Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Panamericana roadtrip herinneringen 3

| Sapa Pana Travel

In december 2011 startte de Panamericana roadtrip. Een autoreis door Zuid-Amerika met 83 klassieke Volvo’s. In 35 dagen en 16.000 kilometer reden deze Volvo liefhebbers van Buenos Aires in Argentinië, via het zuiden naar Cartagena de Indias in Colombia. Op ons blog delen we de komende tijd herinneringen aan deze gedenkwaardige reis.

Dag 13: Dagje onverhard

Team 61
Zo’n kleine 700 kilometer vandaag en grotendeels over keien. Omdat er onderweg geen benzine was heeft Sapa Pana Travel een tank geregeld die ongeveer halverwege stond. Met onze grote tank en twee 20 liter tanks aan boord hadden wij dat niet nodig. Maar iedereen moest 15 liter afnemen dus hebben we een uur staan wachten in de leegte met veel andere Volvo’s. Vandaag veel pechgevallen. Wij hebben een tweede ster in de voorruit dankzij een passerende auto. Veel lekke banden, kapotte rubbers en gebroken remleidingen.
 
Op 130 kilometer voor het plaatsje Perito Moreno wilde ik toch naar La Cueva del Manos. De grot van de handen en Unesco-erfgoed. Ik voelde me net mijn moeder, leuk doen en ‘even omrijden’. Het was eigenlijk niet echt een weg, het was meer een spoor. Leendert baalde al...Na 15 kilometer werd het ineens een goed begaanbare leemweg en werd de omgeving adembenemend. We zagen rode bergen en ineens een groene rivier erdoorheen. Veel dieren ook ineens, zoals guancos en emoes. We waren net op tijd voor de rondleiding. Prachtig die handen die op de rotsen staan.
 
Eenmaal in het dorp gingen we naar het voetbalveld. We gaan kamperen, in de auto. Het regent, geen sprake van een all stars veld, maar een stofplaats zonder kleedkamers of iets anders. Wij vluchten naar een hotel om koffie te drinken (alle hotels zaten vol). Om 8 uur alle moed verzameld toen ineens de filmploeg binnenkwam. Wat bleek? Ze hadden zonder dat ze het wisten 5 kamers! Je voelt hem al aankomen: wij liggen nu in een van de kamers. ENORM DANKBAAR! Want in de auto slapen is leuk, maar je mist toch de wc of douche. Bovendien, morgen moeten we 800 kilometer rijden. 
 
Bekijk hier een video over het zelfgemaakte tankstation
 


'Benzine over 30 kilometer'

Dag 14: Perito Moreno - San Carlos de Bariloche

Team 68
We moesten 795 kilometer rijden en bij de auto’s kwam ik al een paar hele bleke koppies tegen. Gelukkig slechts 50 kilometer grindweg, maar wel een van de hoogste categorie. Verstijfd van de angst hoorde ik stenen tegen de bodemplaat van het tankje slaan. Mel bleef redelijk stoïcijns. "Ze schieten op ons Gijsje", glom hij naar me. Na een paar uur veranderde iets. Er verschenen bomen in het landschap, het duurde nog een paar honderd kilometer maar toen: Stel je een meer voor in Noord-Italie. Verruil de bougainville voor brem en lupines en stel je daar tientallen kilometers dikke bossen van voor. We reden door frisgroene bossen, zagen meren links en rechts. Als een ouwe tulp die water kreeg veerde ik op. Wat een feest. En al die tijd reisden de besneeuwde uitlopers van de Andes met ons mee.

Dag 9: Onderweg naar Temuco

Team 41
We hebben al een dag een 'kwakend' geluidje in de auto. Alsof er een eendje in zit: kwak, kwak, kwak...Egbert heeft dit geluid eerder gehoord en ineens weet hij het weer: de wielbouten! Door het vele trillen op de zandwegen zijn ze wat los. Wielbouten bij oude auto's moet je sowieso af en toe controleren. Bovendien, we hebben inmiddels al 6.500 kilometer afgelegd. We stoppen en inderdaad: met name de voorwielbouten zitten te los.
 
We rijden recht op het Andes-gebergte af. Via houten bruggetjes en slingerwegen rijden we naar de Chileense grens. Het is hier prachtig. Inmiddels zijn we in Chili, ook al ging dat niet al te makkelijk. Toen we aantal dagen geleden Chili verlieten hebben we een andere grenspost genomen dan de groep. Bij het Chileense hokje zat toen niemand en zijn doorgereden. We hebben daardoor een exit-stempel gemist. Daarom kunnen ze ons nu geen entry-stempel geven. Kortom, een toestand. We zagen onszelf al in de cel zitten met water en brood. Uiteindelijk kon het met formaliteiten en nog meer stempels worden opgelost.  
 
We zien al dagenlang het Andes-gebergte maar we komen nu echt dichterbij. Het is alsof je in Noorwegen rijdt. De Andes is anders. Onze reservewiel is nog niet gebruikt maar zoals eerder gemeld: ze gaan bij bosjes en de bandenmaat van Duett, Katterug en Amazone (165/80 R15) is zeldzaam en dus zeer slecht verkrijgbaar.
 

Boek Panamericana roadtrip

Als herinnering aan deze gedenkwaardige reis is het boek ‘Panamericana Roadtrip’ uitgebracht. Het verhaal wordt verteld met de prachtige foto’s van reisfotograaf Thijs Heslenfeld, ondersteund met een greep uit de vele verhalen die de helden van deze reis hebben geschreven. Voor iedereen die de reis niet heeft gemaakt is dit een prachtig boek om bij weg te dromen. De opbrengst van het boek gaat naar de bijzondere projecten van Stichting HoPe. Deze organisatie – opgericht door Walter Meekes -  houdt zich met name bezig met de ontwikkeling van het onderwijs in de afgelegen bergdorpen rondom de Peruaanse stad Cuzco.

Meer informatie

Meer over LatinAmeriCar

Wilt u zelf mee op een van deze exclusieve autoreizen? Kijk dan eens op onze pagina van LatinAmeriCar. Heeft u vragen over een unieke en rondreis in Latijns-Amerika, wilt u graag een op maat gemaakt reisvoorstel of wilt u een afspraak bij ons op kantoor plannen? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel naar +31 73 610 62 04. We helpen u graag.

Meer over LatinAmeriCar