Peruaans eten

Peruaans eten wordt gezien als een van het beste eten ter wereld. Afgelopen jaar werd het land voor de 8e keer verkozen tot beste culinaire bestemming. Peruaans eten is erg veelzijdig en met name in de hoofdstad Lima heeft dit gezorgd voor veel creativiteit, goede restaurants en heerlijke gerechten. Bent u benieuwd naar de beste gerechten, typisch Peruaanse producten en Peruaanse top restaurants? Ik neem u mee in de wereld van Peruaans eten. 

5 Peruaanse gerechten

Gaat u op reis naar Peru, dan kunt u, naast genieten van de prachtige natuur en de rijke cultuur, zich tegoed doen aan heerlijk Peruaans eten. 5 gerechten die u zeker moet proberen tijdens uw reis:

1.    Ceviche 

Verse vis gegaard in limoensap, meestal geserveerd met zoete aardappel, maïs en rode ui. De beste ceviche eet u tijdens de lunch in een Cevicheria als de vis net daarvoor uit de zee is gehaald. 

2.    Lomo saltado

Reepjes biefstuk, ui en paprika worden roergebakken in een sausje van azijn, sojasaus en verschillende kruiden. Het wordt geserveerd met rijst en friet. Lomo saltado is een gerecht dat in heel Peru wordt gegeten en is ontzettend populair. Lomo saltado is een gerecht ontstaan in de tijd van de Chinese immigranten. Het is een combinatie van Chinees én Peruaans eten.

3.    Causa Rellena

Dit gerecht wordt vaak als voorgerecht gegeten en is een torentje van laagjes. Het eerste laagje is van aardappel op smaak gebracht met een gedroogd pepertje. Hierop zit vaak een laagje van avocado en kip of tonijn. 

4.    Aji de gallina

Ají de gallina is Peruaanse kipstoofpot. De belangrijkste ingrediënten zijn, natuurlijk kip, kruiden en gele chilipepers. Hiervoor wordt de aji amarillo paprika gebruikt. Deze kleine peper is zoet, maar heeft ook een kleine pittige smaak en wordt in veel Peruaanse gerechten gebruikt. 


Aji Amarillo

5.    Cuy (cavia)

Mogelijk heeft u er al eens over gehoord. In Peru worden cavia’s niet gezien als huisdier, maar ze worden gefokt om te eten. Het wordt gezien als een ware delicatesse. In de meeste gevallen wordt het dier in z’n geheel gebakken of gefrituurd en direct uit de pan op het bord gelegd en geserveerd. 

3 Peruaanse drankjes

Niet alleen Peruaans eten kunt u proberen, er zijn ook verschillende drankjes die typisch zijn voor Peru. Hieronder drie verschillende drankjes die u kunt proberen.

1.    Pisco sour

Het is een gevecht tussen Chili en Peru, maar in beide landen is de cocktail Pisco sour het nationale drankje. In Peru heeft een dorpje ten zuiden in de woestijnachtige regio Ica de naam Pisco en de kans is groot dat het drankje hier vandaan komt. 
 

2.    Chicha Morada

Een paars drankje afkomstig uit de Andes, gemaakt van paarse maïs. De maïs wordt gekookt in een grote pan met ananasschillen, appelschillen, kaneel en kruidnagel. Vervolgens wordt er suiker en limoensap aan toegevoegd en het drankje is klaar. Het drankje werd al gemaakt en gedronken door de Inca’s en vandaag de dag wordt het nog steeds overal in Peru gedronken. 
 

3.    Inca Kola

Inca Kola is een van de meest populaire frisdranken in Peru. De kleur is fluoriderend geel en ziet er naar mijn mening nou niet direct aantrekkelijk uit. Toch wordt het in Peru al sinds 1935 verkocht en is het niet uit het straatbeeld weg te denken. Hoofdingrediënt is citroenverbana, een kruid met een sterke citroengeur. Benieuwd en kunt u niet wachten om dit te proberen? U kunt het onder ander hier bestellen

3 keer Peruaans superfood

De afgelopen jaren schoten de superfoods in Nederland als paddenstoelen uit de grond. In eerste instantie leken het producten die volledig nieuw zijn, maar al snel bleek dat deze producten vol met goede voedingsstoffen al eeuwen worden gegeten in andere landen. Veel populaire producten komen zelfs uit de Peruaanse Andes waar de grond uiterst vruchtbaar is. 

1.    Quinoa

Het is misschien wel een van de bekendste superfoods van dit moment en ondertussen niet meer weg te denken uit menig keukenkastje. In Latijns-Amerika hoort deze graansoort al jaren bij het dieet. Het wordt voornamelijk gegeten in de hooglanden waar de plant goed kan groeien. 

2.    Aardappelen

Dacht u dat aardappelen oer-Hollands zijn? Dan heeft u het mis! Aardappelen vinden hun oorsprong namelijk in Peru. Het kweken ervan gaat zelfs terug tot in de tijd van de Inca’s. Zij kweekten de papas en droogden ze in de zon. De gele aardappel die wij hier kennen steekt mager af bij zijn Peruaanse neefjes. Daarvan zijn er maar liefst meer dan 400 soorten, variërend van paars tot blauw en van geel tot bruin, van bitter tot zoet. 

3.    Cocabladeren

Hoewel de blaadjes van de cocaplant gebruikt worden voor de productie van cocaïne, is dat niet de reden dat deze bladeren zo populair zijn in de Andes. Hier wordt het al eeuwenlang gebruikt voor uiteenlopende doelen. De bladeren worden gekauwd tegen medisch ongemak of geofferd aan de natuurgoden. De blaadjes zitten vol voedingsstoffen en zijn een welkome aanvulling op het eenzijdige dieet van de boeren in de hooglanden. Voor u als reiziger kan het helpen tegen eventuele hoogteziekte. U kunt dan het beste thee van de bladeren trekken. 

5 beste restaurants in Peru

In oktober 2019 werden weer de beste 50 restaurants ter wereld én van Latijns-Amerika bekend gemaakt. Het Peruaanse eten viel ook dit keer weer in de smaak. Zo behoorden de restaurants Central en Maido, beide gevestigd in Lima, tot de 50 beste restaurants ter wereld. En in de lijst van Latijns-Amerika stonden maar liefst 11 Peruaanse restaurants. Bent u op zoek naar een goed restaurant voor tijdens uw rondreis? Hieronder heb ik er 5 op een rijtje gezet. Let op: boek wel op tijd, anders zitten de restaurants vol.

1.    Maido, Lima

‘Maido’ betekent welkom in het Japans. U kunt hier genieten van een inventief proefmenu van Peruaans-Japanse bites, á la carte gerechten of aanschuiven bij de klassieke sushibar. Chef-kok Tsumura is geboren in Lima en werd door zijn vader aangemoedigd om van zijn passie voor koken een beroep te maken. Hij studeerde culinaire kunsten in de VS en ging later naar Japan om meer te weten te komen over zijn cultureel en culinair erfgoed. Bij dit restaurant wordt u meegenomen door een kleurrijke reis door de Nikkei-keuken, met hoogtepunten zoals een hotdog met vis, een verse nigari die dezelfde dag nog is gevangen, dim sum met inktvis en zeeslak met cau-cau en zee-egel rijst. Bekijk de website

2.    Central, Lima

De keuken van Central is hedendaags Peruaans en oprichter Virgilio Martínez Véliz heeft geprobeerd de Peruaanse keuken opnieuw te definiëren door weinig bekende inheemse ingrediënten uit de kuststreek van Peru, het Andes-hoogland en het Amazone-regenwoud te introduceren. Voorbeelden van dergelijke ingrediënten omvatten kushuru (cushuro), een eetbare cyanobacterie geoogst in hooggelegen moeraslanden. Arracacha, een knolgewas uit de Andes. En arapaima, een zoetwatervis gevonden in de Amazone. Chef-kok en restaurantcommentator Geeta Bansal beschrijft de keuken als fris en eigentijds met prachtige opgemaakte borden. Bekijk de website

3.    Astrid y Gastón, Lima

Dit restaurant is een van de beste restaurants van Peru en eigenaren Astrid en Gaston hebben dit imago tot nu toe nog altijd eer aan gedaan. Gaston is de eigenaar en een goed getrainde chef-kok en zijn vrouw Astrid, afkomstig uit Frankrijk, runt het in heel Latijns-Amerika bekende restaurant. Het eten is er erg lekker en de wijnselectie is één van de grootste in Zuid- Amerika. Bekijk de website

4.    Mil, Heilige Vallei

Het restaurant MIL Centro in de Heilige Vallei is van dezelfde eigenaar als Central in Lima. Hier geniet u van 8 gangen die bestaan uit authentieke en lokale ingrediënten die zijn verkregen uit deze regio. Proef verschillende lokale gerechten met de meest creatieve combinaties. In de loop van het seizoen kunnen ingrediënten veranderen. De gerechten worden gemaakt met kennis die verkregen is bij de lokale bevolking over landbouw en koken op hoogte. Vanuit het restaurant heeft u een prachtig uitzicht op de landbouwterrassen van Moray. Bekijk de website

5.    Chica, Arequipa

Dit is een ander restaurant van de befaamde koks Astrid en Gaston. In dit restaurant staat de focus op de regionale gerechten centraal; het productieproces, de tradities en de cultuur van elke locatie gecombineerd met goede kooktechnieken en verantwoordelijke lokale producten. Het restaurant is gevestigd in het prachtige Casona de Santa Catalina, gebouwd in de 17de eeuw, op slechts enkele meters van het Santa Catalina klooster en van de centrale plein Plaza de Armas. Bekijk de website

Op culinaire ontdekkingsreis door Peru?

Zoals u ziet is er op culinair gebied ontzettend veel te beleven in Peru. Hopelijk heb ik u een klein beetje wegwijs weten te maken in de wereld van Peruaans eten. Bent u benieuwd en wilt u deze culinaire bestemming zelf ontdekken? Wij helpen u graag met het uitwerken van een unieke rondreis afgestemd op uw wensen. Vraag gerust een reisvoorstel aan en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op om een reisprogramma voor u uit te werken. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een email naar info@sapapanatravel.nl.

Meer weten over Peru? Kijk dan verder op onze website
 

Reisvoorstel aanvragen

Meer informatie over Peru