Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

4x doen in Yucatán

| Sapa Pana Travel

Het schiereiland Yucatán in het zuidoosten van Mexico is een unieke plek. Het bestaat uit 3 Mexicaanse deelstaten: Yucatán, Quintana Roo en Campeche. Op het schiereiland vindt u onder andere archeologische vindplaatsen en historische steden. In deze blog nemen wij u mee naar Yucatán schiereiland en laten we u zien wat er allemaal te doen is.

Ontdek de natuur van Yucatán

Celestún

Celestún is een stad aan de kust van de Golf van Mexico. Hier vindt u het gelijknamige bioreservaat Celestún. Het reservaat is ruim 147.000 hectare groot, en hier komen de flamingo’s overwinteren. Daarnaast zijn er zo’n 300 andere vogelsoorten te vinden, net als reptielen zoals krokodillen, slangen en schildpadden. Een ideale manier om al deze flora en fauna te ontdekken is om met een boot door het reservaat te varen.

Sian Ka’an Biosphere Reserve

Sian Ka’an is een bioreservaat ten zuiden van Tulum en is sinds 1987 UNESCO Werelderfgoed. Het gebied beslaat met haar 652.000 hectare zo’n 10% van de deelstaat Quintana Roo. Het Meso-amerikaanse barrière rif dat bij het reservaat hoort, behoort tot een van de grootste koraalriffen ter wereld. Dit betekent dat u hier flora en fauna vindt die bijna nergens anders ter wereld voorkomen.

Cenotes

Een cenote is een soort van waterpoel, die vaak onderdeel is van een grottensysteem onder water. Cenotes zijn overal op Yucatán te vinden, en het natuurverschijnsel is echt uniek voor dit gebied. U kunt ervoor kiezen om gewoon een bezoek te brengen aan de cenotes, maar u kunt hier ook zwemmen, duiken en snorkelen.

Duiken en snorkelen

Duiken in Mexico is een mogelijkheid voor iedereen: van beginner tot gevorderd. Met name Yucatán schiereiland is hier perfect voor. Playa del Carmen, Akumal en Puerto Morelos aan de Caribische zee zijn echte parels. Na Brazilië en Colombia heeft Mexico het rijkste dierenleven ter wereld, wat u ook merkt als u gaat duiken. Gekleurde vissen groot en klein, koralen, roggen en schildpadden zijn slechts een aantal dieren van de onderwaterwereld die u tegen kan komen.

MUSA in Cancún

Tussen Cancún en Isla Mujeres vindt u het MUSA, een onderwatermuseum. Op de bodem van de Caribische zee vindt u wel 500 levensgrote beelden die als doel hebben om de bedreigde koraalriffen te beschermen. Het is een bijzondere ervaring om deze beelden tijdens het duiken of snorkelen te aanschouwen.

Walvishaaien

Zwemmen met walvishaaien kan van juni tot september in Yucatán, en van november tot april in Baja California. De wateren van Mexico zijn warm en rijk in voedsel, waardoor walvishaaien zich er helemaal thuis voelen. Walvishaaien zijn de grootste vissen ter wereld, en kunnen er daardoor wat intimiderend uitzien, maar zijn niet gevaarlijk. Een unieke ervaring!

Verdiep uzelf in de Mayacultuur

Op het schiereiland zijn er nog veel overblijfselen van de Maya cultuur te vinden. Tulum, Chichén Itzá en Uxmal zijn archeologische parels. 

Tulum

Tulum is gelegen aan de oostkust van Mexico en is onderdeel van de zogeheten Riviera Maya; een gebied langs de Mexicaanse kust met prachtige badplaatsen en oude Maya bouwwerken. Tulum is gelegen op kliffen van 12 meter hoog en de ruïnes die er te vinden zijn uniek. Dit komt doordat de gebouwen langs de kust zijn gebouwd. Door velen wordt Tulum gezien als een van de mooiste Maya sites ter wereld.

Chichén Itzá

Chichén Itzá is de belangrijkste en meest bekende Maya site in Mexico. Sinds 1988 staat ook deze plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst en wordt gezien als een van de zeven wereldwonderen. Een van de bekendste gebouwen van Chichén Itzá is de zogeheten trappenpiramide ‘El Castillo’. De Mayastad is een zogenoemde ‘actieve’ archeologische vindplaats, wat betekent dat archeologen nog steeds bezig zijn met het maken van nieuwe ontdekkingen.

Uxmal

Uxmal ligt in de deelstaat Yucatán, ten zuiden van de stad Mérida. Net als Chichén Itzá, staat ook Uxmal op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In Uxmal zijn onder andere piramides, paleizen en sculpturen te vinden uit het Maya tijdperk. Wat deze stad echter uniek maakt, is het feit dat de indeling van de stad, in tegenstelling tot veel andere pre-Columbiaanse steden, gebaseerd is op astrologie.

Bezoek historische steden

Naast natuur en historie kunt u ook de cultuur van Mexico ontdekken door een van de historische steden op het schiereiland te bezoeken. 

Mérida

Mérida is de belangrijkste koloniale stad op het Yucatán schiereiland. Iedere vrijdag wordt in Merida het oude ballenspel ‘pok-ta-pok’ van de Maya’s nagespeeld. Bij het centrale plein in het centrum van de stad vindt u restaurants, kerken, markten en musea. De indeling van de stad, met haar smalle straten en authentieke gebouwen, zorgt ervoor dat u wordt meegenomen in de geschiedenis van Mexico.

Campeche

Campeche staat bekend als de ommuurde stad en staat sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Daarnaast staat de stad bekend om haar legendes over piraten. U kunt de oude forten bezoeken, net als de verschillende musea in het historische centrum van de stad. De stad heeft restaurants waar u uitstekende visgerechten kunt eten.

Valladolid

Valladolid is de oudste stad van Yucatán. De stad heeft een centraal plein, en staat vol met kleurrijke koloniale huisjes. Overal vindt u kleine souvenirwinkels en restaurants en eettentjes waar ze authentieke Mexicaanse gerechten serveren. Vlak bij het centrum vindt u de Zaci cenote, waar u een verfrissende duik kunt nemen.

Rondreis door Mexico maken?

Wilt u zelf een rondreis maken door Yucatán en meer van dit prachtige schiereiland ontdekken? Bekijk de rondreis die wij ter inspiratie voor u hebben samengesteld, of neem contact met ons op voor een reisvoorstel op maat. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel ons op +31 73 610 62 04. Wij helpen u graag.

Bekijk de rondreis