Carretera Austral

1240 KM majesteitelijke schoonheid

Op de kaart van Zuid-Amerika is het een nietszeggend streepje van noord naar zuid. Maar schijn bedriegt. De Carretera Austral is niet alleen één van de mooiste autoroutes van Latijns-Amerika, ook wereldwijd hoort hij bij de top. Johan vertelt waarom.

"Van alle routes die ik heb gereden, staat de Carretera Austral hoog genoteerd"

Gidsende dolfijnen

U rijdt verder over de Carretera Austral. Nadat u het Reloncavi fjord bent overgestoken, loopt de weg door een dicht bos. Af en toe laat de besneeuwde top van de Apagado vulkaan zich zien. Weer gaat u aan boord van een veerboot. Met wat geluk, mooi weer bijvoorbeeld, ziet u de besneeuwde bergtoppen uitsteken boven het dichte woud. Het komt zelfs voor dat dolfijnen de boot door het water gidsen. De Carretera Austral slingert eigenlijk van nationaal park naar nationaal park. In totaal rijdt u door vijf parken en drie natuurreservaten die elk op hun eigen manier adembenemend mooi zijn.

Hoewel u door één van de meest ruige en dun bevolkte delen van Zuid-Amerika rijdt, komt u toch af en toe een dorpje tegen waar u proviand kunt kopen of kunt tanken. Misschien is de lokale bevolking wel in voor een praatje. Als u over de helft van de route bent, bereikt u Coyhaique. Deze stad is met 60.000 inwoners het centrum van de regio. Eromheen meanderen de rivieren Simpson en Coyhaique door een weidse vallei. In het voorjaar staan hier de lupines vol in bloei. Als een zee van paars, geel en groen strekken de bloemenvelden zich voor u uit.

De Carretera Austral slingert van Nationaal Park naar Nationaal Park

Gletsjermeer op de grens met Argentinië

Verder naar het zuiden wordt de omgeving ruig en rotsachtig. Als u bij het nationale reservaat Cerro Castillo bent, is Ruta 7 niet meer dan een zeer smalle zandweg door een dicht woud. Even verderop wijken de bomen om u uitzicht te geven op General Carrera. Een van de grootste meren van Zuid-Amerika dat op de grens tussen Chili en Argentinië ligt. Argentijnen noemen dit meer trouwens Buenos Aires. Het wordt gevoed door gletsjers die zich vanaf de toppen van de Andes een weg banen. Via de Baker rivier wordt het overtollige water afgevoerd naar de Stille Oceaan. Het is een aanrader om met een bootje een kijkje te nemen bij de grotformatie in het meer.

Van de Carretera Austral naar de Argentijnse Ruta 40

Als u toch in Patagonië bent, kunt u net zo goed even langs bij de majestueuze Perito Morenogletsjer. Voor deze Argentijnse gigant verlaat u de Carretera en rijdt u via de Argentijnse Ruta 40 door de pampas. De gletsjer komt uit in een ijsveld met zestig meter dik ijs over een breedte van vijf kilometer.Daarna gaat u terug naar Chili voor het Nationaal Park Torres del Paine. Dit granieten massief en het omringende landschap staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Er leven poema’s, de Chileense varkenssnuitskunk voelt zich er thuis en de machtige Andescondor vliegt er dwars doorheen. Het is een indrukwekkende afsluiting van een reis door een duizelingwekkend decor dat u langs eindeloze en ongerepte landschappen voert. Johan: “De Carretera Austral, letterlijk ‘weg naar het zuiden’, is op de kaart misschien niets meer dan een nietszeggend streepje van noord naar zuid, voor mij is het veel meer. Wat mij betreft is deze route niet alleen één van de mooiste autoroutes van Latijns-Amerika, hij hoort ook wereldwijd tot de top.”

Rondreis door Chili maken - En de Carretera Austral rijden?

Wilt u graag zelf een rondreis over de Carretera Austral maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreis

Naar luxe reis Chili