Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

3 x swingend carnaval in Latijns-Amerika

| Anke Hendriks

Wat gek, dit jaar geen carnaval in Den Bosch. Dit geldt ook voor de landen in Latijns-Amerika. Om toch een beetje te genieten van dit vrolijke feest hebben we het blog van vorig jaar er nog eens bij gepakt over carnaval in Latijns-Amerika. Het carnaval in Rio de Janeiro is het meest bekend, maar in veel andere plaatsen is het carnaval net zo swingend. Hieronder hebben wij er drie voor u op een rijtje gezet.

Carnaval in Barranquilla, Colombia 

Barranquilla is een belangrijke havenstad in het noorden van Colombia. Hier liggen de roost van de zangeres Shakira en het is de stad waar de carrière van de beroemde schrijver Gabriel García Márquez een vlucht nam. Maar bovenal is het de stad van avonturiers en gelukszoekers die naar Colombia trokken om een nieuw bestaan op te bouwen. Hierdoor zijn door de jaren heen veel culturen samengesmolten die zorgen voor een multiculturele en vrije sfeer. Vooral tijdens carnaval, het grootste jaarlijkse feest van het land, komt deze uitbundige sfeer tot uiting. 


Bron: medellinguru.com/carnaval-de-barranquilla/

Een explosie van muziek, dans en gezelligheid

4 dagen voor Aswoensdag dompelt Barranquilla zich onder in een explosie van muziek, dans, gezelligheid en creativiteit. Deze dagen ligt het dagelijks leven volledig stil en staan Rey Momo Alcides Romero en de carnavalskoningin van 2020, Isabella Chams Vega, aan het roer. Voor Colombianen is Carnaval de Barranquilla het feest der feesten. 

Carnaval wordt geopend met het zogenoemde ‘Batalla de Flores’, een grote en de belangrijkste optocht van allemaal. De koningin van de carnaval leidt een geweldige parade van kleurrijke wagens, uitgedoste folkorische groepen en verkleedde feestvierders en muzikanten. Samen met familie en vrienden trekken de Barranquillerios erop uit om zich deze dagen over te geven aan de swingende klanken van de cumbia, merengue, salsa of de typisch Colombiaanse vallenatos. Dinsdag, de laatste dag van de carnaval, staat in het teken van ‘de dood van Joselito’. Dit symboliseert het einde van alle festiviteiten. Men gaat de straat op om Joselito te begraven en hij zal de zaterdag van de carnaval in 2019 weer worden gereanimeerd. 

Carnaval in Oruro, Bolivia

Ieder jaar komt het slaperige stadje Oruro tot leven tijdens het beroemdste carnaval in Bolivia. Een week lang wordt hier dag en nacht gefeest en gedanst in spectaculaire kostuums. 

Een bijzondere samensmelting van rituelen

Het Boliviaanse carnaval is een mix van het katholieke geloof en inheemse Indiaanse rituelen. Tijdens de verovering door de Spanjaarden in de 16e eeuw, werd de inheemse bevolking van Bolivia het Katholieke geloof opgedragen. Om de Spanjaarden tevreden te houden en ervan te overtuigen dat ze dit geloof aannamen maakte de bevolking een muurschildering van de Maagd Maria en aanbaden ze haar tijdens een 3-daags festival. De Spanjaarden wisten echter niet dat dit festival dezelfde data had als de inheemse viering van ‘Anata’. Op deze manier konden de Indianen hun eigen goden, zoals Pachamama en El Tio, aanbidden zonder dat de Spanjaarden hier weet van hadden. 

Door de tijd heen is hierdoor het katholieke geloof samengesmolten met inheemse rituelen. Tijdens het carnaval en de optochten ziet u dit terug aan de hand van de muziek, klederdracht en dans. Twee dagen voor het officiële carnaval begint worden de inheemse goden geëerd. Pachamama (moeder aarde) wordt bedankt voor de rijkdom aan landbouwproductie en El Tio, de kwaadaardige oom van de mijnen, wordt aanbeden. De inheemse mijnwerkers geloven dat El Tio de eigenaar is van de mineralen in de mijn. Om hem tevreden te houden laten de mijnwerkers tijdens carnaval drank, sigaretten eten en coca bladeren achter als geschenk.

​Schitterende kostuums en duivelse dansen

Tijdens de drie officiële carnavalsdagen wordt de aartsengel San Miguel omgeven door symbolen uit het inheemse geloof zoals beren, poema’s, apen en condors. Het meest bekende en uitgebreide karakter van deze dagen is de hoofdduivel. Met zijn dans en andere duivels aan zijn zij probeert de duivel San Miguel te verleiden. Deze dans beeldt de strijd tussen goed en kwaad uit. Het is uiteindelijk aan San Miguel om alle zeven zonden te weerstaan en te kiezen voor het goede. 

De kostuums die worden gedragen tijdens dit festival zijn prachtig en hebben af en toe zelfs iets weg van de Chinese drankenkostuums die tijdens het Chinese nieuwjaarsfeest worden gedragen. Ook iedere dansgroep heeft haar eigen kostuum. Voor de Bolivianen is het een enorme eer om mee te lopen tijdens een optocht. De voorbereidingen starten dan ook maanden van tevoren. 

Carnaval in San Nicolas, Aruba

​Zegt u carnaval, dan zeggen wij Aruba. Arubanen zijn gek op feestjes en carnaval staat toch wel op nummer 1. Op ‘One happy island’ Aruba pakken ze het dan ook grondig aan en trekken ze ieder jaar een hele maand uit voor dit festijn. Op Aruba wordt u dus een maand lang getrakteerd op een groot spektakel vol kleur, muziek en parades met oogverblindende kostuums en schitterende praalwagens.   

Jouvert morning in het holst van de nacht

De hele maand door worden er in verschillende steden parades gehouden. Een van de meest spraakmakende is waarschijnlijk de parade in San Nicolas, de stad die wordt gezien als de plek waar het carnaval op Aruba is ontstaan.

​Het bijzondere aan deze optocht is dat deze van oudsher al rond 4 uur in de nacht van start gaat. San Nicolas ontleent zijn bestaansrecht namelijk aan de nabijgelegen olieraffinaderij. Om ervoor te zorgen dat de medewerkers van deze raffinaderij mee konden feesten na hun nachtdienst, werd de optocht al zo vroeg gehouden. Vandaag de dag wordt jouvert morning, zoals deze pyjama party wordt genoemd, beschouwd als een van de belangrijkste festiviteiten tijdens carnaval. Iedereen komt in pyjama naar de stad en staat klaar voordat hier even later de grote parade begint. Tijdens carnaval is niets te gek zullen we maar zeggen.

Een fijne carnaval!

Wilt u volgend jaar carnaval vieren in Latijns-Amerika? Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of vul hieronder het contactformulier in. 

Contactformulier