Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Zonsopgang op de top van Panama

| Sapa Pana Travel

Graag neem ik u mee op reis naar de vulkaan Barú, gelegen in de westelijke hooglanden van Panama. De top van de vulkaan ligt op 3.478 meter hoogte en is daarmee het hoogste punt van Panama. Stelt u zich het uitzicht eens voor als u eenmaal de top heeft bereikt.

 

De Barú vulkaan in Boquete

In januari 2020 heb ik, samen met een vriend, een 2-weekse rondreis door Panama gemaakt. Een van de plaatsen die we heel graag wilden bezoeken was de omgeving van Boquete. Het belooft namelijk fascinerende natuurspektakels, als watervallen, bergen en de vulkaan Barú. Een van de redenen om Boquete te bezoeken was de beklimming van de vulkaan. Het is een wandeling van 13,5 kilometer en om de top te bereiken bent u ongeveer 6 uur onderweg. Het grootste gedeelte van de tocht vindt plaats in de nacht, om bij het bereiken van de top te kunnen genieten van de zonsopgang vanaf de vulkaan.

Een goede voorbereiding en daar gaan we

De dag vooraf aan de trekking rustten we uit en probeerden we zoveel mogelijk energie te sparen. We waren namelijk al gewaarschuwd dat het geen gemakkelijke tocht zou worden. We hadden ook voldoende snacks en drinken ingeslagen voor de beklimming van Barú. Om kwart voor twaalf werden we naar het beginpunt van de wandeling gebracht.

Het was donker toen we aan onze wandeling begonnen, gelukkig gaf de maan ons wat licht. Een goede hoofdlamp is ook geen overbodige luxe om de weg te vinden in de nacht. De eerste twee kilometer gingen ons goed af. De route was redelijk vlak en we hoefden niet te klimmen. Toch besloten we om onze eerste pauze te nemen, wetende dat we nog een lange weg voor de boeg hadden. Na nog een paar kilometer begon het kouder te worden en werden we steeds vermoeider. Vanwege het gebrek aan slaap leek het alsof we meer energie verloren dan dat we op konden nemen. Na weer een korte pauze gingen we verder. Langs de route gaven bordjes aan bij welke kilometer we waren. Die hielden ons gemotiveerd en waren ook een nuttige indicator over hoeveel we nog voor de boeg hadden. Na ongeveer 7 kilometer begonnen we het behoorlijk zwaar te krijgen en overwogen we zelfs om te keren en terug te gaan naar onze accommodatie. Op de een of andere manier wisten we ons echter toch te motiveren om verder te gaan. Een tijdje voor de finish begon het echt koud te worden en de lucht werd vochtig. We liepen door de wolken! Na ongeveer 6 uur bereikten we dan eindelijk de top van de vulkaan. We hadden het gehaald!

 

De zonsopgang vanaf de Barú vulkaan

Onze euforie verdween al snel toen we zagen dat de hele krater in wolken gehuld was. We konden letterlijk geen hand voor ogen zien. En dat terwijl we dachten dat we hier op de top van de vulkaan de mooiste zonsopgang van ons leven zouden zien. We besloten een poosje te rusten alvorens terug te keren naar Boquete en vonden onderdak in een kleine hut waar enkele lokale bewoners woonden. Plotseling openden andere wandelaars de deur en zeiden dat iedereen onmiddellijk naar buiten moest komen. We wisten niet wat er gebeurde maar de verrassing was aangenaam: de wolken waren op magische wijze verdwenen en we waren getuige van een werkelijk spectaculaire zonsopgang. De wolken dreven langzaam voorbij, wat het uitzicht nog specialer maakte. Aan de andere kant van de vulkaan konden we de Stille Oceaan zien. Bij veel geluk kunt u zowel de Caribische zee als de Stille oceaan op hetzelfde moment zien.

Nadat we genoten hadden van de zonsopgang en weer uitgerust waren keerden we terug naar Boquete. We hadden geluk, want een lokale bewoner die vanaf de top van de Barú vulkaan naar beneden reed, wilde ons wel meenemen in zijn truck. Ook dat bleek een heel avontuur.

 

Voor wie is de hike geschikt?

De trekking naar de top van Panama kan ik u ten zeerste aanbevelen. Zolang u een goede basisconditie heeft en goed ter been bent kunt u deelnemen aan deze trekking. Wel is het belangrijk dat u zichzelf vooraf afvraagt of een dergelijke hike bij u past. De trekking start namelijk middenin de nacht en u loopt in ongeveer 6 uur naar de top. Het is dan ook een hele uitdaging, maar houdt u van avontuur dan is het een geweldige ervaring. Zorg ervoor dat u voldoende snacks en drinken meeneemt en draag kleding in laagjes. Het kan namelijk erg koud worden.

Deze ervaring is iets wat ik me altijd zal herinneren als ik aan mijn reis naar Panama denk!

Meer over Panama

Wilt u graag zelf een rondreis door Panama maken en bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Bekijk dan de voorbeeldreizen die wij ter inspiratie voor u hebben samengesteld. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel ons op +31 73 610 62 04. We helpen u graag.

Meer over Panama