Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Guatemala, land van vulkanen

| Anke Hendriks

Guatemala wordt naast het land van de eeuwige lente ook het land van de vulkanen genoemd. Met meer dan 30 stuks is dit ook niet verrassend. Zeker in het zuiden zijn het de vulkanen die het landschap domineren. Het was geweldig om over het gestolde lava te lopen en op de achtergrond het gerommel van de vulkaan te horen. Het was zonder twijfel een van de indrukwekkendste dingen die ik tijdens mijn reis heb gezien. 

De vulkaan geeft en neemt

TIjdens mijn reis kwam ik er al snel achter dat Guatemalteken erg trots zijn op hun vulkanen. Een veel gehoorde uitspraak in dit land is dan ook: ‘De vulkaan geeft en neemt’. De vruchtbare grond zorgt voor voedsel en het speelt een grote rol in de lokale cultuur. En raak je in gesprek met een Guatemalteek, dan weet ik zeker dat het gesprek vroeg of laat over dit indrukwekkende natuurverschijnsel gaat. 

Mijn tocht naar de Pacaya vulkaan

Rond 9 uur werd ik opgehaald door mijn chauffeur José en gids Manuel voor een bezoek aan de Pacaya vulkaan. Deze dankt zijn naam aan de Pacaya boom die daar veelvuldig groeit en waar de bevolking helemaal gek op is. We kwamen aan in San Francisco de Sales, een gehucht aan de voet van de vulkaan waar de wandeltocht begint. Samen met Manuel en een lokale gids uit het dorp die dit gebied op zijn duimpje kent trokken we erop uit. Het was een wandeling van ongeveer 1,5 uur omhoog door de bossen. Langzaam maakte het bosgebied plaats voor zwart zand en meer open vlaktes totdat we bij een uitkijkpunt kwamen en we ineens op zwart gestold lava stonden. 

Oog in oog met de Pacaya vulkaan

Daar stonden we dan, oog in oog met de vulkaan. Het gerommel wat ik al de hele tijd hoorde viel nu op z’n plek, want uit de punt van de immense berg zag ik rotsen en stenen opvliegen. Mij werd verteld dat, als je geluk hebt, je zelfs het roodgloeiende lava naar beneden kunt zien stromen. Dit alles natuurlijk wel vanaf een veilige afstand. We liepen over het gestolde lava, met telkens onze blik op de immense vulkaan. Op sommige plekken voelde ik de warmte uit de grond opstijgen. Verbaasd keek ik naar mijn gids, hoe kan dit nu nog zoveel warmte uitstralen? Maar goed, stromend lava kan natuurlijk een temperatuur van wel 1200 graden Celsius bereiken. Het duurt dan ook enkele jaren voordat het volledig is afgekoeld. Een bekend fenomeen voor mijn gids, want uit zijn rugzak haalde hij marshmallows die we boven deze warmte konden roosteren, lekker! Ik vond het een geweldige ervaring om de natuur zo in zijn pure vorm te aanschouwen.

Rondreis door Guatemala maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Guatemala maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen

Naar luxe reis Guatemala