Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Semana Santa met een kleurrijk randje

| Anke Hendriks

Deze week staat in Latijns-Amerika in het teken van Semana Santa. Ik maakte voor het eerst kennis met deze week tijdens mijn studie in Spanje. Ik heb een processie gezien in Puebla, Mexico. En een aantal jaren later, tijdens mijn reis door Zuid-Amerika werd de kruisweg van Jezus Christus nagespeeld rondom het Plaza de Armas in Arequipa, Peru. Maar wat zou ik toch graag een keer Semana Santa willen mee maken in Antigua, Guatemala. Hier krijgt het droevige verhaal een kleurrijk randje.

De belangrijkste week van het jaar

​Waar bij ons in Nederland Pasen tegenwoordig voornamelijk in het teken staat van paaseitjes, heeft het in Latijns-Amerika een veel grotere betekenis. De week vooraf aan Pasen heet hier Semana Santa (de Heilige Week) en is voor de katholieken een van de belangrijkste periodes van het jaar. De hele week worden feesten gehouden en vinden er extravagante processies plaats om de dood en wederopstanding van Jezus Christus te herdenken. Het is een droevige en soms dramatische gebeurtenis, maar zonder twijfel erg bijzonder om mee te maken. Iedereen geeft zich deze week volledig over aan dit gebeuren en het dagelijks leven staat volledig stil. Als u weet hoe temperamentvol de Latino’s zijn, stelt u zich dan eens voor met hoeveel overgave deze week gevierd wordt. 

Wierrook, trommels en kleurrijke kunstwerken

Door heel Latijns-Amerika wordt de week voor Pasen uitgebreid gevierd. Voor een echt onvergetelijke en culturele ervaring is Semana Santa in Antigua een absolute aanrader. Er is geen enkele andere stad in de wereld waar deze week uitgebreider gevierd wordt dan hier. Straten worden gevuld met wierook met het geluid van trommels op de achtergrond. Door de wolk van het wierook verschijnt de processie. Een groep mannen draagt een groot platform met daarop beelden van de Heiligen. Het dragen van dit platform, ook wel dobber genoemd, werd vroeger beschouwd als boetedoening. Vandaag de dag wordt het door velen als een voorrecht gezien. Er zijn zelfs enkele processies die wel meer dan 18 uur duren. 

Een kleurrijk randje

​Het meest bijzondere aan Semana Santa in Antigua is dat het herdenken hier een kleurrijk randje krijgt. De straten worden hier namelijk versierd met kleurrijke tapijten van zand, zaagsel en bloemen. Deze tapijten worden ook wel alfombras genoemd en het zijn echt prachtige kunstwerken. Al maanden van tevoren wordt er door families een ontwerp gemaakt en vinden de voorbereidingen plaats. Een dag voordat de processie plaatsvindt wordt er begonnen met het bouwen van zo een prachtig gekleurd tapijt. Het kunstwerk ligt er echter niet lang, want het is de bedoeling dat de stoet van de processie over het tapijt heen loopt en de kleuren wegveegt. Zodra de stoet voorbij is wordt er op een andere plek weer begonnen met een nieuw kunstwerk voor de volgende processie.

Semana Santa meemaken in Antigua?

Wilt u Semana Santa volgend jaar zelf meemaken? Wij helpen u graag. Houd er wel rekening mee dat u op tijd begint met het plannen van uw reis. Tijdens Semana Santa reizen duizenden mensen af naar deze plek en hotels en vluchten zitten daarom al snel vol. Wilt u hier meer over weten of heeft u een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Meer over Guatemala