Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Het Toledo District, Belize

| Anke Hendriks

Van de gebaande paden

Het Toledo district, de kans is groot dat u hier nog nooit van gehoord heeft. Niet vreemd, het Toledo district is een gebied in Belize dat nog niet drukbezocht wordt door reizigers. Maar wel jammer, want dit gebied heeft alle ingrediënten voor een unieke rondreis. Er zijn maar weinig plekken die de combinatie van natuur, cultuur, geschiedenis en plezier in het Toledo district kunnen overtreffen.


Foto: Hickatee Lodge

Het stadje Punta Gorda, vaak PG genoemd, is de toegangspoort tot alles wat deze regio te bieden heeft. PG kent ongeveer 5.500 inwoners en is een relaxte Caribische vissersplaats. Bezoek hier de markt en ga op zoek naar exotische lokale producten. Zorg ervoor dat u op tijd bij de haven bent voor de vissers die terug komen met hun verse vangst. Vanuit Punta Gorda kunt u de gevarieerde omgeving ontdekken.

De ongetemde natuur

De jungle, rivieren en de zee. Het komt allemaal samen in het zuiden van Belize. Het binnenland van het Toledo district bestaat voornamelijk uit jungle. Het is goed om te weten dat een groot deel van de jungle een beschermd gebied is en dat u niet zomaar overal kunt wandelen. Gelukkig zijn er genoeg plekken waar u de jungle kunt verkennen. 

Vaar met een boot over de Monkey rivier, ten noorden van Punta Gorda. Hier heeft u de kans om krokodillen, schildpadden, moerasvogels en de luidruchtige brulapen te zien. In het Rio Blanco Nationaal Park wordt u omringd door rivieren en hoge watervallen. Vergeet niet om uw verrekijker mee te nemen, want het is een uitstekende plek om vogels te spotten. 

Als u op zoek bent naar een actievere manier om de jungle van Belize te ontdekken, dan is bijvoorbeeld Blue Creek een mooie plek. Hier kunt u een mooie canopy tour doen bestaande uit 9 hoge ziplines en 15 platformen. Zo vliegt u door de toppen van de bomen heen. Ook vindt u hier de Blue Creek grot, ook wel de Hokeb Ha genoemd. Om hier te komen maakt u een wandeling van ongeveer 20 minuten door de jungle. De ingang van de grot is bedekt met planten en om de grot binnen te komen moet u door een ondiepe plas zoet water. Hierachter bevindt zich een enorme ruimte waarvan men zegt dat dit gebruikt werd door de Maya’s om heilige ceremonies uit te voeren.

Niet alleen in het binnenland, maar ook in de zee net buiten de kust van het vaste land vindt u onontdekte pareltjes. Bij Sapodilla Cayes, op ongeveer 2,5 uur varen vanaf PG vindt u een verscheidenheid aan tropische zeedieren. Het is dus prachtig om hier te duiken en te snorkelen. Maar ook dichter bij de kust, bijvoorbeeld bij Snakes Cayes, kunt u geweldig snorkelen.

Onderdompeling in verschillende culturen

Bijzonder aan dit gebied is dat deze plek rijk is aan culturen. Zo is het zuiden van Belize de thuisbasis van de Garifuna-cultuur, een samensmelting van Afrikaanse en Caribische indianenculturen. Hun zangerige taal werd in 2001 door UNESCO uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. In Punta Gorda kunt u veel leren over deze cultuur. Zo kunt u hier unieke lokale gerechten proeven, zoals cassavepudding en wordt u ondergedompeld in de Garifunamuziek. Bent u hier in november, mis dan niet het jaarlijkse ‘battle of the drums and food’ feest. Een evenement van drie dagen die volledig in het teken staat van Garifuna muziek, smaken en geschiedenis.


Foto: Hickatee Lodge

Naast de Garifuna cultuur is ook de Maya cultuur hier nog springlevend. Samen met een gids kunt u een bezoek brengen aan de Kek’chi Maya families, die hun huizen openen om u te laten zien hoe de Maya’s 50 jaar geleden én vandaag de dag leven. Er wordt een traditionele maaltijd voor u bereidt en u gaat aan de slag met het maken van manden, textiel en hangmatten.

Wat tot slot niet mag ontbreken is de chocolade. Cacao is een belangrijk onderdeel van de Maya cultuur. Ook nu nog wordt er in het Toledo District veel cacao verbouwd en verwerkt tot chocolade. Breng een bezoek aan een cacaoboerderij en leer hoe chocolade vanaf het begin wordt gemaakt. Natuurlijk gaat u hier niet weg voordat u uw eigen gemaakte chocolade kunt proeven en wordt u verrast met en lunch waarbij cacao het belangrijkste onderdeel is.

Oude beschavingen

De bijzondere culturen die u vandaag de dag in Punta Gorda en omgeving ziet zijn onder andere ontstaan door de oude beschavingen die zich hier vele jaren geleden gevestigd hebben. In het zuiden van Belize vindt u enkele van de vroegste Maya-nederzettingen. Het meest bekend zijn Lubaantun, ooit een ceremonieel centrum, en Nim Li Punit. Deze is indrukwekkend vanwege haar piramides en stenen pilaren. Op verschillende plekken in het zuiden van Belize wordt nog steeds archeologisch onderzoek gedaan naar Maya vindplaatsen. Op deze manier komen we meer en meer te weten over hoe de Maya’s vroeger leefden.

Overnachten in het Toledo district

In en rondom Punta Gorda bevinden zich diverse accommodaties vanwaar u de omgeving kunt verkennen.

Hickatee Lodge

Niet ver van het plaatsje Punta Gorda vindt u de Hickatee cottages. Eigenaren zijn een Amerikaanse vrouw en haar Colombiaanse man. Tijdens hun eerste vakantie naar dit gebied raakte ze verliefd op deze plek en konden ze de accommodatie overnemen en dat  hebben ze direct gedaan. De 6 huisjes liggen mooi verspreidt over het terrein en de eigenaren zorgen voor een gastvrij en huiselijk gevoel, zo wordt er zelf door de gastheer en vrouw gekookt.
Foto's: Hickatee Lodge

Copal Tree Lodge

Deze unieke ecolodge ligt in het ongerepte zuiden van Belize bij Punta Gorda en kijkt uit over het omringende regenwoud en ligt niet ver van de Caribische kust. Niet alleen zal het u qua comfort aan niets ontbreken, maar ook zijn er voldoende mogelijkheden om u op de locatie van de accommodatie te vermaken. Zo heeft de accommodatie een eigen biologische boerderij en een 12.000 hectare groot natuurreservaat.
Foto's: Copal Tree Lodge

Rondreis Belize

Wilt u graag zelf een rondreis door Belize maken en het Toledo district bezoeken? Wij helpen u graag met het organiseren van een rondreis die voldoet aan uw wensen. Kijk voor meer informatie op onze pagina van Belize. 

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Meer over Belize