gekruid gehakt, maar het kan eigenlijk met alles waar u zelf zin in heeft.

Klinkt het goed? Hieronder vindt u hoe u een empanada moet maken. Ik heb gekozen voor drie verschillende vullingen, dus voor ieder wat wils. Of u kunt ze natuurlijk alle drie maken.

Het deeg voor 10-12 empanadas

Ingrediënten voor het deeg:
Heeft u niet veel tijd, kies dan voor een pakje kant-en-klaar bladerdeeg.

Deeg zelf maken? Dit heeft u ervoor nodig:

  • 300 gram bloem
  • 1tl bakpoeder
  • 175 gram boter
  • 3-4 el koud water
  • 0,5tl zout

Bereiding van het deeg:

  • Doe de bloem, het bakpoeder, het zout en de boter in een kom en kneed het tot een deeg
  • Voeg het koude water langzaam toe en kneed het deeg verder tot u een gladde gelijkmatige bol
  • Verpak het deeg in folie of leg er een schone theedoek overheen en leg het deeg voor een uur in de koelkast
  • Ondertussen kunt u de vulling maken, de bereiding ziet u hieronder
  • Haal het deeg na een uur uit de koelkast en rol het deeg uit tot het ongeveer 1 centimeter dik is
  • Steek rondjes van ongeveer 10-12 centimeter dik uit het deeg en herhaal dit totdat het deeg op is
  • Het deeg is klaar, lees hieronder de bereiding van de vulling en de bereiding van de empanada.

De vulling voor een empanada, voor 10-12 empanadas

Een empanada kunt u met verschillende vullingen maken. Hieronder heb ik drie verschillende vullingen uitgewerkt:

    Gekruid gehakt

    Ingrediënten:

    • 250 gram rundergehakt
    • 1 ui
    • 2 teentjes knoflook
    • 1 hardgekookt ei
    • 40 gram olijven
    • 1tl paprikapoeder
    • 1tl gemalen komijn
    • 1tl gedroogde oregano
    • 1el olijfolie
    • Peper en zout

     

    Bereiding vulling gekruid gehakt:

    • Verhit in een pan de olie op middelhoog vuur
    • Bak de ui en de knoflook 2-3 minuten
    • Voeg het paprikapoeder, de komijn, oregano en het gehakt toe en bak tot het gehakt gaar is
    • Voeg tot slot het ei en de olijven en peper en zout toe en de vulling is klaar.

    Tonijn

    Ingrediënten:

    • 2 blikjes tonijn
    • 1 ui
    • 1 rode paprika
    • 1 hardgekookt ei
    • 1tl gedroogde oregano
    • Olijfolie
    • Peper en zout

     

    Bereiding vulling tonijn:

    • Snij de ui en de paprika in kleine stukjes
    • Verhit de olijfolie in een pan op middelhoogvuur
    • Bak hierin de ui en de paprika 2-3 minuten
    • Voeg vervolgens de tonijn, oregano, het ei en peper en zout toe. Laat even opwarmen en de vulling is klaar.

    Kaas

    Ingrediënten:

    • 50 gram geraspte mozarella
    • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
    • 1 ui
    • 1tl paprikapoeder
    • 1tl gedroogde oregano
    • Zout en peper

     

    Bereiding vulling kaas:

    • Snipper de ui en doe in een kom
    • Voeg daarbij de twee soorten kaas, paprikapoeder en oregano
    • Meng goed door elkaar en voeg peper en zout toe voor de smaak. De vulling is klaar.