Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Galapagos eilanden

Een wonder van de natuur

In 1535 werd de archipel bij toeval ontdekt door bisschop Tomas de Berlanga uit Panama. Op zijn tocht naar Peru raakte hij uit koers en ontdekte hij de Galapagos eilanden. De eilanden werden niet veel bezocht en werden voornamelijk gebruikt als toevluchtsoord voor piraten. Pas met de komst van Darwin, die hier de basis legde voor zijn evolutietheorie, groeide het besef dat de flora en fauna op de eilanden uniek waren. Vandaag de dag is het een levend laboratorium is voor wetenschappers, natuuronderzoekers en gepassioneerde reizigers en het is een voorrecht als u deze magische plek op de wereld kunt bezoeken. 

De eilanden

De eilanden binnen de Galapagos archipel hebben een uniek ecosysteem en een verbazingwekkende biodiversiteit. Van reuzeschildpadden tot speelse zeeleeuwen tot kleurrijke zeevogels en unieke vinken, Overal op de Galapagos kunt u weer nieuwe dieren ontdekken.
We hebben de eilanden die het meest bezocht worden op een rijtje gezet: 

Baltra (South Seymour)

Baltra is ook wel bekend als South Seymour en is een klein, plat eiland gelegen in het midden van de Galapagos Archipel. De belangrijkste en grootste luchthaven van de Galapagos Eilanden is gelegen op het eiland. De luchthaven werd tijdens de tweede wereldoorlog door de VS gebouwd en gebruikte deze voor het verdedigen van het Panamakanaal.
Baltra is de toegangspoort tot het verkennen van de Galapagos eilanden. Doordat de bouw van de luchthaven een grote impact had op het eiland, heeft het geen rijke biodiversiteit, vrijwel alle flora en fauna zijn hier verdwenen. De vegetatie op het eland bestaat voornamelijk uit cactussen, palo santobomen en zoutstruiken. Hoewel Baltra zelf relatief kaal en droog is,  heeft u vanaf hier prachtige, panoramische uitzichten op de omliggende eilanden. Vanaf Baltra kunt direct vanuit de kleine haven aan boord van uw Galapagos Cruise stappen ofwel de veerboot nemen die u naar het eiland Santa Cruz brengt.

Bartolomé

Dit is een van de kleinere en jongeren eilanden van de Galapagos, dat vooral bekend staat om de prachtige landschappen, de vulkanische rotsformaties en de rijke biodiversiteit.
Een van de bekendste hoogtepunten van het eiland is de Pinnacle Rock, een kegelvormige rotsformatie die boven de zee uitkomt. Tijdens wandelingen over het eiland loop je langs lavastromen en turfsteenkegels dat het landschap doet denken aan een maanlandschap. Vanaf het hoogste punt van Bartolomé is het uitzicht over het eiland, de Pinnacle Rock en omliggende eilanden schitterend. Het uitzicht is de inspanning meer dan waard! Bij het strand dat gelegen is bij de Pinnacle Rock komen van december tot april groene zeeschildpadden aan land om te zonnen, wat een bijzonderheid is omdat op alle andere eilanden de zeeschildpadden alleen nachts aan land komen. Snorkelen is hier bijna een “must”. Met enig geluk is de “Moorish Idol” te zien, dit is de mooiste vis uit de wateren van deze archipel.

Activiteit Luchthaven, aankomst- en vertrekpunt
Fauna Diverse zeevogels, zeeleeuwen, land leganen en lava hagedissen
Flora Palo Santo Bomen, Cactusvijgen, Jerusalem doorn, Palo Verde bomen
Landing Droge landing
Activiteit Wandelen, snorkelen, zwemmen/strand, vogels kijken
Fauna Galapagos pinguin, Blauwvoetgenten, bruine pelikanen, groene zeeschildpadden, zeeleeuwen en tropische vissen als de gekleurde moorish idol, papagaai-vis en lipvissen
Flora Lava cactus, doornstruiken, witte- en rode mangrove
Landing Droge landing voor wandelingen, natte landing voor strand & snorkelen

 

Darwin Island & Wolf Island

Deze eilanden, samen circa 98 km2 groot, worden ook wel Wenman and Culpepper genoemd. Dit zijn twee toppen, resp. 165 en 250 mtr hoog, van uitgedoofde vulkanen. Het zijn 2 onbewoonde eilanden. Deze eilanden worden eigenlijk alleen bezocht door gevorderde duikers en zeevogels. De reden dat het hier zo interessant is voor de gevorderde duiker, heeft te maken met de koude zeestromen die zich hier in dit gebied bevinden. Men heeft hier een veel grotere kans de gevlekte walvishaai, walvissen, hamerhaaien, mantaroggen en Galapagoshaaien te zien.
Darwin eiland is vernoemd naar Charles Darwin, die in de 19e eeuw belangrijke observaties deed en daarmee de theorie over natuurlijke selectie en evolutie is ontstaan. De Darwin’s Arch is een natuurlijke rotsboog die boven de zee uitsteekt en daarmee hét kenmerk van het eiland Darwin is.  

Española

Het eiland staat ook bekend als ‘Hood eiland’, dat voornamelijk bekend staat om de unieke flora en fauna met diverse endemische diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn de Española landleguaan n de Española Albatros, die zich hebben aangepast aan deze specifieke leefomgeving. Española herbergt daarnaast grote kolonies zeevogels, waarvan het broedseizoen van de Albatros (van eind maar tot begin december) een hoogtepunt is voor veel bezoekers. Op het eiland bevinden zich Gardner Bay en Punta Suárez. Aan de oostzijde van het eiland bevind zich Gardner Bay, een prachtig wit zandstrand met blauw kristalhelder water. Het is een populaire plek om te snorkelen en het van dichtbij observeren van zeeleeuwen. Aan de westkant van het eiland bevind zich Punta Suárez, een spectaculaire klif die een rijk vogelleven herbergt. Hier leven fregatvogels, blauwvoetgenten, nazca- en roodvoetgenten, maar ook de albatros wordt hier veel gezien. Daarnaast zijn ook hier andere diersoorten als leguanen en lava hagedissen te zien. De Española Mocca en de Española Calandrinia zijn endemische plantensoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Bij Punta Suárez bevind zicht ook een zogenaamd “blowhole”, golven forceren het water door dit gat in de rotsen, waardoor een natuurlijke fontein ontstaat. Bij hoog water, in de ochtend, zal het water zo’n 20 meter de lucht in spuiten.

Activiteit duiken (gevorderden), snorkelen
Fauna Haaien (hamerhaaien, witpuntrifhaaien, zijdehaaien), mantaroggen, walvishaaien, walvissen, zeeleeuwen, tropische vissoorten, zeevogels (fregatvogels, roodpootgenten, nazcagenten, stormvogels)
Flora -
Landing Natte landing

 

Activiteit wandelen, zwemmen, snorkelen, vogels kijken
Fauna Punta Suarez: zeeleguanen, zeeleeuwen, lavahagedissen, spotlijster, Galapagos havik, Albatrossen
Gardner Bay: zeeleeuwen, spotlijsters, rifhaaien, saddle back schildpadden, tropische vissen
Flora Scalesia Bomen, Opuntia-cactussen, Española Mocca, Española Calandrinia
Landing Droge landing en natte landing
Fernandina

Fernandina is en van de meest ongerepte eilanden van de wereld en is een van de meest actieve vulkanische eilanden van de Galapagos: La Cumbre. Het landschap wordt dan ook gedomineerd door recente lavastromen en steile, rotsachtige kusten. Door de continue vulkanische veranderingen is er elke 3 tot 5 jaar een uitbarsting, wat het eiland uniek maakt.  Door dit ruige landschap, de vulkanische activiteiten en het gebrek aan zoetwaterbronnen staat het eiland bekend om de beperkte flora. Wel herbergt het eiland een verscheidenheid aan diersoorten, waaronder zeeleguanen, Galapagos Pinguïns en zeevogelsoorten. Vroeger was het eiland ook de thuisbasis van de Galapagos reuzeschildpad, echter deze zijn uitgeroeid door invasieve diersoorten. Momenteel wordt er gewerkt aan een project om deze invasieve soorten te bannen van het eiland en de habitat te herstellen voor terugkeer van de reuze schildpadden. Twee bekende plekken op het eiland zijn Punta Espinoa en Mangrove Point.
 

Floreana

Het eiland Floreana heeft een rijke geschiedenis van boekaniers, walvisjagers en vroege kolonisten en tevens een van de eilanden die als eerste bewoond werden. Tegenwoordig is het eiland nog steeds bewoond, Puerto Velasco Ibarra is en kleine nederzetting waar slechts 120 mensen wonen. De gelijknamige Floreana vulkaan is lang geleden gedoofd en is al ver ge-erodeert. Door dit erosieproces ontvangt het eiland voedingsstoffen en een rijke grond om de flora in stand te houden. Voorheen was Floreana een thuisbasis voor reuze schildpadden, deze zijn echter door menselijke activiteiten en invasieve diersoorten uitgeroeid op het eiland. Ook hier wordt gekeken of de omstandigheden hersteld kunnen worden voor de terugkeer van de reuze schildpad. 
Het eiland herbergt een aantal bezienswaardigheden:
De historische locatie ‘Post Office Bay’, waar de legende van piraten en walvisvaarders voort leeft. De eerste walvisvaarders plaatsten hier in de 18e eeuw een brievenbus om berichten achter te laten voor andere schepen en brieven naar huis te sturen. De orginele brievenbus is al lang niet meer aanwezig, maar tot op de dag van vandaag heeft u hier als bezoeker de mogelijkheid een kaart achter te laten die andere reizigers vervolgens kunnen meenemen en kunnen bezorgen.
Aan de noordkant van het eiland ligt 'Punta Cormorant' , een smalle landtong met aan weerszijden strand. Een van deze stranden is een ‘olivijn’strand, met een groene kleur. In de nabij gelegen lagune zijn vaak roze flamingo’s te vinden. Deze schitterende dieren zijn minimaal 7 uur van een dag aan het eten en verblijven dus bijna constant in deze baai. Vanuit hier wandelt u verder naar Flour Beach, een prachtig zandstrand waar onder andere groene zeeschildpadden nestelen.
De prachtige snorkel- en duiklocatie ‘Devil’s Crown’ die gevorm wordt door een onderwaterkrater is een fantastische plek voor duik- en snorkelliefhebbers. Hier leven naast vissoorten als papegaai vissen, lipsvissen en chirurgenvissen ook rif- en hamerhaaien, zeeschildpadden en roggen. Let op: de stroming kan hier sterk zijn waardoor het voor onervaren snorkelaars- /duikers een uitdaging kan zijn.

Activiteit wandelen, snorkelen, vogels kijken
Fauna zeeleeuwen, lopende aalscholvers, zeeleguanen, zeeschildpadden, rode rots krabben, Galapagos havikken, Galapagos pinguïns, zeevogels (fregatvogels, blauwvoetgenten, roodpootgenten)
Flora lavaplanten, korstmossen, sesuvium
Landing Droge landing (Punta Espinosa), Mangrove Point (geen landing)
Activiteit wandelen, strand, snorkelen, vogels kijken
Fauna

haaien, Galapagos pinguïns, zeeleeuwen, zeeleguanen, groene zee schildpadden, flamingo's, pijlstaartroggen, vinken

Flora Floreana Mock Orange, Floreana Scalesia, Scalesia-bomen, Floreana Lava Cactus
Landing Droge landing (Puerto Velasco Ibarra), natte landing (Post Office Bay, Punta Comorant)
Genovesa

Genovesa staat ook wel bekend als ‘Tower Island’ door de opvallend klifachtige vorm van het eiland. Het is, net zoals het eiland Española een waar paradijs voor vogelliefhebbers, door de overvloedige vogelpopulaties die hier gehuisvest zijn. Door de geïsoleerde ligging in het noorden van de archipel is het een zeer ongerept eiland. Het eiland heeft een aantal bezienswaardigheden:
‘Darwin Bay’ is een mooie baai aan de noordkant van het eiland, die omringd wordt door hoge kliffen en rotsen. Het is hier prachtig wandelen en vogel spotten.
‘El Barranco’ ook wel de ‘Prince Philips’s Steps genoemd is ook een populaire plek om te wandelen. Ook hier hier zijn vele vogelsoorten te zien, waarvan sommige hier ook nestelplaatsen hebben.
Daarnaast zijn er enkele plekken die zeer geschikt zijn om te snorkelen of duiken, de wateren rondom dit eiland bieden een rijke onderwaterwereld.

Isabela

Dit eiland is met een oppervlakte van 4588 km² het grootste eiland van de Galapagos. Het eiland wordt gevormd uit zes vukanen (Alcedo vulkaan, Cerro Azul, Darwin vulkaan, Ecuador vulkaan, Sierra Negra en Wolf vulkaan). Hoewel er door de grootte van het eiland tal van locaties zijn om te bezoeken wordt het eiland minder vaak door toeristen bezocht. De westkant van het eiland is voor vele cruises te ver uit de route. Isabela is het beste eiland om de reuzenschildpadden in hun natuurlijke omgeving te zien. Dé plaats hiervoor is in de krater van de Alcedo vulkaan, aan de oostkust van het eiland. Deze krater heeft een doorsnee van ca. 7 kilometer en heeft de grootste wilde-schilpaddenpopulatie van de eilanden. In dit gebied leven ca. 4000 schildpadden. Een bezoek aan deze vulkaan is een zware tocht, maar het is de moeite meer dan waard !
Bij ‘Tagus Cove’, kunt u een lange wandeling maken over de hellingen van de Darwin Vulkaan, waarbij u langs de rand van een zoutwater lagune naar een heuvel wandelt vanaf waar u fantastisch uitzicht heeft over de noordelijk gelegen lavavelden van het eiland. Tijdens de boottocht hiernaar toe zult u het meeste dierenleven kunnen zien.
De ‘Sierra Negra vulkaan’ is een van de grootste ter wereld en biedt de wandelaar de mogelijkheid om de krater te verkennen. Onderweg op de route komt u vogelsoorten als Darwin vinken en Galapagos havikken tegen.
De wetlands van Isabela liggen net buiten het dorp Puerto Villamil en omvatten een verscheidenheid aan ecosystemen. Onder andere mangroven, zoutpannen en lagunes bieden een thuisbasis aan vele vogelsoorten, waaronder flamingo’s, reigers en ibissen. De wetlands kunnen per fiets of wandelend bezocht worden.
De 'Wall of Tears'  is een historische locatie die dateert uit de tijd van de strafkolonie tussen 1945 en 1959 op het eiland Isabela. Gevangenen werden gedwongen om steen voor steen een muur te bouwen met gigantische lavastenen, deze vervolgens weer af te brekene en weer opnieuw te beginnen. De 6 meter hoge muur kostte honderden gevangenen het leven en staat nu als herinnering aan het duistere verleden van het eiland.

Activiteit Wandelen, snorkelen, kayakken, boottocht, koraalkiezelstrand
Fauna Nazca genten, roodvoetgenten, zwaluwstaartmeeuwen, roggen, hamerhaaien, velduilen, stormvogels, Galapagostreurduif, zeeleeuwen, Galapagos pelsrob, Darwin vink
Flora Palo Santobomen, Opuntia cactussen, scalesia bomen
Landing Droge landing (El Barranco), natte landing (Darwin Bay)

 

Activiteit Wandelen, snorkelen, boottochten
Fauna Darwin vinken, Galapagos pinguïns, aalscholvers, blauwvoet genten, haaien, inktvissen, flamingo's, lopende aalscholvers, zeeschildpadden, roggen, zeeleguanen, reuze landschildpadden
Flora Laagland vegetatie, mangrove
Landing Droge landing (Tagus Cove, Sierra Negra vulkaan), natte landing

 

Marchena

Het eiland Marchena wordt ook wel ‘Bindloe’ genoemd en is geheel onbewoond door de afwezigheid van waterbronnen. Ondanks dat het eiland veel vulkanische activiteit heeft, is er slecht één enkele corruptie geweest in 1992.  Marchena wordt weinig door toeristen bezocht, de meeste cruises bezoeken het nabij gelegen eiland Genovesa, echter met de juiste cruise is het wel mogelijk het eiland te bezoeken.  De plekken die bezocht worden zijn Black Beach, die de naam dankt aan het zwart geërodeerde basaltzand en Meija Point. Deze laatste is een van de beste snorkelplekken van de Galapagos eilanden door het kalme, blauwe water. Het onderwatergebied is hier vrij ruig door de lavabedden, ondanks dat is het een perfect gebied voor het spotten van diverse vissoorten, pijlstaartroggen en zeeschildpadden. 

North Seymour

Dit eiland ligt ter noorden van het eiland Baltra (South Seymour). Het eiland staat bekend om zijn overvloedige wildlife, waaronder blauwvoetgenten, een grote kolonie fregatvogels en bijzonder grote landleguanen. 

Activiteit Snorkelen
Fauna Flesneusdolfijnen (Black Beach), zeeleguanen, zeeschildpadden en pijlstaartroggen (Meija Point)
Flora -
Landing Geen landing

 

Activiteit Wandelen, snorkelen
Fauna Fregatvogels, blauwvoet genten, enkele grote landleguanen, zeeleeuwen, zeeleguaen, lavahagedissen, zwaluwstaartmeeuwen, roggen, rifhaaien
Flora Laagland begroeing, Palo Santo Bomen, Opuntia Cactus
Landing Droge landing

 

Pinta

Het eiland Pinta is een van de noordelijk gelegen eilanden, nabij de zustereilanden Genovesa en Marchena. Pinta’s meest bekende bewoner was “Lonesome George”, een reuzenschildpad, die bekend stond als de laatste overlevende van zijn soort voordat hij stierf in 2012. Pinta is niet zo toegankelijk als de meeste andere eilanden en die niet open voor toeristen. Het is een belangrijk eiland voor bescherming en het behoud van inheemse flora en fauna en staat daarom onder toezicht van de Galapagos National Park Authority. Ze willen zo de verstoring van de natuurlijke habitat  minimaliseren en kwetsbare ecosystemen te beschermen. Wetenschappelijke expedities en onderzoeksteam kunnen wel toestemming krijgen om het eiland te bezoeken. 

Rabida

Het eiland Rabida is voor veel cruises de eerste stop richting het noorden na vertrek uit Puerto Ayora. Het eiland staat bekend om de rode stranden en de verschillende lagunes. Langs de kust zijn veel zeeleeuwen te vinden, waarbij de mannetjes met veel braouver de strijd om hun territoria en de vrouwtjes aangaan. Bij de lagune achter het strand liggen de mannetjes te rusten die strijd tijdelijk hebben opgegeven.  Bij de lagune werden jaren lang vele flamingo’s te zien, echter tegenwoordig worden ze, mede door de herrie van de zeeleeuwen nog maar zelden gezien. Vlakbij de lavakust zijn goede plekken om te snorkelen, echter door de steile wanden is het moeilijk om in- en uit het water te komen. Het water is erg helder en vol met zeedieren, waardoor er veel te zien is: haaien, roggen en diverse vissoorten, maar ook snorkelen tussen de zeeleeuwen! 

Activiteit- -
Fauna Voorheen reuzeschildpad 'Lonesome George' 
Flora -
Landing Geen landing (niet toegangelijk voor toeristen)

 

Activiteit Wandelen, kayakken, snorkelen, vogels kijken
Fauna Zeeleeuwen, bruine pelikanen, havikken, hagedissen, papegaaivissen, alen, roggen, haaien
Flora Palo Santo bomen
Landing Natte landing

 

San Cristobal

San Cristobal eiland ligt het meest oostelijk van de Galapagos eilanden en is een van de oudste eilanden. Daarnaast is het 5e grootste eiland van de archipel. Het bestaat uit 3 of 4 samengesmolten vulkanen en is de eerste plek waar Charles Darwin aan land ging in 1835. Het eiland dankt zijn naam aan de beschermheilige van de zeevaarder: Sint Christoffel. Op San Cristobal ligt de 2e luchthaven van de Galapagos, waardoor er ook vanaf dit eiland cruises vertrekken en eindigen.
De hoofdstad van san Cristobal is Puerto Baquerizo Moreno, waar het overgrote deel van de inwoners van het eiland wonen en waar hotels, restaurants een musea en wat winkeltjes te vinden zijn.  Naast de cruises die vanaf het eiland vertrekken, vertrekken vanaf hier ook dagexcursies naar o.a. Isla Lobos, Punta Pitt en het eiland Española.
Iets ten oosten van de hoofdstad ligt Cerro Tijeretas, een heuvel waarop in het verleden grote en kleine fregatvogels nestelden. De vogels zijn verdwenen, maar de heuvel, die zonder gids kan worden bezocht, biedt nog steeds een mooi uitzicht en is een wandeling waard. In het hoogland van dit eiland ligt Laguna el Junco, dit is één van de weinige zoete meren van de archipel. In de omgeving van het meer groeit een aantal endemische planten en er zijn hier veel vogels. Zo is hier ook de Chatam spotvogel te vinden.
Aan de kust, bij de plaats La Loberia, zijn zeeleeuwen en zeeleguanen te vinden. Er is een stukje strand waar gezwommen kan worden tussen de zeeleeuwen.
Andere bekende plekken op- of rondom het eiland zijn Leon Dormido (Kicker Rock), Cerro Brujo,  Galapaguera Cerro Colorado en het Interpretation Centre.

Isla Lobos & Leon Dormido
Dit eilandje ligt op ongeveer een uur varen vanaf de haven van Puerto Baquerizo Moreno. Naast een kolonie zeeleeuwen leven en nestelen hier ook blauwvoet Jan-van-Genten. Ten noordoosten van dit eiland ligt het eilandje Léon Dormido (Kicker Rock), waar op de stijle wanden diverse zeevogels leven en nestelen. Het is niet mogelijk hier aan land te gaan, echter het is wel een goede snorkelplaats. Een dagexcursie wordt altijd gecombineerd met Isla Lobos en/of Punta Pitt.

Punta Pitt
Punta Pitt ligt aan de uiterste noordoostpunt van het eiland San Cristobal. Dit eilandje is vooral interessant door de broedkolonie van de roodvoet Jan-van-Gent. Deze vogelsoort nestelt verder alleen op verder afgelegen eilanden (zoals Genovesa), die minder vaak door standaardcruises worden bezocht.

Cerro Brujo
Dit is een opvallende, geërodeerde turfsteenkegel met een prachtig koraalzandstrand. Het is een mooi strand om over te wandelen. Afhankelijk van de tijd van het jaar wordt het strand veel bezocht door bruine pelikanen, blauwvoet Jan van Genten en zwaluwstaartmeeuwen, zeeleeguanen en zeeleeuwen.

Santa Cruz

Santa Cruz kan ook wel het kloppende hart van de Galapagos eilanden genoemd worden. De stad Puerto Ayora is de belangrijkste stad van de archipel. Het Charles Darwin Research centre en de directie van het Parque Nacional hebben hier hun hoofdkantoor en het vliegveld op het nabije eiland Baltra maakt alles makkelijk bereikbaar. Reizigers die na een cruise nog enkele dagen op de Galapagos willen verblijven kiezen vaak voor een verblijf op Santa Cruz. Het eiland heeft een verscheidenheid aan landschappen en klimaten. Het noorden en zuiden zijn droog en warm, terwijl het centrale, hoge deel vochtig en koel is. De vele neerslag zorgt op de hogere delen voor groene vruchtbare gebieden, waarvan een deel gebruikt wordt voor landbouwdoeleinden. Op het eiland is het mogelijk om er op eigen gelegenheid op uit te trekken, bijv. fietsen of wandelen. Echter, men moet ook hier op de paden blijven ! De eilandbewoners doen zeer hun best het de bezoekers naar hun zin te maken. Het echte eilandgevoel zal zich snel aandienen. Op dit eiland zijn meerdere hotels, bars en restaurants.

Vanuit Puerto Ayora vertrekken diverse dagexcursies naar Santa Fe, Plaza Sur en North Seymour. Daarnaast vertrekken er dagelijksbussen naar Bellavista en Santa Rosa.
Ongeveer 8 kilometer ten noorden van Puerto Ayora ligt de Bellavista lavatunnel. Lavatunnels ontstaan wanneer het oppervlak van een lavastroom afkoelt en stolt. De lava hieronder blijft wel vloeibaar en er ontstaat een soort rivier. Uiteindelijke erosie van deze lavastroom maakt tunnels van behoorlijke doorsnede. Op maximale hoogte is de Bellavista tunnel maar liefst 5 meter met een breedte van 3 meter. De totale lengte van de tunnel is bijna 1 kilometer.
Bahia Tortuga ligt ook nabij bij Puerto Ayora. Het is te bereiken via een mooie wandeling langs schitterende cactussen. Hier ligt een wit strand met blauwe zee waar goed gesnorkeld kan worden. De stroming kan hier erg sterk zijn, dus voorzichtigheid is geboden.
Ook de hooglanden van Santa Cruz zijn en bezoek waard. Hier vindt u onder andere Zona de Reserva, La Caseta, een schildpaddenreservaat met zo’n 400 schilpadden in hun natuurlijke leefomgeving. Daar vlakbij ligt het dorpje Santa Rosa en de nabij gelegen ‘Los Gemelos’ (de tweelingen), 2 vulkaankraters die zich vlak langs de weg bevinden.
Aan de noordwestkust van Santa Cruz ligt ‘Caleta Tortuga Negra’. Dit is een grillige inham aan de kust, omzoomd door mangroven. In het heldere water van de inhammen is een grote verscheidenheid aan zeedieren te zien. De locatie dankt zijn naam aan de groene zeeschildpad, die deze plaats opzoeken om te paren. Naast zeeschildpadden worden hier ook regelmatig witpuntrifhaaien, gevlekte adelaarsroggen, papegaaivissen en egelvissen gezien. Aan land, tussen de wortels van de mangroven, staan vaak pelikanen, lavareigers en fregatvogels te vissen.

Charles Darwin Centre
Op nogeve20 minuten lopen vanaf Puerto Ayora ligt het Charles Darwin Research Centre. Hier worden vele activiteiten verricht die gericht zijn op het behoud en herstel van de flora en fauna van de Galapagos archipel. Het station wordt beheerd door de in 1958 opgerichtte Charles Darwin Foundation. Ze werken nauw samen met de National Park Service van Ecuador.
Meer informatie over het Research Centre vindt u hier.  (http://www.darwinfoundation.org/research.html)

Bachas Beach
Dit prachtige, witte zandstrand wordt onderbroken door lavaformaties. Het zand is erg zacht en dat maakt het een favoriete plek voor nestelende zeeschildpadden. Achter de duinen ligt een lagune, waar vaak flamingo’s, pijlstaarteenden en andere watervogels te vinden zijn.
Naast het dierenleven komt hier ook de witte mangrove voor, een van de vier verschillende mangrovesoorten die de Galapagos rijk is.

Cerro Dragon
Ook hier is een zoutwaterlagune waar vogelsoorten als flamingo’s en steltkluten vaak gezien worden. Na een korte wandeling landinwaarts heeft u een geweldig uitzicht over de baai en de broedplaats voor ladleguanen. Deze zijn hier door het Charles Darwin Centre heen gebracht omdat ze bijna uitgestorven waren door de wilde honden en katten op het eiland.

Activiteit Wandelen, boottochten, snorkelen, duiken, fietsen, strand, surfen en kayakken
Fauna Reuzeschildpadden, San Cristobal spotvogel, Darwin vinken, tropische vissen, haaien, zeeschildpadden, mantaroggen, diverse zeevogels, krabben, blauwvoetgenten, roodvoetgenten
Flora Droge laagland vegetatie
Landing Drogelanding en natte landing

 

Activiteit Wandelen, zwemmen, snorkelen, kayakken, duiken
Fauna Sally lightfoot krabben, heremiet kreeften, flamingo's, zeeschildpadden, reuze schildpadden, zwartneksteltlopers, landleguanen, Darwin vinken, spotvogels, papegaaivissen, kogelvissen, zeeleeuwen, bruine pelikanen, reigers en scholeksters
Flora Witte mangrove, reuze cactussen
Landing Droge landing en natte landing

 

Santa Fe

Santa Fe is een klein, droog eilandjes dat tusen de eilanden Santa Cruz en San Cristobal gelegen is. Op Santa Fe is een woud van Punta Cactussen, de grootste cactusssoort op de Galapagos eilanden, waar ook de Santa Fe landleguaan leeft. Deze soort is nergens anders op de wereld te vinden. Met wat geluk kunt u deze tussen de cactussen zien liggen! Het eiland is ook erg geschikt om te snorkelen en zwemmen, doordat de kleine baaien beschut liggen, het water helder lichtblauw is en de bodem uit wit koraalzand bestaat.

Santiago

Santiago, ook wel ‘James Island’ genoemd, is het vier na- grootste eiland van de Galapagos Archipel. Ondanks de grootte en de centrale ligging van het eiland, heeft het eiland geen grote nederzetting. Santiago bestaat eigenlijk uit twee vulkanen die zijn samengesmolten, een schildvulkaan aan het noordwesten van het eiland en een lage, lineaire spleetvulkaan aan het zuidoosten van het eiland.
Het eiland staat bekend om de diverse landschappen, met kustkliffen, zwarte lavavelden, zandstranden en mangrovebossen.  

Sullivan Bay
De Sullivan Bay ligt in het zuidoosten van het eiland is een van de meest opvallende kenmerken van het eiland Santiago en is van groot geologisch belang. Hier vindt u een lavaveld met lavastromen en fromaties die “slechts” uit de 19e eeuw dateren en vermoedelijk tijdens vulkaanuitbarstingen rond 1890 zijn ontstaan. 

Buccaneer Cove (Caleta Bucanoro)
De Caleta Bucanero (zeeroversbaai) ligt aan de noord-westkust van het eiland en staat bekend om de indrukwekkende rotsformaties, kliffen en kristalheldere wateren. De beschutte inham werd door zeerovers gebruikt als schuilplaats, werkplaats om hun “fregatta’s” op te knappen en zelfs als schatkamers. Hier en daar zijn nog overblijfselen van de activiteiten van de zeerovers te vinden, denk aan oude ankers en kanonnen. Buccaneer Cove is enkel per rubberboot of kajak te bereiken, echter tijdens deze tocht kunt u diverse zeevogels en pelsrobben zien.

Playa Espumilla
Het strand van Espumilla is een broedplaats van groene zeeschildpadden. Het is mogelijk een wandeling te maken via een pad landinwaarts, waar grote Palo Santo bomen staan en waar veel landvogels te vinden zijn. Het strand zelf is een fijne plek om te zwemmen of te gaan snorkelen.

James Bay – Puerto Egas
Aan de westkust ligt Puerto Egas, waar de “Fur Seal Grotto” gelegen is, dé plek om pelsrobben en Galapagos zeeleeuwen te zien en om met ze te zwemmen/snorkelen. Landinwaarts bij Puerto Egas loopt een pad naar het hoogste punt van een 395 meter hoge vulkaan. Vanaf hier heeft u  een schitterend uitzicht over de kustlijn en het achterland.

Activiteit Wandelen, snorkelen, vogels kijken
Fauna Fregatvogels, Galapagos havik, Santa Fe landleguaan, zeeleeuwen, Galapagos duif, rifhaaien, mantaroggen, tropische vissoorten
Flora Reuze cactus
Landing Natte landing

 

Actvititeit Wandelen, snorkelen, duiken, vogels kijken
Fauna Galapagos havik, zeeleguanen, zeeleeuwen, zeeschildpadden, fregatvogels, blauwvoetgenten, lava hagedissen, sally lightfoot krabben, Darwin vinken, pelsrobben, Galapagos pinguïns (langs de kustlijn van Sullivan Bay), rifhaaien, roggen
Flora Palo Santo bomen
Landing Droge landing en natte landing

 

Kleinere eilanden

Naast de bovengenoemde grotere eilanden zijn er nog tal van kleine eilandjes in de archipel, waar we er enkele voor u uitlichten:

De Daphne-eilanden

Daphne is één van de meest centraal gelegen eilanden, ten noorden van het eiland Santa Cruz. Daphne is de populaire naam van Daphne Mayor en is het jongere zusje van het nabijgelegen eiland Dahne Minor. Beide eilanden zijn sterk geërodeerde vulkanen die uit zee oprijzen. Alleen Daphne Mayor, oftewel Daphne, wordt bezocht door toeristen. Echter, het aantal bezoekers wat hier toegestaan is, is beperkt tot minder dan 12 mensen per groep. Tevens mag ieder schip maar 1 maal per maand aanmeren. Dit maakt de mogelijkheid tot een bezoek aan dit eiland dus zeer klein.
De voornaamste bewoners van dit eiland zijn vogels. U vindt hier bijvoorbeeld nesten van de gemaskerde Jan-van-Gent vogel, de blauwvoet Jan-van-Gent vogel en de keerkringvogel.In de hoop meer te komen te weten over de evolutie van de hier aanwezige vinken, zijn natuurkundigen al sinds lange tijd aanwezig op dit eiland voor onderzoek.

Activiteit Wandelen, vogels kijken
Fauna Fregatvogels, gemaskerde jan-van-genten, zwaluwstaartmeeuwen, diverse vinksoorten, diverse reigersoorten, uilen, lava meeuwen, bruine pelikanen, pijlstormvogels, lava hagedissen, groene zeeschildpadden, keerkringvogels
Flora Scalesia bomen,  Opuntia cactussen
Landing Droge en natte landing

 

 

 

Sombrero Chino

“Sombrero Chino” ook wel ‘ de Chinese hoed’  ligt ten zuiden van het eiland Santiago en is gemakkelijk te herkennen aan de typische vorm waaraan het de naam dankt. De landingsplaats is een parelwit zandstrand met zeeleeuwen. Landinwaarts is er een pad langs lavatunnels naar een rotskust met zeeleguanen en vele Sally Lightfoot krabben. Snorkelen is hier geweldig. Pinguïns kom je hier tegen en met wat geluk ook de parende arendsroggen. Vanaf de noordkant heeft u hier het mooiste uitzicht.

Activiteit Wandelen, snorkelen, kayakken, vogels kijken
Fauna Galapagos Piguïns, Galapagos havik, landleguanen, zeeleguanen, zeeleeuwen, arendsroggen, sally lightfoot krabben, rifhaaien, tropische vissen
Flora Lava cactus
Landing Natte landing

 

South-Plaza

South Plaza is een onderdeel van de tweeling Plaza-eilanden, die vernoemd zijn naar de voormalige president van Ecuador. North-Plaza is wegens wetenschappelijke onderzoeken niet opgesteld voor toeristen. South-Plaza is wel te bezoeken. De flora en fauna van dit eiland zullen u doen verbazen. Dit eiland is vooral bekend vanwege de vele landleguanen die op het eiland leven. Wanneer u iets verder van de kust bent, lijkt het alsof u de film “Jurassic Parc” binnenstapt, u staat dan namelijk oog in oog met de schitterende groen, geel, oranje landleguanen. Dit alles omgeven door de zandstranden, de mooie schijfcactussen, rode sesuviumstruikjes en op de achtergrond die bijzonder blauwe zee. Óók dit eiland heeft de vogelliefhebbers iets te bieden. Op dit eiland is het zogenaamde “birdwatcher’s paradise” te vinden, een zeer steile klif, vol met zwaluwstaartmeeuwen, gemaskerde Jan-van-Gent vogels, blauwvoet Jan-van-Gent vogels, tropische rode snavel vogels, fregatvogels, pelikanen en Audubon pijlstormvogels. De meeuwen, eeuwige partners, zijn hier altijd aan het knuffelen en nestelen met elkaar.

Activiteit Wandelen, snorkelen, vogels kijken
Fauna Landleguanen, zeeleeuwen, Galapagos pijlstormvogels, zwaluwstaart meeuwen, Nazca genten, fregatvogels, jan-van-genten
Flora Cactusvijgen
Landing Droge landing

 

 

 

Galapagos eilanden bezoeken?

Wilt u graag zelf de Galapagos eilanden bezoeken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen