Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Ontdek de keuken van Uruguay

| Sapa Pana Travel

Uruguayanen weten als geen ander wat genieten is. U kunt heerlijk ontspannen in de prachtige omgeving, terwijl u een goed glas wijn drinkt en pikt van een rijk belegd borrelplankje. Geniet van een verfijnd diner bij een van de hoogwaardige restaurants of proef het beste vlees dat u ooit gegeten heeft. Uruguay is een geweldige bestemming voor de echte levensgenieter. In deze blog laten wij u kennis maken met de keuken van Uruguay.

Traditionele Gerechten

Chivito

Chivito is een authentiek Uruguayaans gerecht. Het is een broodje met rundvlees, ham, spek, groenten zoals tomaten en sla, en kaas. Daarnaast worden er vaak toppings zoals pepers, uien of augurken aan toegevoegd. Uiteraard mag de mayonaise niet ontbreken.

De chivito werd in de jaren ‘40 gecreeërd door de eigenaar van het restaurant El Mejillón in Punta del Este, toen een klant ‘chivito’ (geitenvlees) wilde hebben, maar dit niet aanwezig was. De chef maakte een broodje klaar met rundvlees en ham, en vertelde de klant dat dit hun ‘chivito’ was. Tegenwoordig is de chivito niet meer weg te denken uit de Uruguayaanse cultuur, en kunt u bijna overal in het land verschillende soorten chivito’s proberen.
Tip: wil u dit heerlijke gerecht thuis maken? Op de website van Anthony Bourdain vindt u een recept.


Foto: Explore Parts Unknown

Pancho’s

Een pancho is een hotdog, maar dan in Uruguayaanse stijl. De toppings zijn wat de pancho uniek maakt. Deze verschillen vaak per regio. Toch zijn er een aantal populaire ingrediënten waar u niet omheen kunt, zoals kaas, uien, mayonaise en ketchup. U kunt in Montevideo terecht bij Pancho Va! om een echte pancho te proberen.


Foto: Pancho Va!

Parilla

Parilla is een typische barbecue en erg populair in Argentinië en Uruguay. In de haven van Montevideo staat een grote markthal genaamd Mercado del Puerto, waar u uitgebreid kunt lunchen. Ieder stalletje heeft zijn eigen parilla waar het vlees op geroosterd wordt. Samen met een goed glas rode wijn kunt u genieten van een perfect gebakken steak.

Empanada’s

Empanada’s zijn enorm populair in Latijns-Amerika. Ze worden overal gegeten; van Mexico tot in Argentinië. Het zijn deeghapjes die vaak gevuld worden met gehakt. Echter kunt u ze ook vullen met kaas, tonijn of iets anders. Eerder hebben we een blog geschreven over hoe u zelf empanada’s kunt maken.

Alfajores

Alfajores zijn traditionele Zuid-Amerikaanse koekjes die net als in Argentinië, veel in Uruguay gegeten worden. De koekjes zijn gevuld met dulce de leche, een soort karamelsaus. Als u in Montevideo bent, is het zeker een aanrader om deze koekjes te halen bij Cake’s, een bakkerij waar u heerlijke desserts en gebakjes kunt halen.

Authentieke Producten

Kaas

Kaas in Uruguay. Het is misschien niet het eerste product waar u aan denkt, maar in Uruguay bevindt zich een Zwitserse kolonie genaamd Nueva Helvecia. Dan klinkt kaas in Uruguay ineens niet meer zo gek. Door het hele land kunt u genieten van een heerlijk kaasplankje of wat dacht u van kaasfondue. In Nueva Helvectica zelf kunt u een ambachelijke kaasfabriek bezoeken en meer leren over de Zwitserse kazen die hier gemaakt worden.

Wijn

Na Argentinië, Chili en Brazilië is Uruguay het vierde grootste producerende wijnland van Zuid-Amerika. De lokaal geproduceerde Tannat, welke gemaakt is van een rode druif uit het zuidwesten van Frankrijk geldt als dé wijn uit Uruguay. De regio Carmelo is een van de meest vooraanstaande wijnregio’s van het land. Hier vindt u dan ook verschillende bodega’s waar u wijn kunt proeven, zoals Irurtia en Cordano. Als echte wijnliefhebber raden wij u aan om te verblijven in de Narbona Wine Lodge.

Olijfolie

Een ander enorm populair product uit Uruguay is olijfolie. Een van de beste Uruguayaanse olijfolies wordt geproduceerd op landgoed Colinas de Garzón, dat ook wel wordt gezien als ‘Klein Toscane’. De bomen zijn geïmporteerd uit landen als Italië, Israël en Argentinië. Wilt u meer weten over de olijfoliën van Colinas de Garzón? Bekijk dan de onderstaande video.

Yerba Maté

Maté is een traditionele drank die voornamelijk in Argentinië, Chili en Uruguay gedronken wordt. Het bestaat uit theebladeren die overgoten worden met heet water. Het drinken van de mate is een sociaal ritueel: er is één beker met een metalen rietje (bombilla) voor de mate, en deze wordt doorgegeven aan vrienden of familie om er vervolgens ook uit te drinken. Maté is een belangrijk onderdeel van de Uruguayaanse cultuur, dus kijk er zeker niet van op als u inwoners ziet rondlopen met een thermoskan voor hun mate.


Foto: Explore Parts Unknown

Restaurants

La Papoñita, Montevideo

La Papoñita bestaat al zo’n 55 jaar en staat bekend om het bereiden van heerlijke gerechten met ingrediënten van de hoogste kwaliteit. Een van de specialiteiten van het restaurant zijn zeevruchten. Daarnaast kunt u hier genieten van pizza’s en hun eigen brouwerij.
Bezoek de website.


Foto: La Papoñita

Café Misterio, Montevideo

Café Misterio is een sushi bar in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo. Het wordt gezien als een van de hipste plekken in de stad, en is misschien wel het beste sushi restaurant dat u kunt vinden in Montevideo.
Bezoek de website.


Foto: Café Misterio

Campo Tinto Restaurante, Carmelo

In het restaurant van Posada Campo Tinto worden biologische ingrediënten gebruikt, om ze vervolgens te verwerken in heerlijke huisgemaakte gerechten. Naast het goede eten worden hier ook alle wijnen uit de regio geserveerd.
Bezoek de website.


Foto: Campo Tinto

Restaurant Garzón, Garzón

Dit is het restaurant van de wereldberoemde Argentijnse chef-kok Francis Mallmann. U kunt hier ontbijten, lunchen en dineren. De gerechten zijn gebaseerd op lokale ingrediënten en visgerechten worden bereid met vis uit de Atlantische Oceaan. Daarnaast worden er heerlijke wijnen van Bodega Garzón bij het eten geserveerd.
Bezoek de website.


Foto: Restaurant Garzón

Restaurant La Bourgogne, Punta del Este

Het restaurant is verbonden met de restaurantgroep Relais & Chateaux. De gerechten komen uit de Franse keuken. Chef Jean-Paul Bondoux gebruikt producten van zijn eigen moestuin, zoals courgette en kruiden, die hij vervolgens combineert met heerlijke andere producten. In het restaurant kunt u genieten van zelfgemaakt brood, Argentijnse wijnen en voorgerechten als konijn met Uruguayaanse kaviaar.
Lees meer over La Bourgogne.


Foto: Relais & Châteaux

Rondreis door Uruguay maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Uruguay de maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen