Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

De 5 mooiste koloniale steden

| Johan van Rijswijck

Van Latijns-Amerika

​Als ik enthousiast begin te vertellen over Midden- en Zuid-Amerika, dan vraagt men op een zeker moment altijd welk land mijn favoriet is. 'Moeilijke vraag!', antwoord ik dan steevast. Ik kan hier namelijk ook echt geen antwoord op geven. Er bestaat voor mijn geen favoriet land, maar het zijn de plekken, steden, natuurgebieden, mensen en wegen die mij trekken. Keer op keer word ik weer uitgenodigd om terug te keren of om opnieuw op ontdekkingstocht te gaan. 

De mooiste koloniale stad?

Vraagt u mij naar de mooiste koloniale stad? Ook dan heb ik niet direct een antwoord paraat. Na een kwartiertje over dit onderwerp nagedacht te hebben, staat er al een lijst van minimaal 20 steden op mijn blaadje. En deze dekken eigenlijk al niet eens de lading. Toch heb ik een keuze gemaakt en een lijstje van mijn 5 persoonlijke, maar minder bekende, favorieten opgeschreven. 

Mijn favoriete plekken zijn de plekken waar u bij aankomst al het gevoel heeft terug te gaan in de tijd. De romantiek van de oude, gepleisterde muren en de met kinderkopjes bedekte straten. Waar u verblijft in één van de karakteristieke hotels, die in het oude centrum gelegen zijn. Waar u op steenworp afstand van het centrale plein op een terras kunt genieten van een uitstekende maaltijd, een goede kop koffie of een frisse witte wijn. Een plek waar u zich een paar dagen kunt onderdompelen in de romantiek van lang vervlogen tijden.

1. Antigua, Guatemala

Hier kwam ik 15 jaar geleden bij toeval terecht op mijn eerste reis door Latijns-Amerika. Eigenlijk had ik het idee om in een andere plaats Spaans te studeren, maar op de een of andere manier kon ik hier niet wegkomen. Als een edelsteen verborgen ligt Antigua in een groene vallei te midden van de vulkanen Agua, Fuego en Acatenango. De stad werd in 1543 gesticht door de Spaanse conquistadores en diende tot ver in 18e eeuw als de hoofdstad van Guatemala. Na een aantal hevige aardbevingen, waardoor grote delen van het stadje verwoest werden, besloot men om de hoofdstad te verplaatsen naar de plek van het huidige Guatemala City, waardoor Antigua haar importantie verloor. Inmiddels is het koloniale hart weer volledig in oude glorie hersteld. In de kleurrijke koloniale panden vindt u gezellige barretjes, uitstekende restaurants en smaakvolle boetiek hotels. Als ik aankom in Antigua, dan haal ik eerst een vers gebakken bananenbrood bij de bakkerij van Doña Luisa Xicotencatl en peuzel het op in het centrale parkje, met het gekwetter van vogels en het vrolijke geluid van spelende kinderen op de achtergrond. Er zijn vele mooie kleinschalige hotels te vinden, maar als ik er één moet uitkiezen, dan is het Posada del Angel, op twee blokken van het centrum. Brengt u een bezoek aan Antigua, dan moet u ook zeker een kijkje nemen op de kleurrijke markt.

2. Cartagena de Indias, Colombia

Alleen de naam doet al doet mij betoveren, maar daar blijft het niet bij. Cartagena is een zinderende smeltkroes aan de Caribische zee. Hoewel er ook in het nieuwe gedeelte diverse goede hotels te vinden zijn, is het fraaie koloniale hart met haar kleurrijke koloniale gebouwen natuurlijk dé plek om te verblijven. In de smalle straatjes en op pittoreske pleintjes in het oude centrum, heerst een immer vrolijke Caribische sfeer. Achter de façade van dikke oker gele, hel blauwe of aarde rode muren gaan  stijlvolle boetiek hotels schuil, die gelden als een oase van rust. Hier kunt u het drukke gekroel van het centrum ver achter u laten. Er is geen mooiere plek te bedenken waar u tegen het vallen van de avond de zon in de zee ziet zakken, terwijl het schijnsel van de zonnestralen het koloniale hart in vuur en vlam zet dan de oude stadsmuur. Lees het boek Liefde in tijden van Cholera van de Colombiaanse Nobelprijs winnaar Gabriel García Márquez, dat zich afspeelt in de straten van de stad. Verblijven doe ik het liefste in Casa San Agustin of hotel Santa Clara. En bij een bezoek aan de stad neem ik ook altijd even een kijkje in de hippe wijk Getsemani, die tegen het oude centrum aan ligt. Een plek met een gezellige drukte en leuke barretjes, waarbij de tapas bar Demente een absolute aanrader is.

3. Paraty, Brazilië

A Hidden Gem, idyllisch gelegen in Brazilië aan de Costa Verde, uitkijkend over de Atlantische oceaan, ergens midden tussen Rio de Janeiro en São Paulo. Het stadje is aan het einde van de 16e eeuw gesticht door Portugese kolonisten en het kende aan het einde van de 17e en het begin van de 18e eeuw haar bloeiperiode als havenstad vanwaar het gewonnen goud uit de staat Minas Gerais naar Europa verscheept werd. Nadat Rio de Janeiro deze functie als havenstad overnam, raakte Paraty in de vergetelheid, wat uiteindelijk een zegen bleek voor het mooie oude centrum van het stadje. De vaart der vooruitgang en ontwikkeling ging voorbij aan deze plaats, waardoor de mooie oude panden gespaard bleven. Zo moet ook Rio eruit hebben gezien aan het einde van de 17e eeuw. In de karakteristieke wit gepleisterde panden met fel lichtblauw, okergeel, vermiljoen of smaragdgroen gekleurde deuren, vindt u smaakvol ingerichte hotelletjes en restaurants met fraaie binnentuinen. Ook vindt u in het centrum leuke winkeltjes en hippe art galeries. Het is een enorme aanrader om er overdag met een mooie houten zeiljacht op uit te gaan. Vanaf het water biedt Paraty, met haar witte gebouwen die fel afsteken tegen de met donkergroen Mata Atlantica regenwoud overwoekerde heuvels, haar mooiste aanblik. In de baai voor het plaatsje vindt u een aantal dichtbegroeide  onbewoonde eilandjes en even verderop ligt het groene fjord Saco de Mamanga. Een idyllische omgeving, met kleine, verborgen baaitjes en een ongerepte tropische natuur. Nadat u in de namiddag bent teruggekeerd in het stadje, kiest u voor een verfrissende Caipirinha op één van de vele terrasjes in de kleine haven.

4. Cuenca, Ecuador

Zonder twijfel de mooiste stad van Ecuador. De stad is gesticht in de 16e eeuw en heeft een prachtig koloniaal centrum met een indrukwekkende kathedraal en vele statige Spaans koloniale panden. Niet alleen is het centrum van de stad zeer aantrekkelijk om te verblijven, ook de ligging van de stad maakt een verblijf in Cuenca de moeite waard. De stad ligt namelijk op 2500 meter hoogte en doordat de evenaar niet ver van Cuenca verwijderd is, zorgt dit voor een heerlijk klimaat met overdag mooie lenteachtige dagen en ´s-nachts heerlijke verkoeling. De omgeving bestaat uit groene heuvels met een dichte vegetatie, af en toe onderbroken door kleine traditionele dorpjes, kristalheldere rivieren en kleine bergmeertjes. In het stadje zelf zijn een aantal aantrekkelijke  boetiek hotels te vinden, waarvan de inrichting u omringt met een sfeer van lang vervlogen tijden. De inwendige mens kan verwend worden in één van de vele uitstekende restaurants. Een verblijf in Cuenca, gaat wat mij betreft altijd gepaard met een bezoekje aan de fabriek van Homero Ortega, dé plek waar de beste Toquilla strohoeden gemaakt worden, beter bekend als de Panama hoed.

5. San Miguel de Allende, Mexico

Op het gebied van historisch erfgoed kan Mexico zonder twijfel wedijveren met Europa. Zo lieten de lange afwisselende  reeks van precolumbiaanse culturen hun sporen achter in het Mexicaanse land. Ook de Franse en Spaanse kolonisten die afwisselend hun invloed hadden lieten sporen achter. Hierdoor zijn de karakteristieke koloniale bouwstijlen van beide Europese landen soms letterlijk naast elkaar terug te vinden. In Mexico zijn daardoor een ontelbaar aantal kleine dorpen en grote steden te vinden  die samen ook wel Koloniaal Mexico worden genoemd. Het is dan ook lastig om er één plaats uit te pikken. Ik heb uiteindelijk gekozen voor San Miguel de Allende. Dit kleine stadje was bijna vervallen tot een verlaten spookstadje totdat buitenlandse kunstenaars en avonturiers zich in het stadje vestigden. Het centrum bestaat uit met kinderkopjes bedekte straatjes, gekleurde koloniale panden in zowel Franse als Spaanse stijl. Okergeel en bloedrode muren, overwoekerd door fel gekleurde bougainville. Net een openluchtmuseum. 

Meer weten over Latijns-Amerika?

Tot zover mijn top 5. Zoals gezegd was het een lastige keuze en nu nog twijfel ik of bijvoorbeeld Salvador do Bahia in Brazilië of Colonia del Sacramento in Uruguay niet op dit lijstje erbij moeten. Ik ben wel benieuwd wat uw favoriete koloniale stad is. Wilt u graag meer weten over een rondreis door Latijns-Amerika? Neem dan eens een kijkje bij onze bestemmingen.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Onze reisbestemmingen

Naar homepage