Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

De resorts van Francis Ford Coppola

| Sapa Pana Travel

Een avontuurlijke route door Guatemala en Belize, langs de resorts van een bijzondere regisseur: La Lancha, Blancaneaux en Turtle Inn. Reisjournalist Jurriaan Teulings ging u voor en beschreef zijn reis in ons Magia Latina Magazine

Jurriaan Teulings over drie bijzondere resorts, by Coppola

Francis Ford Coppola, regisseur van films als The Godfather en Apocalypse Now, is een hotelier. Dat is misschien een beetje onverwacht. De chaos, intrige en duisternis van zijn beroemdste films zijn mijlenver verwijderd van de tropische, zonovergoten weelde van La Lancha, zijn resort aan de oever van Lago Petén Itzá, een groot meer in de jungle van Guatemala. Toch past het allemaal in een bredere context: die van avontuur.
 
La Lancha ligt in het hart van een mysterieuze, verloren wereld. Twintig kilometer hemelsbreed van de luxe suites rijzen de ruïnes van Tikal – de grootste en meest bekende Mayastad van Guatemala -  boven de jungle uit. Ook minder bekende Maya-attracties als Uxactun, Yaxhá, Nakum en Aguateca zijn bereikbaar vanaf het resort, veelal over hobbelwegen dwars door de jungle. Wie het extra enerverend wil maken kan ook verderaf gelegen plaatsen als El Mirador en Dos Pilas per helikopter bezoeken.
 

La Lancha bevindt zich in het hart van een mysterieuze, verloren wereld

Onbekend Maya-erfgoed

We arriveren in een klein vliegtuigje uit Guatemala-Stad. Vlak voor de landing scheerden we over een dichtbebost landschap vol vreemde heuvels van het Maya-biosfeerreservaat, een gebied ter grootte van Israël dat vanaf hier noordwaarts tot Mexico strekt. De hoeveelheid Maya-erfgoed die hier onder de heuvels verborgen ligt, doet archeologen nog regelmatig versteld staan. In februari 2018 nog werden er met LiDAR, een lasertechniek die wetenschappers in staat stelt dwars door het dichte bladerdak van het regenwoud te kijken, maar liefst zestigduizend voorheen onbekende bouwwerken ontdekt.
 
In Tikal beklimmen we de steile tempels die ruim een millennium geleden door de jungle werden verzwolgen en in de afgelopen eeuw met veel zorg van archeologische teams over de hele wereld weer tevoorschijn werden gehaald. Bovenaan reikt het zicht over een oceaan van groen, de levende, kruipende en verstikkende deken waaronder het grootste gedeelte van de stad nog weggemoffeld ligt. Het krekelconcert dat uit het gebladerte klinkt wordt er slechts onderbroken door het raspende kabaal van brulapen.

Spookachtige grot

Behalve de Mayartuïnes verdient La Lancha zelf natuurlijk ook tijd. Coppola liet er onlangs vlakbij het zwembad een mini-kabelspoorweg bouwen die gasten een steile afdaling naar het meer bespaart. Beneden aan de oever wachten kano’s en een piertje met ligstoelen, omgeven door het uitnodigende water van het meer -  dat smaragdgroen oplicht in de zon. Vlakbij is de temazcal gebouwd -  de traditionele zweethut uit deze contreien. Je zou het een Maya-sauna kunnen noemen; een bezoek wordt afgeblust met een verfrissende duik in het meer. 

Honderd kilometer oostwaarts, in het met naaldbossen overgroeide gebergte van centraal Belize, bevindt zich Blancaneaux, een verzameling van twintig luxesuites langs een riviertje met een imposante waterval. Ooit was dit het eerste Coppola resort – de regisseur spotte de locatie in 1981 tijdens een pleziervlucht en gebruikte de verborgen vallei een dik decennium lang alleen voor familie en vrienden. Pas in 1993 opende hij het als een resort, maar hij bleef zeer betrokken, alsof het zijn eigen huis betreft. Alle uitbreidingen worden met zijn kenmerkende perfectionisme aangepakt. Zo liet hij bijvoorbeeld een waterkrachtinstallatie aanleggen om het resort van duurzame elektriciteit te voorzien, kwam er een uitgebreide biologische groentetuin en een speciale pizzaoven uit Italië voor het restaurant. Wat toen hij het kocht een simpel jachthuis was, is nu voorzien van privézwembaden, een spa en een stal met zeventien paarden. De suites zijn met houtsnijwerk en traditioneel textiel van inheemse ambachtslieden ingericht. De ruïnes van Caracol – het ‘Tikal’ van Belize – liggen anderhalf uur rijden verderop, maar gasten kunnen ook in de directe omgeving wandelen, fietsen en paardrijden. Wij kiezen voor een kanotocht door Barton Creek, een riviertje dat uit een diepe, pikdonkere grot stroomt. Onder begeleiding van een gids en bewapend met lantaarns, varen we stroomopwaarts een heel eind de spookachtige grot in en spotten er overblijfselen van Maya-graven.

De grote verassing Coral Caye, 13 kilometer uit de kust

Privé-eiland

De volgende ochtend rijden we over de zogenoemde Hummingbird Highway langs de boerderijen en sinaasappelboomgaarden van de lokale mennonieten naar de kust, waar  de Turtle Inn, een geheel in Balinese stijl ingericht strandresort, de laatste Coppola-halte van de route is. Ook hier komt zijn perfectionisme naar voren. Alles, van het meubilair tot de deuren, en van de muren tot zelfs een stenen voor de wandelpaden werd rechtstreeks van Bali naar Belize verscheept. De communicatie tussen de kamers en receptie gaat via een zogenoemde shell phone: een intercom in een schelp. Het huis naast de strandbar is van Sofia Coppola -  de regisseursdochter die met onder andere Lost in Translation zelf wereldfaam verwierf.
 

De grote verassing ligt echter 13 kilometer uit de kust: Coral Caye, een bij het resort behorend privé-eilandje waar gasten slechts in het gezelschap van een butler en een chef verkeren. Het werd, in tegenstelling tot het deel op het vasteland, ingericht door Martin Krediet, de Nederlandse manager van het resort. De enige permanente bewoonster, een jonge Zwitserse witte herder vernoemd naar Goldie Hawn, begroet alle gasten met ongebreideld enthousiasme. We vangen er tijdens het snorkelen een krab die voor de lunch wordt bereid, en brengen de rest van de dag luierend door. Veel paradijselijker wordt het niet op het strand van wit koraalzand, tussen kokospalmen en mangroves. De wijn die op tafel verschijnt komt van de Francis Ford Coppola Winery, een wijngoed in de Sonoma-vallei in Californië. Zo blijkt Coppola behalve regisseur en hotelier ook nog eens een begenadigd wijnboer te zijn. Maar dat is weer een heel ander verhaal. 

Een gesprek met Martin Krediet, General Manager van Turtle Inn

Tijdens een Gente Mágica gesprek vroeg Johan alles over de Turtle Inn, aan de General Manager Martin Krediet. Ook de andere Coppola resorts kwamen aan bod. 

Klik hier voor dit boeiende gesprek

 

Meer over een rondreis Guatemala en Belize?

Wilt u deze route graag zelf afleggen? U kunt de reis desgewenst uitbreiden met bijvoorbeeld een bezoek aan de prachtige koloniale stad Antigua of een kleurrijke inheemse markt in Chichicastenango. Wij helpen u graag met tips en ideeën. Neem contact met ons op voor meer informatie of een reisvoorstel op maat. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl.

Bekijk onze rondreizen