Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

24 uur in Puebla

| Sapa Pana Travel

Puebla is een prachtige stad gelegen in het hart van Mexico. De stad staat bekend om zijn rijke geschiedenis en cultuur, evenals zijn heerlijke keuken en unieke architectuur. Als u 24 uur heeft om deze stad te verkennen, is er genoeg te zien!

De stad telt 1,5 miljoen inwoners en de meeste kerken van Mexico, meer dan 70 (!).  Daarnaast is het een van de meest Spaans-aandoende steden van Latijns-Amerika. Puebla is gelegen ten zuidoosten van de Mexicaanse hoofdstad en wordt ten westen omringd door de Popocatépetl- en de Iztaccihuatl vulkaan. In de laatste jaren heeft de stad zich enorm ontwikkelt om toeristen beter te kunnen ontvangen en om haar lokale inwoners beter te kunnen bedienen. De stad wordt ook wel de stad van kennis genoemd en is een cultureel metropool.

 

Ontbijt bij El Parian

Begin uw dag met een typisch Mexicaans ontbijt bij El Parian, een traditionele markt gelegen in het centrum van Puebla. Hier vindt u tal van kraampjes die lokale gerechten serveren, zoals chiles en nogada (gevulde chilipepers in een romige walnotensaus), mole poblano (een complexe saus gemaakt met chocolade en kruiden) en tlayudas (een soort Mexicaanse pizza). Probeer ook zeker de beroemde cemita-sandwich, gemaakt met een lokaal broodje, gefrituurde kip, avocado en Oaxaca-kaas.

 

 

Verken het historische centrum van Puebla

Het historische centrum van Puebla staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en biedt tal van prachtige bezienswaardigheden om te verkennen. Begin bij de kathedraal van Puebla, een indrukwekkend gebouw met een barokke gevel en een weelderig interieur. Vervolg je wandeling naar de Capilla del Rosario, een kleinere kerk met een verbazingwekkend interieur versierd met goud en talloze edelstenen. Bezoek ook zeker het Casa de los Muñecos, een prachtig 18e-eeuws gebouw dat nu dienst doet als museum en het prachtige Plaza de la Constitución, het centrale plein van de stad. Daarnaast is een bezoek aan het internationale museum voor de Barokke kunst ook onmisbaar. Dit museum opende in 2016 haar deuren voor het publiek en werd ontworpen door de Japanse kunstenaar Toyo Ito. Er zijn niet veel musea die gewijd zijn aan de barokke kunst, hoewel deze stijl vaak wordt omschreven als onhandig in zijn vorm en extravagant. De Barok is de stijl van o.a. Don Quixote, Rembrandt van Rijn, Isaac Newton en Shakespeare. Gedurende ander halve eeuw was dit de belangrijkste stijl. In Mexico heeft deze stijl zijn meest onuitwisbare stempel achtergelaten in de stad Puebla.

 

Tijd om de handen uit de mouwen te steken bij Uriarte Talavera

Puebla staat bekend om de aardewerken. Deze worden nog op traditionele wijze gemaakt. Bij een bezoek aan het familiebedrijf van Uriarte Talavera kan dit nog goed waargenomen worden. Dit familiebedrijf werd in 1824 opgericht door Dhr. Dimas Uriarte. Ooit begon dit als een kleine workshop locatie. Men maakt hier diverse aardewerken producten op de traditionele wijze zoals in de 16de eeuw. Deze lijken op de technieken die bij het Nederlands Delfts-blauw gebruikt worden. Heden ten dage is dit de grootste keramiek producent in zijn soort. U kunt hier uitgebreid kennis maken met het productieproces waarbij veel handwerk van pas komt. Indien gewenst is het ook mogelijk om een workshop te volgen.

 

Lunch bij El Mural de los Poblanos

Voor de lunch, gaat u naar El Mural de los Poblanos, een restaurant dat bekend staat om zijn moderne interpretatie van klassieke Mexicaanse gerechten. Probeer zeker de chiles en nogada of de mole poblano. Geniet ook van een glas mezcal of tequila om uw maaltijd compleet te maken. Het zijn familierecepten die generatie op generatie zijn doorgegeven. De naam van het restaurant ‘El Mural’ verwijst naar de muurschildering op een van de muren van het restaurant. Deze schildering is gemaakt door kunstenaar Antonio Álvarez Morán en weerspiegelt meerdere personages uit de geschiedenis van Puebla.

Toch meer zin in zoetigheid? Ook hier staat Puebla bekend om.

Maak een wandeling over de Calle de los Dulces, een straat van drie blokken met snoepwinkels. Stop hier even bij La Gran Fama Dulceria. La Gran Fama werd in de 19de eeuw opgericht en was de eerste traditionele snoepwinkel in Puebla. Al generaties wordt de winkel gerund door dezelfde familie, die nog steeds de traditionele zoetigheden serveert die poblanos kennen en waar ze van houden. Proef handgemaakte lekkernijen en probeer zeker de camotes, Puebla's kenmerkende snoep gemaakt van zoete aardappel. 

Bezoek de piramides van Cholula

Aan de rand van Puebla vindt u de piramide van Cholula. Bijzonder is dat dit de grootste piramide (in volume) ter wereld is, met een afmeting van 450 bij 450 meter. Vanaf de basis is de piramide 66 meter hoog. Ter vergelijking de Grote piramide in Egypte is 230x230 meter groot en de Zonnetempel van Teotihuacán is 220 bij 230 meter. Verwacht echter niet dat u hier een kolossaal gebouw zal aantreffen. De piramide heeft zich op bijzondere wijze gemengd in het bergachtige landschap. Toen de Spanjaarden hier aankwamen was de piramide al begroeid, waardoor deze tot 1931 onontdekt bleef. Deze grote piramide wordt door de Azteken Tlachihualtepetl genoemd.

Heeft u nog tijd over voor het diner? Verken de wijk Barrio de Analco!

Barrio de Analco is een historische wijk in Puebla die bekend staat om zijn kleurrijke huizen en smalle straatjes. Verken deze charmante wijk te voet en bewonder de prachtige architectuur en de lokale winkels en restaurants.

Afsluiting van de dag

In Puebla vindt u Arabische invloeden, zo hebben zij hier een eigen variant van de Mexicaanse taco, de ‘taco árabe’. Deze taco is ontstaan door invloeden uit het Midden-Oosten, toen migranten naar Puebla trokken na de eerste wereld oorlog. Zij brachten het spit met geroosterd lamsvlees en pitabroodjes. De twee eetculturen maakten al snel plaats voor een nieuw recept. Het lamsvlees aan het spit werd vervangen door varkensvlees opdat Poblanos dit lekkerder vonden. Daarnaast zijn ze pittige salsa’s gaan gebruiken in plaats van de traditionele smaken.

Voor het diner gaat u naar Entre Tierras, een gezellig restaurant met een levendige sfeer en een moderne twist aan Mexicaanse gerechten van de beste biologische producten. Entre Tierras is een restaurant waar boeren hun lokale producten brengen omdat ze weten dat ze met oprechte waardering zullen worden bereid. Ze serveren gerechten met liefde voor de Mexicaanse keuken.

 

 

Overnachten in Puebla

Het is aan te raden om een hotel te kiezen welke is gevestigd in een van de historische panden die Puebla rijk is. Het Banyan Tree Puebla hotel, gelegen in het historisch centrum van Puebla is hier een goed voorbeeld van. Dit luxe hotel is gevestigd in een gerestaureerd 16e-eeuws klooster in het historische centrum van de stad. Het hotel heeft een mix van koloniale en hedendaagse designelementen en biedt voorzieningen zoals een heerlijk zwembad op het dak, een spa en meerdere eetgelegenheden met een prachtig uitzicht op de stad en de omliggende vulkanen. 

 

Hopelijk bent u enthousiast geworden voor een mooie reis naar Mexico. Klik hier voor onze rondreizen door Mexico die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag over een rondreis of de beste reistijd voor Mexico? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Neem contact op