Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Op zoek naar de monarchvlinder in Mexico

| Anke Hendriks

​Het is nog vroeg als ik uit mijn bed stap en me klaarmaak voor het ontbijt. Het is koud. Het waterige zonnetje staat halverwege de blauwe lucht en het belooft een mooie dag te worden. Echter is het op dit moment net boven nul en het rijp zit nog op het gras. Je zou het niet zeggen, maar ik ben Mexico. 

Geen zon, zee strand

Veel mensen denken bij Mexico direct aan witte stranden, helderblauwe wateren en cocktails. Het binnenland heeft niets van dit alles, maar ik klaag niet. Hier drinken ze Mezcal en de afgelopen dagen heb ik genoten van de landschappen waar we doorheen reden. De route voert ons door de bergen, langs velden vol met cactussen en laat ons stoppen in kleine plaatsjes voor een traditionele lunch; meestal iets op basis van tortilla. Ik kijk mijn ogen uit en de dagen kunnen mij niet lang genoeg duren. 

Naar Angangueo voor de migratie van de Monarchvlinder

Gisteren reden we door koloniaal Mexico. We reden vanuit San Miguel de Allende via Morelia naar Angangueo. Angangueo is een klein bergdorpje op 2.500 meter hoogte. Het aantal inwoners beperkt zich tot ongeveer 9.000 en op het centrale plein zitten welgeteld twee restaurants. De inwoners zijn super gastvrij en behulpzaam en ik heb hier de beste guacamole ooit gegeten, maar verder is hier niet veel te beleven. We zijn hier dan ook niet zomaar beland, we komen hier met een reden: de migratie van de Monarchvlinder. 

Jaarlijks vliegen miljoenen Monarchvlinders van Canada naar de bergen in de Mexicaanse staat Michoacán de Ocampo om te overwinteren. De vlinders nestelen zich met grote getalen in de bomen en overdag vliegen ze rond. Dit natuurfenomeen schijnt erg uniek en bijzonder te zijn. Na enkele filmpjes gezien te hebben wilde ik het ook met eigen ogen bekijken. 

Een magisch sprookjesbos vol met Monarchvlinders

Hier zijn we dan. Vroeg in de ochtend klaar om de vlinders te bezoeken. Er zijn drie verschillende plekken die open zijn gesteld voor bezoekers. De rest van het gebied is verboden toegang en behoort enkel de vlinders toe. We rijden naar El Rosario dat op 3.000 meter hoogte ligt. Dit reservaat wordt beheerd door de inwoners van het dorp en het is verplicht om het park te bezoeken met een gids. Niet slecht, want zij weten alles over het gebied, de vlinders en de migratie. Bovendien steun je zo de lokale bevolking. Met vlinders in mijn buik komen we aan bij het park. Benieuwd wat we aan zullen treffen en de behouden hoop om in ieder geval een paar vlinders te zien. Niets om me zorgen over te maken, blijkt al vrij snel.

Langzaam komt de zon tussen de bomen tevoorschijn en de vlinders ontwaken. Aan de bomen hangen trossen met vlinders die zich verenigd hebben om de nacht goed door te komen. Zodra de zon op de vleugels schijnt komt er beweging en vliegen de vlinders weg. Het groene bos verandert in een magisch sprookjesbos. De vlinders, het zijn er letterlijk miljoenen, fladderen sierlijk om ons heen. Ik kijk omhoog en de strak blauwe lucht is gevuld met oranje vlinders die vredig rondvliegen en ik kijk mijn ogen uit. Een glimlach vormt zich rond mijn mond en ik geniet van dit bijzondere moment. 

Overal oranje vlinders

Het is nog rustig en onze gids neemt ons verder het bos in. Meer en meer vlinders ontwaken, ze vliegen omhoog en ik kijk tot de lucht helemaal gevuld is. Het contrast van de kleuren en het geluid van de vleugels is indrukwekkend. Ik loop tussen de vlinders door, een vlinder rust op mijn schoen en een andere neemt een pauze op mijn arm. Mijn gids vertelt dat hij hier is opgegroeid en dat dit voor hem een jaarlijks terugkerend fenomeen is. Of hij hier ooit op uitgekeken raakt? Hij zegt van niet en ik kan het me ook niet voorstellen.

Monarchvlinder Migratie in Mexico
  • Monarchvlinder Migratie in Mexico

Mexico; veel meer dan alleen zon, zee en strand

Dit natuurlijke fenomeen is werkelijk magisch om mee te maken. Nog nooit heb ik zoveel vlinders bij elkaar gezien en de zonnestralen die door de bomen schijnen maken de aanblik nog specialer. Helaas staat deze plek, net als vele andere plekken in Mexico in de schaduw van het stereotype beeld dat men van Mexico heeft; zon, zee en strand. Echter heeft Mexico veel meer, het is er geweldig. De landschappen zijn veelzijdig en adembenemend, de mensen zijn vriendelijk en gastvrij en de cultuur is divers, swingend en gevormd door een lange en indrukwekkende geschiedenis.

Rondreis door Mexico maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Mexico maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 6204 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen

Naar luxe reis Mexico