Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Chileense wijnen

Chileense wijnen en culinair genieten

Over de hele wereld zijn Chileense wijnen geliefd. En met haar zonovergoten, warm klimaat en vruchtbare grond kunt u in de wijngebieden van Chili een prachtige rondreis maken. Bezoek de beste wijnhuizen, geniet van een proeverij en een heerlijk diner in de avond. 

Chili, wijnland bij uitstek

Toen in de 19e eeuw bleek dat de grondsoorten en het klimaat uitstekend waren voor de druiventeelt, trokken welgestelde Chilenen naar Europa, op zoek naar interessante druivenrassen én om hun kennis te ontwikkelen. Vanaf de jaren '80 is de wijnexport vanuit Chili enorm toegenomen. Inmiddels behoort het land tot één van de belangrijkste wijn exporterende landen ter wereld. Chili heeft in totaal wel 14 wijngebieden, de twee bekendste zijn de Colchagua vallei en de Maipo vallei. 

De wijngebieden

De belangrijkste wijngebieden nabij Santiago zijn de Colchagua Valleyy, de Maipo Valley en de Casablanca Valley. Deze wijnregio’s zijn makkelijker bereikbaar en er worden tal van wijnproeverijen en rondleidingen door de wijngaarden aangeboden. 

Colchagua Valley
De Colachagua Valley ligt zo’n 180km ten zuiden van Santiago. Het klimaat in deze regio is warmer, wat een gunstig effect heeft op de complexiteit en diversiteit van de wijnen die hier geproduceerd worden. Deze regio staat met name bekend om de rode wijnen van hoge kwaliteit, de wijnen zijn gebaseerd op Cabernet Sauvignon, Carmenere en Syrah. 

Maipo Valley
De Maipo Valley lig ten zuiden van Santiago en is een van de meest traditionele en oudste wijngebieden van Chili. Het Maipo gebied ligt wat dichter bij Santiago, zo’n 45 km vanaf de Chileense hoofdstad. Het is ongeveer een uurtje rijden. De Vallei staat vooral bekend om de productie van kwaliteitswijnen en dan met name de rode wijnen op basis van Cabernet Sauvignon. Het mediterrane klimaat is gunstig voor het de druiventeelt in dit gebied.

Casablanca Valley
De Casablanca vallei ligt ingesloten tussen de Stille Oceaan en de Andes. Het ligt iets verder van Santiago af, zo’n 83km ten westen van de stad. Het klimaat in deze regio wordt beïnvloed door (koele)zeewind, wat het gebied ideaal maakt voor de productdie van witte wijnen. Het gebied staat vooral bekend om de productie van Sauvignon Blanc en Chardonnay, maar ook de Pinot Noir is een uitstekende wijn uit deze streek. 

Wijnhuizen

Het zal u niet verbazen dat er verspreid over de wijngebieden van Chili een groot aanbod aan wijnhuizen is, waarvan enkele zelfs tot de meest vooraanstaande wijnhuizen ter wereld behoren. Met de focus op uitstekende kwaliteit en innovatie, hebben Chileense wijnhuizen internationaal erkenning gekregen voor meerdere wijnsoorten, waaronder cabernet sauvignon, merlot, carmenere en de sauvignon blanc. 

Viña Vik stond in 2023 op de 3e plek in de top 10 van beste wijnhuizen over de hele wereld en is daarmee het hoogstgenoteerde Chileense wijnhuis. 
Ook het wijnhuis Montes doet het goed, zij staan op plek nummer 7 in deze top 10! Een bezoek aan een van deze wijnhuizen is zeer de moeite waard. 
We hebben enkele andere, interessante wjinhuizen voor u op een rijtje gezet, die ook de moeite waard zijn om te bezoeken: 

  • Concha y Toro
  • Cousino Macul
  • Viña Maquis
  • MontGras
  • Laura Hartwig Winery
  • Viña Santa Carolina 
  • Perez Cruz
  • Casa del Bosque
  • Viña Indomita

Belangrijk om te weten: de meeste van de genoemde wijnhuizen zijn enkel wijnhuis, zonder overnachtingsmogeljikheden. In de meeste gevallen zijn wijnhuizen op eigen gelegenheid te bezoeken of via een tour vanuit uw hotel in de omgeving van het specifieke wijnhuis. 

Rij door de Chileense wijngaarden

Chileense wijnen zijn heerlijk en de gebieden waarin de druiven groeien zijn prachtig. Rijdt met een eigen huurauto door de wijngaarden en maak hier en daar een stop voor een rondleiding, een proeverij of een heerlijk diner. Let wel op, zorg dat u na een wijntje niet meer hoeft te rijden! 

Bijzondere accommodaties

Rondreis door Chili maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Chili maken, inclusief een bezoek aan de wijngebieden, en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen