Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Oud en nieuw tradities in Latijns-Amerika

| Anke Hendriks

Heeft u uw plannen voor oudejaarsavond al gemaakt? De kans is groot dat u het nieuwe jaar gezellig inluidt met vrienden en familie. In de ene hand een glas champagne en in de andere hand een heerlijke oliebol, kijkend naar het schitterende vuurwerk dat de donkere nacht kleurt. Helemaal volgens de Hollandse tradities. Ook in Latijns-Amerika wordt oud en nieuw groots gevierd, maar dan met eigen, soms een beetje vreemde tradities. Voor een beetje oud en nieuw voorpret hebben wij 5 tradities voor u op een rijtje gezet.

Gekleurd ondergoed

Waar wij ons in Nederland alleen maar druk hoeven te maken over een feestelijke outfit, is het in onder andere EcuadorMexico en Brazilië ook belangrijk wat voor een kleur ondergoed u draagt. De kleur van het ondergoed is namelijk van invloed op het komende jaar. Wilt u geluk in de liefde? Dan doet u er goed aan rood ondergoed te dragen. Voor financiële voorspoed is geel de juiste kleur. Wilt u meer vrede? Kies dan voor wit. 

12 druiven

Voor iedere klokslag met middernacht wordt er onder andere in Chili en Peru één druif gegeten. Iedere druif staat voor één maand van het jaar. In sommige landen, zoals Chili, geloven ze dat een zoete druif garant staat voor een goede maand en een zure druif voor een slechte maand. In andere landen, zoals in Peru en Mexico, mag men bij iedere druif een wens doen. Wel moeten alle druiven in de eerste minuut van het nieuwe jaar op zijn, anders komen de wensen niet uit. 

Brandende poppen

Onder andere in ColombiaNicaragua en Panama is het gewoonte om levensgrote poppen te maken en deze langs de kant van de weg te zetten. Familie en vrienden kunnen de poppen voorzien met berichten over afgelopen jaar die ze graag willen vergeten. Klokslag 12 uur worden de poppen in brand gestoken om al het negatieve achter te laten en het positieve voor aankomend jaar aan te trekken. 

Een jaar vol met mooie reizen

Wat ons betreft is dit niet alleen de mooiste traditie van Latijns-Amerika, maar de mooiste nieuwjaar traditie van de hele wereld! Degene die het komende jaar hopen op een jaar met veel en mooie reizen, pakken om 12 uur hun koffertje bij de hand en lopen ermee een blokje om het huis. Geen koffer betekent geen reis. U bent dus gewaarschuwd. 

Swingend het nieuwe jaar in

Tot slot nog een mooie feestelijke traditie uit het Caribisch gebied. Arubanen brengen de beste wensen naar elkaar over op een, hoe kan het ook anders, muzikale en swingende manier. Tussen kerst en oud en nieuw trekken groepen zangers en muzikanten de straten door. Deze groepen noemen zichzelf Dande, wat in het Papiamento genieten en pret maken betekent. Op traditionele instrumenten, zoals de Wiri, de Tambu en de Raspa en met een traditioneel lied trekken de groepen langs bij familie en vrienden om iedereen het beste voor het aankomende jaar te wensen. In de Caribbean gaan ze dus letterlijk swingend het nieuwe jaar in!

Wat zijn uw oud en nieuw tradities?

Heeft u tijdens oud en nieuw zelf ook een leuke traditie? Of neemt u een van de tradities hierboven over? Ik zorg in ieder geval dat ik 31 december mijn koffertje bij me heb! 

Wilt u meer weten over Latijns-Amerika en het reizen met Sapa Pana Travel? Kijk dan verder op onze website of neem direct contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze bestemmingen