Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

De Boliviaanse hoogvlakte

| Anke Hendriks

Een van de mooiste plekjes op aarde

​Een van de mooiste dingen aan reizen vind ik dat je dingen ziet en tegenkomt die je in je eigen omgeving niet kunt ervaren. Dat je op plekken komt met uitzichten zo mooi dat ze je sprakeloos maken. Een van die plekken, die mij zo heeft verwonderd, is de Boliviaanse zoutvlakte en de daaromheen liggende hoogvlakte. Wat mij betreft een van de mooiste plekjes op aarde!

Een adembenemende ervaring

Surrealistisch, zo kun je de landschappen in dit gebied het beste in één woord omschrijven. De gekleurde lagunes, het roodachtige gebergte, vulkanisch gesteente die vreemde vormen aannemen en de diverse diersoorten die daar voorkomen. Dit alles op een hoogte tussen de 4000 en 5000 meter, waar de moderne en bewoonde wereld mijlen ver weg zijn. 

Aan de hand van de foto’s kan ik deze dagen dat ik in dit gebied verbleef nog zo voor me halen. Door onze gids worden we over het Boliviaanse hoogland gereden en passeren we enkele meren die door oxidatie van diverse mineralen verschillende kleuren aannemen. Later rijden we langs actieve geisers met prachtige landschappen op de achtergrond. De gekleurde kraters zijn enorm, het ruikt sterk naar zwavel en het water dat erin zit kookt en springt af en toe omhoog. Op een hoogte van 4500 meter, waar de lucht ijl is en je snel buiten adem raakt, is dit letterlijk en figuurlijk een adembenemende ervaring.

Onwerkelijke vormen en ontelbaar veel flamingo's

De volgende dag rijden we opnieuw langs enkele magisch gekleurde meren. Vervelen gaat dit niet. We stoppen op een plek, middenin een woestijnachtig gebied, met vulkanisch gesteente dat door de wind en de tijd onwerkelijke vormen aan heeft genomen die doen denken aan de surrealistische schilderijen van de kunstenaar Salvador Dali. We komen langs een meer met ontelbaar veel flamingo’s. Met hun snavel zijn ze onverstoorbaar op zoek naar eten uit de grond. We rijden langs een actieve vulkaan, passeren een trein vol met mineralen en maken kennis met enkele lokale dieren, zoals een vos en een viscacha, een konijnachtige met de staart van een eekhoorn. 

Zonsopgang op de grootste zoutvlakte ter wereld

De laatste dag gaan we vroeg uit de veren om de zon op de zoutvlakte te zien ontwaken. We hadden geluk, want een aantal dagen ervoor had het nog geregend waardoor er een klein laagje water op de vlakte is komen te liggen. Hierdoor worden de  bergen weerspiegeld in het water. Het is ontzettend koud en langzaamaan komt de zon tevoorschijn. Machtig mooi om dit te ervaren! Een grote glimlach verschijnt op mijn gezicht en gaat er de rest van de dag niet vanaf. Zodra de zon aan de hemel staat rijden we over de zoutvlakte en pas dan wordt echt duidelijk hoe groot de vlakte is die miljoenen jaren geleden is ontstaan toen de gigantische binnenzeeën opdroogden. Met en oppervlakte van 12.000 km2 en een zoutlaag van ruim 110 meter dik is dit de grootste zoutvlakte ter wereld. 

Rondreis door Bolivia maken?

Kortom, voor mij een unieke en onvergetelijke ervaring door één van de mooiste landschappen en meest indrukwekkende vergezichten ter wereld. Heeft u zelf deze speciale regio altijd al willen ontdekken? Als 100% Latijns-Amerika specialist adviseren we u graag over de mogelijkheden. Bekijk bijvoorbeeld onze unieke rondreis door Bolivia en Peru. Deze reis kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk de rondreis

Naar luxe reis Bolivia