Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Panamericana roadtrip herinneringen 6

| Sapa Pana Travel

In december 2011 startte de Panamericana roadtrip. Een autoreis door Zuid-Amerika met 83 klassieke Volvo’s. In 35 dagen en 16.000 kilometer reden deze Volvo liefhebbers van Buenos Aires in Argentinië, via het zuiden naar Cartagena de Indias in Colombia. Op ons blog delen we de komende tijd herinneringen aan deze gedenkwaardige reis.

Dag 22: Arica - La Paz

Team 68
We hebben ons verslapen op de enige dag dat dat niet kan. We reden flink door en het landschap werd mooi. Het werd alsmaar groener, mooie doorkijkjes naar de besneeuwde berg toppen, we zagen prachtige lama-achtigen, de sneeuw kwam dichterbij, er was geen hitte meer. We reden langs plekken waar kilometers lang vrachtwagens stonden te wachten totdat we voorbij waren. Niemand werd boos. We kregen applaus, ze maakten foto's en maakten het v-teken. We kwamen bij de grens. Och, och, wat een drama werd dat. Ik ga jullie het verhaal niet helemaal vertellen maar wij kwamen als 4e bij het 1e loket en kwamen zwaar gefrustreerd 4 uur later als laatste weer naar buiten. Inmiddels hadden we allebei hoogteziekte en kregen we zuurstof. Ik kon niet meer lopen, kon mijn voeten niet meer ‘afrollen’. Pijn, pijn, pijn. Ik denk dat ik er tot 2040 last van blijf hebben. We mochten ook niet samen rijden, dus zit ik in de td-auto en rijdt een van de monteurs met Mel in onze auto. 
 

Het was inmiddels donker en in de verte zag ik een brede strook lichtjes. La Paz? Het bleek de giga voorstad El Alto te zijn. Wat ik daar zag overtreft de chaos die ik ooit in Congo en Nigeria heb gezien. Duizenden mensen tussen vaag verlichte marktkraampjes langs de weg. Gekleed in die typische klederdracht, vrouwen met die zwarte bolhoedjes. De uitlaatgassen namen onze adem, het getoeter was oorverdovend. Toen viel een van de motoren uit. Wij probeerden hem te slepen maar de weg ging naar beneden dus raakten de remmen oververhit. Ik werd weer in een andere auto gezet, terwijl de rest wachtte op de sleepwagen. 

Als cadeautje zag ik opeens het mooiste uitzicht dat ik ooit gezien heb. We maakten een bocht en een kilometer beneden ons lag de stad. Tig miljoen lichtjes, als een broche vol edelstenen. Ik hield mijn adem in. Wat een schitterend schouwspel. De truck met onderdelen kwam nog een keer vast te zitten, motoren raakten oververhit en we moesten blijven staan. Ik werd uiteindelijk weer bij Mel gezet. Na middernacht waren we in het heerlijk luxueuze Radison Hotel waar we op de 15e etage - met panorama-uitzicht over de stad - heerlijk hebben gegeten. Om 2 uur viel ik op m'n bed.

We went to hell and back and that’s all I’ve got to say about it

Boek Panamericana roadtrip

Als herinnering aan deze gedenkwaardige reis is het boek ‘Panamericana Roadtrip’ uitgebracht. Het verhaal wordt verteld met de prachtige foto’s van reisfotograaf Thijs Heslenfeld, ondersteund met een greep uit de vele verhalen die de helden van deze reis hebben geschreven. Voor iedereen die de reis niet heeft gemaakt is dit een prachtig boek om bij weg te dromen. De opbrengst van het boek gaat naar de bijzondere projecten van Stichting HoPe. Deze organisatie – opgericht door Walter Meekes -  houdt zich met name bezig met de ontwikkeling van het onderwijs in de afgelegen bergdorpen rondom de Peruaanse stad Cuzco.

Meer informatie

Meer over LatinAmeriCar

Wilt u zelf mee op een van deze exclusieve autoreizen? Kijk dan eens op onze pagina van LatinAmeriCar. Heeft u vragen over een unieke en rondreis in Latijns-Amerika, wilt u graag een op maat gemaakt reisvoorstel of wilt u een afspraak bij ons op kantoor plannen? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel naar +31 73 610 62 04. We helpen u graag.

Meer over LatinAmeriCar