Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Mendoza, goede wijn en nog veel meer

| Anke Hendriks

De overgang van de zomer met haar lange en gezellige avonden naar de gure en regenachtige herfstdagen is voor mij altijd even schakelen. Gelukkig is er een voordeel: het is weer de tijd voor rode wijn. Lekker warm op de bank vergezeld met een goed glas Argentijnse Malbec, een niet te versmaden kaasplankje en Narcos Mexico. Als je het zo bekijkt zijn de koude herfst- en wintermaanden eigenlijk zo gek nog niet. 

De belangrijkste wijnregio van Argentinië

Wat betreft rode wijn doe je mij een groot plezier met de beroemde Argentijnse Malbec afkomstig uit de wijnregio Mendoza. Ik heb deze wijn voor het eerst in Mendoza geproefd, dus ik moet bekennen dat het sentiment waarschijnlijk ook een grote rol speelt in mijn voorkeur. Desalniettemin ben ik niet de enige die fan is van deze wijn. Malbec is in Argentinië druivensoort nummer 1 en Mendoza is de belangrijkste wijnregio in het land. Maar liefst 70% van de gehele Argentijnse wijnproductie wordt in deze regio geproduceerd. 

Bijzonder aan de wijnregio is de ligging. De druiven groeien hier op zo’n 800-1200 meter boven zeeniveau. Dit zorgt voor een hogere zoninstraling overdag waardoor de tannines in de druiven goed rijp worden. In de avond en nacht koelt het in de regio flink af waardoor het rijpingsproces weer wat wordt vertraagd en de druiven hun zuurgraad minder snel verliezen. Dit zorgt voor de bijzondere combinatie van een soepele en ronde wijn die tegelijkertijd nog lekker fris smaakt. Een goede Argentijnse steak erbij en mijn avond kan niet meer stuk. 

Er is veel meer te doen in Mendoza

De wijn uit Mendoza is dus van goede kwaliteit, maar er zijn nog veel meer redenen om deze regio te bezoeken. Zo zijn de uitzichten hier adembenemend, kent Mendoza en haar omgeving tal van verschillende bijzondere accommodaties én er is genoeg te doen om je een paar dagen te vermaken. Bezoek verschillende wijnhuizen, maak wandelingen aan de voet van de Andes, rijd te paard door de wijngaarden of leer alles over het gehele wijnproces. 

Rally de las Bodegas tijdens de druivenoogst

Een van de meest bijzondere periodes om Mendoza te bezoeken is tijdens het druivenoogstseizoen. Begin maart wordt de druivenoogst en het hele jaar hard werken groots gevierd met het festival Vendimia. Afgezien van een overvloed aan Malbec zijn er te kust en keur traditionele gerechten, is er folkloristische zang en dans en vinden er verschillende activiteiten plaats. Zoals de benoeming van de ‘Koningin van Vendimia’ en de Rally de las Bodegas. Een autorally waarin de passie voor klassieke auto’s gecombineerd wordt met de liefde voor wijn. In twee dagen rijden de deelnemers meer dan 700 kilometer door de wijnregio onderweg zijn er voldoende stops om te genieten van gastronomische gerechten, Polo-exposities en bezoeken aan wijnmakerijen tegen de achtergrond van de Andes. Graag zou ik Mendoza nog eens tijdens deze periode meemaken. 

Bezoek Mendoza in Argentinie

Bent u benieuwd naar het wijngebied in en rondom Mendoza, wilt u meer weten over een rondreis door Argentinië en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje op onze pagina over Argentinië. Hier vindt u eveneens rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u een vraag of wilt u een reisvoorstel op maat ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij werken graag een passend reisvoorstel voor u uit. Bel ons op +31 73 610 62 04 of stuur een mail naar info@sapapanatravel.nl

Meer over Argentinië