Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Martin Krediet - Kuifje in Belize

| Johan van Rijswijck

Als ik aan Martin Krediet denk, dan denk ik meteen aan Kuifje. Een kuif heeft hij niet, misschien vroeger wel eens gehad, maar in plaats daarvan zie je hem altijd met zijn typerende hoedje. Waar Kuifje altijd wordt vergezeld door zijn hondje Bobby, zijn het de trouwe viervoeters van Martin die op hem wachten op het moment dat hij weer thuis komt na één van zijn vele reizen naar de uithoeken van deze planeet. Thuis is voor hem zijn fijne stekje aan de kust, even buiten het plaatsje Placencia in Belize. Martin woont hier terwijl hij werkt als general manager van Turtle Inn, een adembenemend mooi luxe resort aan de idyllische kust van Belize.

Johan in gesprek met Martin

Tijdens ons Gente Mágica interview ging Johan in gesprek met Martin Krediet, general manager van Turtle Inn. Martin vertelt over zijn omzwervingen die hem uiteindelijk naar Turtle Inn brachten. Hij vertelt over zijn leven in Belize en over de Coppola resorts in Belize en Guatemala. 

The Family Coppola Hideaways

Turtle Inn is één van de 6 kleinschalige luxe hotels uit de collectie van The Family Coppola Hideaways, waarvan er twee in Belize gelegen zijn en twee in Guatemala. De hotels zijn de geesteskinderen van de beroemde filmmaker en meervoudig Oscarwinnaar Francis Ford Coppola.

Een kleine geschiedenis

Eigenlijk per toeval raakte Coppola in 1981 verzeild in Belize. Vanwege de opnames voor de film Apocalypse Now had hij langere tijd op de Filipijnen verbleven. Hij was gevallen voor de idyllische omgeving en wilde er graag een pied-à-terre. Zijn vrouw Eleanor vond dit echter te ver weg en Coppola ging daarom op zoek naar een vergelijkbaar plekje dichter bij huis. In 1981 las hij een artikel over het land Belize dat zojuist onafhankelijk was geworden. Hij besloot om er met zijn oudste zoon op ontdekkingsreis te gaan.

Ze zaten in een donker barretje in Belize stad aan een ijskoude Belekin, het lokale bier van Belize, toen ze op een interessant verhaal stuitten. Ergens in het Mountain Pine Ridge Forest Reservaat, niet ver van de grens met Guatemala, zou een plek zijn die de Hidden Valley heette. De plek die Coppola in de Filipijnen aanvankelijk op het oog had heette ook Hidden Valley. Dit kon geen toeval zijn en vader en zoon namen de proef op de som. Met een klein vliegtuigje gingen ze op onderzoek uit en ontdekten in het dichte woud aan de oever van de Macal rivier een oude vervallen lodge, die Coppola besloot te kopen. Nadat de cineast het landgoed had aangekocht en had opgeknapt gebruikte hij het eerst als een home-away-from-home voordat hij het in 1993 als de Blancaneaux lodge openstelde voor hotelgasten.

Turtle Inn

In 1999 kocht Coppola even buiten het kustplaatsje Placencia, een klein duik resort aan, genaamd Turtle Inn. Toen de orkaan Iris in 2001 het resort met de grond gelijk maakte, werden Coppola en zijn team gedwongen om de plek van de grond af aan weer op te bouwen. Het voordeel was echter dat ze hiermee de gelegenheid kregen om het resort volledig naar eigen inzicht vorm te geven. Het resultaat is een luxe kleinschalig resort. De eigen karakteristieke stijl van het resort wordt gedomineerd door invloeden uit het verre oosten. Deze doen de regisseur terugdenken aan zijn tijd op de Filipijnen.

De omzwervingen van Martin Krediet

Zo’n tien jaar geleden kwam de Nederlandse hotellier Martin Krediet aan het roer van Turtle Inn. Martin zag het levenslicht in Nederland, maar bracht een groot deel van zijn jeugd door op Curaçao. Hij volgde een opleiding aan de De Kogge hotelschool in Amsterdam en keerde daarna terug naar Curaçao waar hij zijn dienstplicht vervulde, voordat zijn avontuurlijke geest hem naar Miami voerde.

Nadat hij eerst nog eens enkele maanden met de rugzak door Puerto Rico en Costa Rica was getrokken, keerde hij via New York weer terug naar Miami Beach, waar hij in het hotelwezen aan de slag ging. Hij werkte onder meer zeven jaar voor het legendarische en wereldberoemde The Raleigh hotel, waar hij de ‘rich and famous’ tot zijn klantenkring kon rekenen en hij uiteindelijk afscheid nam als Director of Sales en Marketing.

Met het toevoegen van Martin Krediet aan zijn dreamteam had Francis Ford Coppola een gouden greep gedaan. Zowel Turtle Inn als de Blancaneaux lodge werden definitief op de kaart gezet. Niet voor niets noemde het gerenommeerde reismagazine Travel + Leisure beide hotels dit jaar op de lijst van de 10 beste hotels van Midden-Amerika en verscheen Turtle Inn op de 2020 Gold List van het wereldberoemde blad Condé Nast Traveler.

Op een onbewoond eiland

Met de opening van het privé-eiland Coral Caye in 2018 ging een langgekoesterde droom van Martin in vervulling. Voor de kust van Belize ligt het op één na grootste koraalrif ter wereld met daarin vele idyllische eilandjes. Het eilandje Cora Caye is één van die eilandjes en ligt op 25 minuten varen van Turtle Inn. Nadat het door Coppola was aangekocht, kreeg Martin de vrije hand om het naar zijn smaak in te richten en resultaat is verbluffend. Er is geen woord te veel gezegd, wanneer je dit een paradijs op aarde noemt. Een plek waar je met maximaal 10 personen kunt verblijven, terwijl je in de watten wordt gelegd door je privé-butler en kok.

Een fijne plek in Belize

Globetrotter als hij is, heeft Martin Krediet in Belize toch zijn plekje gevonden. Hij geniet van het leven en heeft passie voor zijn werk. Zijn oog voor details, gevoel voor stijl en het feit dat gastvrijheid en het omgaan met mensen een belangrijk onderdeel van zijn persoonlijkheid is, maken hem tot een succesvol hotellier.

In zijn vrije tijd trekt Martin er graag op uit, om lange wandelingen met zijn honden te maken, om te duiken bij het nabij gelegen koraalrif, of andere watersporten te beoefenen. En ook laat hij geen kans onbenut om de rest van Belize en de andere landen van Latijns-Amerika te ontdekken.

In gesprek met Martin

Tijdens ons Gente Mágica interview ging Johan in gesprek met Martin Krediet, general manager van Turtle Inn. Martin vertelt over zijn omzwervingen die hem uiteindelijk naar Turtle Inn brachten. Hij vertelt over zijn leven in Belize en over de Coppola resorts in Belize en Guatemala. 

Bekijk via Youtube

Neem contact op voor meer informatie

Voor meer informatie over dit interview of een bezoek aan een van de Coppola resorts, neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel ons op +31 73 610 62 04. We helpen u graag.