Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

24 uur in Paramaribo

| Johan van Rijswijck

Paramaribo vind ik zonder twijfel één van de leukste steden van Latijns-Amerika. Ik neem u voor 24 uur mee naar Paramaribo.

De klok en de tijd

24 uur in Paramaribo, het klinkt bijna tegenstrijdig, want Surinamers hanteren over het algemeen een rustiger tempo. Daarbij weigert men om een bepaald aantal activiteiten in een afgebakend tijdraam te proppen, zoals wij Nederlanders vaak gewend zijn. “Jullie Nederlanders hebben de klok en wij Surinamers hebben de tijd”, is niet voor niets een gevleugelde uitspraak. Met dit blogartikel geef ik u een idee wat u allemaal kunt doen in Paramaribo. Ik geef u geen ongelijk wanneer u besluit om de activiteiten vanwege het tropische klimaat uit te smeren over meerdere dagen.

Ontbijten: Centrale markt aan de Waterkant

Begin de dag, net als veel inwoners van Paramaribo, vroeg om te profiteren van de aangename koelte van de ochtend. Het is de ideale tijd voor een bezoek aan één van de vele markten in de Surinaamse hoofdstad. De meest bekende is de Centrale Markt aan de Waterkant. De markt is een ware explosie van geuren en kleuren. Haal hier lekker vers fruit om uw dag goed te beginnen.

Doen: Stadswandeling

Ontdek het centrum van Paramaribo met een stadswandeling onder leiding van de Nederlander Peter Duker. Peter is vele jaren geleden verknocht geraakt aan Suriname en besloot er te gaan wonen. De wandelingen zijn enorm boeiend, omdat Peter als Nederlander haarfijn de cultuurverschillen uitlegt en hij kiest altijd voor zeer originele invalshoeken. Waarom kijkt het standbeeld van Wilhelmina bijvoorbeeld uit over de rivier en waarom kreeg een fietser in 1902 een bekeuring bij het Kerkplein? U komt het allemaal te weten tijdens de stadswandeling door het historische centrum van Paramaribo. Voor kinderen heeft Peter een speurtocht uitgezet, waardoor het ook voor hen leuk en leerzaam is.

Lunch: Zus en Zo

Tegen een uur of één zit de stadswandeling er op en dan kunt u via de Palmentuin naar het eetcafé Zus en Zo wandelen. Het is een relaxte plek, waar u een heerlijk broodje kunt eten. Probeer bijvoorbeeld een broodje Surinaamse hete kip of een broodje Batjaw. Een broodje met gedroogde en gezouten kabeljauw op pittige Surinaamse wijze bereid.

Tip: Bent u op een vrijdag in Paramaribo, dan kunt u bij Zus en Zo genieten van live muziek. Absoluut een aanrader voor een gezellig avondje uit.

Doen: Plantages van de Commewijne

Breng na de lunch een bezoek aan de plantages van de Commewijne die u gemakkelijk vanuit Paramaribo kunt bereiken. Een aantal plantages zoals Peperpot, plantage Bakkie en Frederiksdorp zijn in oude glorie hersteld. Met een bezoek aan één van deze plantages leert u meer over de koloniale geschiedenis.

In dit kader is ook een bezoek aan plantage Mariënburg een absolute aanrader. Deze grote plantage met fabriek is geheel vervallen, maar het vertelt het verhaal van de opstand van de Javaanse en Hindoestaanse contractarbeiders. De inmiddels 85-jarige mijnheer Soekardi, groeide op en werkte op Mariënburg. Hij schreef er een boek over en ondanks zijn hoge leeftijd werkt hij nog altijd als gids. Hij vindt dat het verhaal over de plantage en geschiedenis van de Javaanse en Hindoestaanse contractarbeiders niet verloren mag gaan.

Doen: Sotalia dolfijnen spotten

Ga in de namiddag vanuit de Commewijne met een korjaal, een typische smalle Surinaamse boot, en een gids de Commewijne rivier op. Uw gids brengt u naar de monding waar de Commewijne en Suriname rivier in elkaar vloeien om samen uit te monden in de Caribische zee. Op dit punt heeft u de kans om één van de zeldzaamste dolfijnensoorten te spotten. Dit is namelijk het leefgebied van Sotalia dolfijnen, een soort die alleen in de Guyana’s voorkomt. Mijn dochter noemde dit het meest bijzondere wat ze ooit had meegemaakt.

Dineren: De Javaanse wijk Blauwgrond

Tegen half zeven, wanneer de avond valt, komt u aan in Blauwgrond, de Javaanse wijk van Paramaribo. Het is een absolute aanrader om hier ook een hapje te eten. Het voelt hier soms alsof u in Indonesië bent. U vindt hier vele Javaanse restaurants, Warungs genaamd, waar heerlijke rijsttafels worden geserveerd. Ik heb zelf heerlijk gegeten in Mirosso.

Avondje uit: een drankje bij ’t Vat

Loopt u na het diner richting uw hotel, dan bent u niet ver verwijderd van ’t Vat waar u uw dag met een drankje kunt afsluiten. ’t Vat is een begrip in Paramaribo. Het heeft een terras, waar zowel toeristen als inwoners van Paramaribo samenkomen voor een ijskoud Parbo biertje.

Overnachten: Royal Torarica

Na een lange dag op pad te zijn geweest in het kleurrijke Paramaribo en haar boeiende omgeving, kan ik me voorstellen dat u uitkijkt naar een heerlijk bed in een goed hotel. Voor ons is het Royal Torarica de beste optie in Paramaribo. Het hotel ligt dicht tegen het historische centrum van Paramaribo, maar kijkt uit over de Suriname rivier en heeft een heerlijke tuin die het hotel en haar terras met zwembad met de oever van de rivier verbindt.

Bron foto's: Royal Torarica

Meer over een rondreis Suriname?

Wilt u graag meer weten over een rondreis door Suriname inclusief een bezoek aan Paramaribo? Wij helpen u graag. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een reisvoorstel op maat. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl.

Bekijk onze rondreizen

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere twee weken nieuwe reisinspiratie over Latijns-Amerika.

Aanmelden