Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Petra op de Galapagos

| Petra Horsch

Eerder schreeft Petra al over haar eerste dagen op de Galapagos eilanden. Heeft u dit gemist of wilt u dit nog eens lezen? Bekijk dan Petra op de Galapagos deel 1

Deel 2: De tijd vliegt 

​Het is vandaag alweer onze derde dag op de Galapagos eilanden. Om zeven uur staat het ontbijt voor ons klaar en de barman weet inmiddels dat ik mijn dag graag begin met een lekkere cappuccino. Na het ontbijt is het tijd voor een wetlanding op Punta Cormorant, gelegen op het eiland Florana. 

Dag 3: een indrukwekkende beestenboel

We zetten voet aan wal bij Punta Cormorant. Het eerste wat mij opvalt is de donkere lava in combinatie met de groene struiken van de Palo Santo bomen. We lopen tussen de leguanen door naar de andere kant van het eiland. Eenmaal hier aangekomen zien we een grote groene zeeschildpad die haar weg terugzoekt naar de oceaan. Ze heeft net haar eieren op de kleine heuvels van het strand gelegd en nu kan ze weer terug het water in. We worden vriendelijk verzocht om alleen rond het strand te lopen en niet naar de heuvels te gaan zodat de eieren niet per ongeluk worden beschadigd. Terwijl we moeder zeeschildpad bewonderen, zien we iets verderop kleine roggen in het water. We lopen door naar het midden van het eiland waar zich een lagune met een kleine kolonie flamingo’s bevindt. De veren zijn felroze door de garnalen die ze eten. We kijken nog even naar deze bijzondere vogels en we zien zelfs enkele kuikens. 

Na de wandeling over het eiland keren we terug naar ons schip. Terwijl wij onze wetsuits aantrekken vaart varen we ondertussen richting Devil’s Crown. Vanuit de pangas springen we zo het water in. Devil’s Crown is een ringvormige rotspartij net voor de kust die zo uit de zee oprijst en doet denken aan een kroon, wanneer je het van een afstand ziet. De reden dat het de ‘duivels’ kroon wordt genoemd komt doordat men van mening is dat alleen een duivel een dergelijk ongemakkelijke kroon kan dragen. Deze plek wordt gezien als een van de beste duikspots van de archipel. De rotsen vormen namelijk een aantrekkelijke plaats voor kleine vissen die op hun beurt weer grote vissen aantrekken. Zo is de kans groot op het spotten van hamerhaaien, witpuntrifhaaien, zeeschildpadden en grote roggen zoals manta’s en gevlekte adelaarsrog. Met het spotten van dieren in Devil’s Crown hebben wij helaas minder geluk, de stroming is nogal hevig en na enkele pogingen waarbij we ons best moeten doen om bij elkaar te blijven besluit onze verstandige gids dat we toch beter kunnen teruggaan aan boord van de panga. 

Zodra we aan boord gaan staat er een heerlijke barbecue voor ons klaar op het zonnedek. Na de lunch hebben we even tijd voor onszelf. Ik ga naar mijn hut, om te bellen met het thuisfront. Ik vertel aan de telefoon hoe ongelofelijk bijzonder het is om hier te zijn. Vanuit mijn hut zie ik in de verte enkele ‘bijzondere’ golven. Terwijl ik beter kijk zie ik het nogmaals, maar dit keer realiseer ik me dat het een grote manta is. Omdat ik het nog niet geloof overleg ik dit even met de gidsen aan boord. Zij geven aan dat dit goed mogelijk is en dat de mantaroggen waarschijnlijk hoog uit zee ‘springen’ om de parasieten aan hun onderkant los te maken. 

Kaarten versturen bij Post Office Bay

In de middag schrijven we enkele ansichtkaarten die we bij post-office bay op de ‘post’ doen. ‘The Post Office Bay’ is gelegen aan de noordkant van het eiland Floreana. Hier leeft de legende van piraten en walvisvaarders voort. De eerste walvisvaarders plaatsten hier een brievenbus en lieten hierin hun berichten voor het thuisfront achter. Het idee was dat andere schippers de brieven meenamen en vervolgens zorgde dat de berichten op het juiste adres werden bezorgd. De originele brievenbus is al lang niet meer aanwezig, maar nog steeds kunnen brieven worden gepost. Vandaag de dag wordt de post nog steeds op dezelfde manier verstuurd als in de tijd van de walvisvaarders. Wij hebben kaarten achtergelaten in de hoop dat de volgende bezoekers onze kaarten meenemen en bezorgen. Inmiddels zijn 3 van mijn 4 kaarten bezorgd. Natuurlijk heb ik op mijn beurt ook een kaart meegenomen en bezorgd in Nederland. 

Na dit leuke bezoek kunnen we nog even snorkelen. Vanaf de kant zie ik al enkele roggen zwemmen en het kost me dan ook de nodige moed om het water in te gaan. Ik weet mijn angst te overwinnen en ga langzaam het water in. Heel dichtbij zie ik een grote zeeschildpad zwemmen, wat bijzonder! Als we terugkeren naar het strand wordt ik gewaarschuwd, er zijn inmiddels meerdere roggen bij het strand. Ik kijk om me heen en realiseer me dat ik wordt omringd door misschien wel vijf roggen. Rustig aan, schuifelend door het zand loop ik naar het strand. 

In de avond is een van de gasten aan boord jarig. De bemanning kleed zich in stijl en zorgt voor een leuk feestje aan boord, waarbij de ‘Origin boobies band’ gepresenteerd wordt. De kapitein van het schip zingt uit volle borst het lied van La Bamba.” Yo no soy marinero, Yo no soy marinero, soy capitan”. 

Dag 4: weer even terug op de bewoonde wereld

Na een gezellige avond vol muziek en dans worden we de volgende dag wakker voor de kust van het eiland Santa Cruz. Dit eiland is het middelste van de drie bewoonde eilanden in de archipel en wordt gezien als het kloppend hart van de Galapagos. Vandaag gaan we het eiland verkennen. 

Na enkele dagen op onbewoonde eilanden te zijn geweest voelt het bijna vreemd om een eiland te zien dat wel bewoond is. Het eiland heeft haar eigen infrastructuur met diverse hotels, restaurants en winkels. We worden meegenomen naar het El Manzanillo Giant Tortoise Reserve in de hooglanden van Santa Cruz. Dit is een reservaat voor de reuze schildpadden. We trekken rubberen laarzen aan om door het gebied te lopen. Het is een drassig gebied met wel 600 reuze schildpadden. In eerste instantie zien we slechts hier en daar wat grote schildpadden, maar naarmate we verder door het gebied lopen zien we ze overal om ons heen. Enkele met een kortere of langere nek, bredere of juist smallere schild. Het is mooi om te zien hoe deze bijzondere dieren hier in vrijheid op de boerderij kunnen leven.

​De dag vervolgt zich met een bezoek aan Los Gemelos. Met de naam worden de twee kraters bedoeld die zich vlak langs de doorgaande weg bevinden. Het zijn in werkelijkheid geen kraters, maar het zijn gaten die ontstaan zijn toen de daken van de lege magma kamers zijn ingestort. Dit is gebeurd door de tektonische verschuivingen en erosie. In de kraters is een mooi groen bos te zien, met bromelia’s, orchideeën, mossen en vele vogels, zoals diverse Charles Darwinvinken. We maken nog een wandeling door het bos en we lopen naar een van de op natuurlijke wijze gevormde lava tunnels. Een bijzondere geologische formatie. Onderweg zien we bijzondere vogels zoals de spechtvink en een kerkuil. 

Lonesome George

In de middag bezoeken wij het Charles Darwin Research Station, dat als sinds de jaren 60 activiteiten verricht voor het behoud en herstel van de flora en fauna van de archipel. Hier leren we meer over de reuze schildpadden. Wanneer de schildpadden groot zijn worden ze overgeplaatst naar andere eilanden. We bezoeken eveneens de tentoonstelling die gemaakt is ter ere van de eenzame George. ‘Lonesome George’ was de laatste schildpad op het eiland Pinta en overleed in 2012 op een leeftijd van 102 jaar. In zijn laatste jaren stond hij bekend als het zeldzaamste schepsel ter wereld. Vandaag de dag is George een belangrijk symbool voor de instandhouding van de Galapagos en de rest van de wereld. Na dit bezoek lopen we nog even rond door het centrum van Puerto Ayora. Samen met andere gasten drink ik hier een biertje. 

Aan het eind van de middag keren we terug aan boord waar in de avond wederom een heerlijk diner wordt geserveerd. Onze Galapagos cruise is alweer op de helft, de tijd vliegt voorbij, of moet ik zeggen; vaart voorbij. In de avond varen we noordwaarts naar het eilandje Sombrero Chino.

De Galapagos bezoeken?

Wilt u graag zelf de Galapagos eilanden bezoeken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje op onze pagina over de Galapagos. Hier vindt u eveneens rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Meer over de Galapagos