Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Beste reistijd Brazilië

De beste reistijd voor Brazilië is afhankelijk van het gebied dat u wilt bezoeken. U kunt het land het hele jaar bezoeken, maar het ligt helemaal aan uw persoonlijke voorkeuren, wanneer we uw reis naar Brazilië het beste kunnen plannen. 

Wat is de beste reisperiode in Brazilië voor u?

  • Wilt u bijvoorbeeld in Rio zijn tijdens de carnaval, of wilt u die juist vermijden?
  • Wilt u gegarandeerd strandweer hebben of bent u juist op zoek naar een iets koelere periode, zodat u lekker actief bezig kunt zijn?
  • Wilt u bepaalde dieren spotten zoals de walvissen voor de kust in het noorden of in het zuiden?
  • Wilt u bepaalde natuurfenomenen optimaal bekijken zoals de Watervallen van Iguaçu of de waterbronnen tussen de zandduinen bij Lençois Maranhenses?

Het antwoord op dit soort vragen bepaald uiteindelijk welk periode voor u het meest geschikt is om uw droomreis naar Brazilië te maken en hieronder geven we hierover meer uitleg. 

Beste reistijd per regio

Heeft u al in gedachte wat u graag wilt zien in Brazilië? Bekijk dan hieronder wat de beste reistijd voor uw rondreis door Brazilië is.

Rio de Janeiro

Algemeen
Deze bruisende metropool ligt behoorlijk zuidelijk in het land. Dit betekent dat je hier enigszins kunt spreken van vier seizoenen. U moet zich hier echter bij voorstellen, dat in de ‘wintermaanden’ juni tot en met augustus, het nog altijd een 25°C kan worden. Er is iets meer kans op neerslag, met name in juni, maar in Rio valt het gehele jaar door neerslag, dus u kunt niet echt spreken van een droge en een natte periode. 

Op pad of ontspannen op het strand?
Wanneer u er van houdt om lekker actief op pad te gaan in Rio, zonder dat u wordt lamgeslagen door een alom verzengende hitte, dan is het aan te raden om deze stad tussen juli en oktober te bezoeken. Wanneer u gegarandeerd het strand wilt bezoeken, dan kan deze periode iets minder geschikt zijn, omdat het daar soms wat fris voor is. 

December tot en met maart zijn de zomermaanden in Rio de Janeiro. De temperaturen kunnen dan oplopen tot ver boven de 30°C. Het is de drukste periode van het jaar. 

São Paulo

Algemeen
Voor São Paulo geldt ongeveer hetzelfde als voor Rio de Janeiro, alleen ligt São Paulo op een kleine 1000 meter boven zeeniveau. Hierdoor is het er koeler en doordat São Paulo wat meer landinwaarts ligt, is er iets meer verschil tussen in de drogere en nattere periode. 

Van juni tot en met september liggen de temperaturen rond de 20°C en daalt het kwik in de nachten naar 10°C, maar valt er nagenoeg geen neerslag. Van december tot en met februari lopen de op naar 30°C overdag, maar is er in deze maanden wel veel kans op neerslag. Maart tot en met mei en oktober tot en met november liggen daar qua temperaturen een neerslag een beetje tussen.

Watervallen van Iguaçu

Dit spectaculaire natuurlijke schouwspel ligt in het zuiden op de grens met Argentinië. U kunt het hele jaar door de watervallen bezoeken. Waar u rekening mee moet houden is het droge- en regenseizoen.

Koele temperaturen, lage waterstand
Vanwege de zuidelijke ligging kan het hier in de wintermaanden juni tot en met september nog vrij koel zijn en ook is de hoeveelheid water het laagst. 

Hoge temperaturen, hoge waterstand
Van december tot en met maart is kan het er warm en benauwd zijn. De temperaturen liggen rond de 30°C, luchtvochtigheid is hoog en er is veel kans op neerslag. De hoeveelheid water is wel het grootst. De hoeveelheid water is in deze periode indrukwekkend, maar tevens is de kans groot dat bepaalde delen van de wandelpaden, met name aan Argentijnse zijde, zijn afgesloten vanwege de grote hoeveelheid water.

Beste tijd?
U zou kunnen zeggen dat de maanden oktober, november en april, mei de mooiste maanden zijn om de watervallen te bezoeken. De temperaturen zijn dan heel aangenaam en hoeveelheid water bij de watervallen is perfect. 
 

Amazone en Pantanal

Het Amazone regenwoud en de Pantanal (het grootste moerasland ter wereld), gelden als de belangrijkste natuurgebieden van Brazilië. Het regenseizoen loopt in deze gebieden van november tot en met juni. De droge periode is van juli tot november. De droge periode wordt over het algemeen gezien als de beste reisperiode, omdat in deze periode de dieren beter te spotten zijn. In de natte periode is de waterstand hoger en dat heeft als voordeel dat alles nog groener is en dat met boten nog dieper de natuur in kunt gaan.

Noordoost Brazilië

Dit gebied is het gehele jaar door goed te bezoeken. De temperatuur ligt altijd rond de 30°C. Van april tot en met juni is de luchtvochtigheid heel hoog en valt er ook de meeste neerslag. 

Zuid Brazilië

Van de meest zuidelijke Braziliaanse staten Santa Catarina en Rio Grande do Sul, waar de steden Florianópolis en Porto Alegre gelegen zijn, zou u echt kunnen zeggen dat ze vier seizoenen hebben, die tegengesteld zijn aan de seizoen bij ons in Europa. Het is een prachtig groen en bergachtig gebied, waar de beste Braziliaanse wijnen vandaan komen en waar u hele mooie autoroutes kunt rijden. 

Deze regio kunt u het beste tussen oktober en mei bezoeken, waarbij in oktober en november alles in bloei staat en de maand april geldt als het oogstseizoen voor wijndruiven geldt. 

De beste reistijd in Brazilië wanneer u reist met kinderen

Gedurende onze zomervakantie zijn de temperaturen in Brazilië aangenaam. Dit geldt eveneens voor het voor- en najaar. De meivakantie en de zomervakantie zijn dus een prima reisperiode wanneer u met kinderen naar Brazilië wilt. De kerstvakantie is qua klimaat ook een goede reisperiode, maar dan is het wel hoogseizoen. De Brazilianen hebben dan hun belangrijkste vakantieperiode en zij reizen zelf ook veel in eigen land. Wilt u juist in de kerstvakantie reizen? Tip; begin op tijd met het samenstellen van de reis. Wij adviseren u graag!

Rondreis door Brazilië maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Brazilië maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen