Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Panamericana roadtrip herinneringen 4

| Sapa Pana Travel

In december 2011 startte de Panamericana roadtrip. Een autoreis door Zuid-Amerika met 83 klassieke Volvo’s. In 35 dagen en 16.000 kilometer reden deze Volvo liefhebbers van Buenos Aires in Argentinië, via het zuiden naar Cartagena de Indias in Colombia. Op ons blog delen we de komende tijd herinneringen aan deze gedenkwaardige reis.

Chili is een langgerekt land: we rijden het van zuid naar noord

Team 21

Dag 16: Temuco - Santiago

Team 41
We 'blazen' nog steeds over de Ruta 5. We hebben een iPod aan boord en die staat vol met pittige heavy metal. Als ik het via de autoradio opzet volgt protest: 'de muziek klinkt alsof de auto uit elkaar rammelt!' Dit vraagt om een andere aanpak. Ik ben vorige week begonnen met een hele lichte categorie: Bon Jovi. Later gevolgd door de rustigere albums van Guns & Roses. Het is daarbij essentieel om het volume niet te hoog te zetten.

Dit gaat vooralsnog goed en vandaag vond ik het tijd voor een nieuwe stap. Ik heb Iron Maiden opgezet. Hardrock die goed in het gehoor ligt, maar wel weer een tandje zwaarder. Ik heb niets overlegd, maar ik hoor geen klachten en mijn tactiek lijkt te werken. Als ik deze lijn doortrek zitten we over 3 weken op death metal. Maar niet te gretig worden, nog een dag of 2 Iron Maiden draaien en het volume langzaam opvoeren. Daarna stap ik voorzichtig over op Metallica. 

We rijden naar Santiago. Rechts in beeld ligt steeds het Andes-gebergte met zijn besneeuwde toppen. De temperatuur stijgt langzaam, we zitten inmiddels op 30 graden. 

Dag 17: Santiago

Team 21
Chili is een langgerekt land: we rijden het van zuid naar noord. Onder Santiago is het vooral groen en glooiend, boven Santiago wordt het snel dor en kaal. Santiago heeft een roerig verleden. We zijn naar het gouvernementsgebouw gelopen waar de coup van Pinochet plaatsvond en waar Allende een einde aan zijn leven maakte om niet in de handen van Pinochet te vallen. Allende’s standbeeld staat op de plaza. Het is opmerkelijk dat de Chilenen er met twee brillen naar kijken. Een moderne jongere waar we mee spraken, bevestigde onze indruk. Dubieuze despoten geven hun land doorgaans een enorme economische boost. Daar zal het wel mee te maken hebben. Iets vergelijkbaars zagen we eerder ook in Rusland. Vadertje Stalin werd nogal eens geroemd. 

Dag 18: Santiago - Caldera 

Team 41
In Nederland zouden we het gewoon de A5 noemen, maar hier heet het de 'Ruta cinco el norte Pan Americana'. En vandaag draaien we deze 'A5' weer op. De volgende stop is Caldera, 920 km verder. Het is een snelweg waarvan de vluchtstrook heel efficiënt gebruikt wordt: je kunt er fietsen, er zijn stalletjes met etenswaar, er lopen mensen met kruiwagens, paard en wagen, etc... En zwerfhonden, we zien ze overal en in alle vormen: groot, klein, staand, liggend en platgereden. Zouden die eerdergenoemde stalletjes eigenlijk ook hotdog verkopen?
 
We zijn zojuist aangehouden door de politie. Die staan zomaar langs de weg en kunnen je om niets aanhouden. We moeten echt voluit remmen om ze niet omver te rijden. Ze willen het rijbewijs zien. We geven ook onze fotokaarten. Nou, dat vinden ze veel interessanter dan een rijbewijs! We krijgen een hand en worden lachend weer uitgezwaaid. 
 

Boek Panamericana roadtrip

Als herinnering aan deze gedenkwaardige reis is het boek ‘Panamericana Roadtrip’ uitgebracht. Het verhaal wordt verteld met de prachtige foto’s van reisfotograaf Thijs Heslenfeld, ondersteund met een greep uit de vele verhalen die de helden van deze reis hebben geschreven. Voor iedereen die de reis niet heeft gemaakt is dit een prachtig boek om bij weg te dromen. De opbrengst van het boek gaat naar de bijzondere projecten van Stichting HoPe. Deze organisatie – opgericht door Walter Meekes -  houdt zich met name bezig met de ontwikkeling van het onderwijs in de afgelegen bergdorpen rondom de Peruaanse stad Cuzco.

Meer informatie

Meer over LatinAmeriCar

Wilt u zelf mee op een van deze exclusieve autoreizen? Kijk dan eens op onze pagina van LatinAmeriCar. Heeft u vragen over een unieke en rondreis in Latijns-Amerika, wilt u graag een op maat gemaakt reisvoorstel of wilt u een afspraak bij ons op kantoor plannen? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel naar +31 73 610 62 04. We helpen u graag.

Meer over LatinAmeriCar