Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Ontdek culinair Guatemala

| Anke Hendriks

Empanadas uit Argentinië, pão de queijo uit Brazilië en Peruaanse ceviche. De gastronomie zegt veel over een land en  het is ook nog eens een leuke manier om meer over de cultuur van een land te weten te komen. Zo ook als we het hebben over Guatemala. 

Koken met Sonia in Antigua

In 2018 bezocht ik Guatemala. Op de eerste dag van mijn bezoek werd ik al direct ondergedompeld in de cultuur middels een kookworkshop. Ik was net gearriveerd in Antigua en liep door de met kinderkopjes bedekte straatjes op zoek naar de plek waar ik moest zijn. Daar stonden Sonia en Pablo al op me te wachten. Na een korte kennismaking gingen we direct aan de slag met enkele typische Guatemalteekse gerechten. Samen hebben we soep gemaakt, een speciale soort rijst als bij gerecht, een stoofpotje en een dessert. 

Tijdens het koken leerde ik meer over de producten die veel in Guatemala gebruik worden. We spraken over de speciale feestdagen waarbij het eten heel belangrijk is en we spraken over tradities, haar kijk op de wereld en de verschillen tussen Guatemala en Nederland. Zo vertelde Sonia dat het rond december soms wel rond de 10 tot 15 graden kan worden. Het water in de meren voelt volgens haar dan net of het uit de koelkast komt. Op mijn beurt vertelde ik haar dat het bij ons jaarlijks zo koud wordt dat het water zelfs bevriest. Ze keek me vol verwondering aan. Ook vertelde ik haar dat wij geen vulkanen hebben en ik het gerommel, dat je hier af en toe op de achtergrond hoort, erg indrukwekkend vind. Voor haar is dit de gewoonste zaak van de wereld. 

Op de koffie bij de lokale koffieboer

De volgende dag bezocht ik net buiten Antigua een koffieplantage. Ik ontmoette Daniel, zijn zoon en schoonzoon in het dorpje waar ze wonen en hun koffieplantage hebben. Samen bezochten we hun plantage. Daniel is partner van ‘De La Gente’, een cooperatie die ervoor zorgt dat de boeren eerlijk verdienen en tegenwoordig normale, acceptabele werktijden hebben. Op de plantage kregen we uitleg over de bonen en mochten we zelf aan de slag.  Daarna zijn we naar Daniel thuis geweest waar hij samen met zijn familie (4 gezinnen) woont. Hier kregen we een lunch en het proces van koffieboon tot koffie werd aan ons uitgelegd. Van het drogen tot het roosteren en het fijnmalen een intensief proces wat veel tijd kost. Ook dit was een bijzondere ervaring om bij de familie thuis te kijken en te leren hoe ons zwarte goud wordt gemaakt. 

Culinair Guatemala ontdekken

Natuurlijk moet u zelf naar Guatemala om het land te ontdekken en meer te leren over deze bijzondere cultuur. Samen met onze lokale partner hebben we diverse tours ontwikkeld om culinair Guatemala te ontdekken. U kunt bijvoorbeeld op straat eten en dineren in een koloniaal herenhuis in het charmante Antigua, een traditioneel Ixil Mayagerecht eten in de afgelegen hooglanden, een kookworkshop volgen, superfood oogsten in de jungle en genieten van een pittige vissoep in de buurt van de Caribische kust. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden. 

Rondreis door Guatemala maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Guatemala maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje op onze pagina over Guatemala. Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Meer over Guatemala