Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Earth Day: maak uw reis duurzamer

| Sapa Pana Travel

Elk jaar op 22 april staan we, terecht, stil bij Earth Day. Al sinds 1970 en inmiddels in meer dan 190 landen wordt er samengewerkt om iets positiefs te doen voor Madre Tierra (Moeder Aarde). Ook als reislustigen willen we allemaal een betere toekomst voor onze planeet, en deze tegelijkertijd beter leren kennen en de meest spectaculaire plekken zelf ervaren. Is het combineren van reizen en duurzaamheid eigenlijk wel mogelijk? Kan ik op reis zonder dat ik de natuur kwets en ik me zorgen moet maken over milieukwesties?

Bij Sapa Pana Travel zijn wij er van overtuigd dat het kan. We doen er van ons uit in ieder geval alles aan om uw ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te laten zijn. Lokale partners worden zorgvuldig op duurzaamheid geselecteerd en geïnstrueerd, net als hotels en gidsen. Continu blijven we onderzoeken hoe we onze service op dit vlak nóg meer kunnen verbeteren. Wat u zelf kunt doen? Met enkele eenvoudige tips kunt u al een groot verschil maken!

1. Verminder het gebruik van plastic of andere voorwerpen

Dit klinkt afgezaagd, maar als u er op let, dan is er vaak nog een wereld te winnen! Net als in onze supermarkten kunt u van huis uit her te gebruiken tasjes, netjes of een rugzakje meenemen om uw lokaal te kopen fruit of souvenirs in te stoppen. Wordt u een plastic zak aangeboden, sla deze dan vriendelijk af, dan bereikt u tegelijkertijd wat bewustwording bij de lokale bevolking. Van ons krijgt u een dopper mee om te gebruiken tijdens uw reis juist om deze reden. Krijgt u lokaal nog een drinkfles aangeboden, ook dan kunt u hem vriendelijk afslaan. Wilt u nog een stapje verder, overweegt u dan eens de aanschaf van een waterfilter. Er zijn drinkflessen met ingebouwde waterfilters op de markt, die u zorgeloos kunt vullen met kraanwater in uw hotel.

2. Steun de lokale bevolking

Als u via Sapa Pana Travel een bepaalde activiteit boekt, dan zorgen wij ervoor dat u goede, maar ook goed betaalde gidsen krijgt. Zo krijgt u via ons niet de goedkoopste optie, maar bent u ervan verzekerd dat u de services krijgt van een kwaliteitsgids, die zijn best voor u doet, mede omdat hij daar een eerlijk loon voor krijgt. Lokaal worden gidsen (of andere aanbieders van diensten) nog wel eens onderbetaald. Wanneer u ter plekke nog een activiteit wilt reserveren, vraagt u onze lokale partner dan waar u het beste deze dienst kunt aanschaffen. Zij kunnen u goed informeren hierover, en zorgen ervoor dat er niemand wordt uitgebuit.

3. Stel vragen bij wat u aanschaft

Als u langs een winkeltje wandelt vol met kleurrijke sierproducten die u graag op uw boekenplank wilt zetten, denkt u dan wel eerst even na of dit product wel door de beugel kan. Logisch lijkt dat beschermde dier- en plantensoorten niet meegenomen mogen worden, maar let op: producten van deze aard zijn soms verassend gemakkelijk verkrijgbaar in de landen. Bij geprepareerde vlinders of slangen is het overduidelijk, maar niet in alle gevallen is het even evident waarvan het product gemaakt is. Denkt u bijvoorbeeld aan beeldjes gemaakt van dierenbotten, schoenen, tassen of horlogebandjes van slangen- of kaaimannenleer, siervoorwerpen van koraal, versieringen van schildpaddenschild, en dergelijke.

4. Verminder het gebruik van energie en water

Juist als u op vakantie bent, wilt u zichzelf eens goed verwennen. Bijvoorbeeld door het nemen van een warm bad, of een relaxerende massage gevolgd door een bezoek aan de sauna. Bedenkt u zich wel dat u als toerist, reizend in ontwikkelingslanden, soms meer water gebruikt in een dag, dan een lokale bewoner in een week. Iets om over na te denken, zeker in plekken waar water niet vanzelfsprekend voorradig is. Met een kortere douche, hergebruik van uw handdoek en niet onnodig gebruiken van elektriciteit doet u in ieder geval uw kleine duit in het zakje.

5. Eet eens wat vaker vegetarisch, ook op reis

Dat vlees een veel grotere druk legt op de beschikbare voedingsbronnen en ruimte dan groente, is alom bekend. Ook in Latijns Amerika is een duidelijke omslag te zien. Hoewel het continent bekend staat om haar vleeseters, kunt u als vegetariër of veganist zéker terecht in een keur aan restaurants, ja, zelfs in Argeninië. Hieronder zetten we vijf van onze meest geliefde vegetarische restaurants onder elkaar:

  • Mexico City, Mexico: Forever Vegano. Een begrip in Mexico, staat in de lijst van beste vegetarische restaurants ter wereld
  • Buenos Aires, Argentinië: Naturaleza Sabia. Vegetarisch eten in Argentinië: het kan! En hoe, want Naturaleza Sabia serveert overheelrijke gerechten.
  • Santiago de Chile, Chili: El Huerto. Probeer hun Burrito Vegano, met ananas en een pittige bite.
  • Cuzco, Peru: Greens Organic. Reserveer vooraf want het restaurant is bijzonder populair bij zowel reizigers als Cuzceños
  • Bogotá, Colombia: Casa Leyte, voor onder andere krokante vegetarische pizza's en een gezellige sfeer

6. Travel slow and off the beaten track

We begrijpen dat u naar specifieke landen reist om zoveel mogelijk hoogtepunten te zien. Hier vinden we ook de grootste bijeenkomst van toeristen, de meeste aan de toeristische smaak aangepaste restaurants en fastfood ketens en een veelheid van (goedkope) aanbieders van diensten. Overweegt u ook eens om op een langzamere manier rond te reizen, en ook de wat onbekendere plekken te bezoeken. U ziet dan misschien minder plekken, maar verder zijn de voordelen legio. Blijft u langer op één plek dan leert u lokale gebruiken, natuur en bevolking beter kennen. U maakt juist dan intensere herinneringen, die langer bijblijven. Bezoekt u de wat onbekendere plekken, dan beleeft u de bestemming zonder de aanwezigheid van hordes andere toeristen, dus op een veel puurdere manier. Tegelijkertijd maakt u minder gebruik van verplaatsingen en worden de inkomsten uit toerisme gelijkmatiger over de bestemmingen verspreid!

Black Jaguar Foundation

Een volgende tip zou kunnen zijn om de CO2 uitstoot die u gebruikt voor uw reis te compenseren, maar gelukkig hebben we daarvoor al gezorgd. De Black Jaguar Foundation is een herbebossingsproject in het Braziliaanse regenwoud. Met dit project wordt in het stroomgebied van de Araguaiarivier een corridor geschapen, onder andere door het (her)aanplanten van bomen. Het betreft in totaal een gebied van meer dan 10 miljoen hectare, waarbij 1 miljoen hectare bos wordt geregenereerd. Sinds het begin van dit jaar werken we intensief samen met de Black Jaguar Foundation, onder andere door de investering van tenminste 1% van onze jaarlijkse omzet. Op deze manier hopen we onze positieve bijdrage te leveren en iets terug te geven aan de planeet. 

Meer over de Black Jaguar Foundation

Meer informatie?

Meer informatie over duurzaam reizen vindt u hier. Heeft u specifieke vragen? Telefonisch kunnen we u verder informeren over de acties die lokaal ondernomen worden, belt u gerust +31 73 610 62 04, of stuur een mail naar info@sapapanatravel.nl