Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Overnachten op Isla Palenque, Panama

| Johan van Rijswijck

Als Robinson Crusoë op een onbewoond eiland

Het is laat in de middag. De rode gloed van de ondergaande zon laat David, een stad in het westen van Panama, op haar mooist zien. Veel zien we er echter niet van, want we zijn op weg naar een heel klein eilandje in de Pacific. “Als we hier de andere kant op gaan, dan zijn we binnen een uur in Costa Rica”, zegt mijn chauffeur, eveneens David geheten, wanneer we de Panamericana op draaien. Dit is de langste snelweg ter wereld en verbindt het noorden van Alaska met het uiterste zuiden van Zuid-Amerika. Het is nog anderhalf uur rijden naar het haventje van Boca Chica. Hier ga ik aan boord van een bootje dat me naar Isla Palenque brengt. 

Benieuwd? Bekijk dan hieronder de video van 1 minuut en 20 seconden:

(klik op de afbeelding en de video begint te spelen)

Een idyllisch plekje in de golf van Chiriqui

Isla Palenque is een klein eilandje net uit de kust van Panama, overwoekerd met tropisch regenwoud. Op plekken waar het dichte groen zich niet direct in het oneindige blauw van de Stille Oceaan lijkt te storten, wordt het regenwoud gescheiden van de oceaan door schilderachtige baaien met verlaten stranden. Het eiland is eigendom van de Amerikaanse architect Benjamin Loomis. Geïnspireerd door het wereldberoemde boek ‘Robinson Crusoë’ van Daniël Defoe, besloot hij dit idyllische plekje in de golf van Chiriqui te kopen om er vervolgens 5 jaar te wonen. Om ook anderen deelgenoot te laten zijn van dit kleine paradijs, startte hij met de realisatie van het Isla Palenque resort. In de zomermaanden van 2018 opende het haar deuren opende. 

Slechts 8 verblijven aan een breed zandstrand

Het is 10 november, de dag waarop in Panama jaarlijks de eerste roep om onafhankelijkheid wordt gevierd. Zoals op heel veel andere plekken, gaat deze viering in het havenplaatsje Puerto de Boca Chica gepaard met veel drank, rumoer en harde muziek. Te midden van de feestende meute ga ik aan boord van het bootje dat mij naar mijn eindbestemming brengt. Het is inmiddels pikkedonker en naarmate de boot zich verwijdert van het vaste land en dieper het oneindige duister in gaat, sterven de geluiden uit het dorp weg. Voor mijn gevoel laat ik daadwerkelijk de bewoonde wereld achter me. 

Na ongeveer 20 minuten komen we aan bij een kleine pier. Ik word enthousiast ontvangen door gastvrouw Celianis. Via een smal kronkelweggetje door een dicht bos, rijden we naar de andere kant van het eiland. Hier zijn het restaurant en de 8 gastenverblijven gelegen. Hoewel het donker is en ik mijn omgeving niet volledig kan ontwaren, valt er toch een enorme rust over me heen. In de verte hoor ik golven die breken op een strand terwijl een zwoele bries door de bomen waait. Via een breed zandpad loop ik naar mijn huisje. De huisjes zijn omgeven door een weelderig groen van struiken en palmbomen. Ze liggen op niet meer dan 50 meter van een breed zandstrand en hebben ruime afstand van elkaar voor voldoende privacy. 

Leven als een hoofdpersoon uit een roman

In de lijn van de eigenaar die, geïnspireerd door Daniel Defoe’s Robinson Crusoe besloot om dit eiland te kopen, zijn alle 8 huisjes vernoemd naar beroemde schrijvers die schreven over eilanden. Ik breng de komende dagen door in het huisje dat is vernoemd naar de schrijver Herman Wouk. Deze schrijver van Joods-Amerikaanse afkomst werd in 1915 in the Bronx in New York geboren. In 1954 publiceerde hij The Caine Mutiny, waarvoor hij de Pulitzer prijs won. Het boek dat hem echter in de galerij der naamgevers van de huisjes op Isla Palenque bracht, is het in 1965 verschenen Don’t stop the Carnival. Het verhaal draait om een in een midlifecrisis verkerende persagent van middelbare leeftijd uit New York. Op zoek naar een beter leven gaat hij als hotelier op een fictief Caribisch eiland aan de slag. Wat aanvankelijk lijkt uit te pakken op een vreugdevol bestaan van plezier en vertier, zal voor de hoofdpersoon Norman Paperman uiteindelijk uitdraaien op een aards tranendal. Ik heb gelukkig sterk het gevoel dat mijn verblijf hier niet op zal uitdraaien. 

Van alle gemakken voorzien

De huizen zijn ruim, zeer smaakvol ingericht en van alle gemakken voorzien. Bij binnenkomst vind ik het bewuste boek van Wouk, waar mijn verblijf naar is vernoemd. Later zal Celianis mij vertellen dat ze er bewust voor hebben gekozen om bezoekers een boek te geven en geen tv’s te plaatsen. Dit geeft de mensen de mogelijkheid om echt tot rust te komen. Wel is er een zeer sterke wifi verbinding en er ligt een iPad waarmee je gemakkelijk met de medewerkers van Isla Palenque kunt communiceren zodat je te allen tijde op je wenken bediend kunt worden.  

Tijdens mijn verblijf op het eiland maak ik wandelingen, ga ik kajakken en stand up paddle boarden. Toch geniet ik het meest van de serene rust die heerst op deze betoverend mooie plek. Ik voel me hier een echte Robinson Crusoe, maar dan met uitzondering van de ontberingen die de schipbreukeling moet hebben geleden toen hij moest zien te overleven op een onbewoond eiland. 

Een rondreis door Panama maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Panama maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen

Naar luxe reis Panama