Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Boeken over Latijns-Amerika

| Anke Hendriks

Of het nu in de winter met een warme kop thee is of in de zomer onder de stralende zon. Ik ben gek op lezen. Regelmatig kom ik, hoe verrassend ook, uit op een boek dat zich afspeelt in Latijns-Amerika. Hierin ben ik niet de enige, ook de rest van het team van Sapa Pana Travel houdt van lezen. Het leek ons daarom ook leuk om enkele van onze favoriete boeken over Latijns-Amerika met u te delen.

Honderd jaar eenzaamheid – Gabriel García Márquez

Het eerste boek en schrijver kan ik niet voorbij laten gaan zonder wat extra informatie:
Dit boek wordt gezien als de grootste klassieker uit Latijns-Amerika, geschreven door de bekendste en belangrijkste man van Colombia, Gabriel García Márquez (Gabo). Márquez geboren in het plaatsje Aracataca in Colombia in 1914 won in 1982 de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij werd gezien als het gezicht van het magisch realisme, een schrijfstijl waarbij de magie en werkelijkheid met elkaar verweven zijn. Márquez zelf was het hier niet mee eens. Hij benadrukte dat de Zuid-Amerikaanse realiteit bizarder is dan lezers uit het Westen zich kunnen voorstellen. 

Honderd jaar eenzaamheid vertelt het verhaal van het geslacht Buendía. De familie woont in het dorpje Macondo dat is gesticht door stamvader José Arcadio in de moerassige binnenlanden van de Colombiaanse kuststreek. Diverse generaties van de familie komen voorbij en lopen in het verhaal door elkaar. Het bestaan van de familie Buendía wordt geteisterd door burgeroorlog, natuurgeweld, economische exploitatie en de vernietigende modernisering. Het boek vertelt een verzameling van gebeurtenissen van de Colombiaanse geschiedenis in de 19e en 20e eeuw. 

Al met al doet deze omschrijving het boek veel te kort. Het is onmogelijk om dit boek in al zijn facetten samen te vatten in een paar regels tekst. Het is te complex en teveel inhoud, mede vanwege de magisch-realistische stijl. Houdt u van lezen, dan is dit een boek dat u zeker gelezen moet hebben.
Een andere aanrader van Márquez is Liefde in tijden van cholera. 
 

De oude man en de zee - Ernest Hemingway

De oude man en de zee van Ernest Hemingway is veelvuldig vertaald en verschillende malen succesvol verfilmd. Het wordt wereldwijd gezien als een meesterwerk in de literatuurgeschiedenis. Het is een klassiek verhaal over de eeuwigdurende strijd tussen mens en natuur.

De oude Cubaanse visser Santiago gaat door het leven als ‘salao’, een naam die voor de ergste vorm van tegenslag staat. Al 84 dagen moet hij met een lege boot naar de haven terugkeren. Andere vissers, de één met een nog betere vangst dan de ander, kunnen het vaak niet nalaten de oude man te bespotten. Een enkele keer kijken ze hem slechts in het voorbijgaan meelijwekkend aan. Op een dag waagt Santiago zich verder en verder op zee. Zijn moeite wordt beloond: na een langdurige worsteling met en reuzenvis behaalt de oude visser zijn grootste overwinning. Halfdood van uitputting bindt hij de reus achter zijn boot en keert terug naar huis. De strijd is echter nog niet ten einde. 
 

Isabel Allende - Het huis met de geesten

Isabel Allende dochter van Chileense ouders werd geboren in de Peruaanse hoofdstad Lima. In haar jeugd heeft ze op veel plekken gewoond en keerde op 16 jarige leeftijd weer terug naar Chili. Na de militaire staatsgreep in 1973, waarbij haar oom, president Salvador Allende, de dood vond, vestigde ze zich met haar gezin in Venezuela. In 1981 vernam Isabel dat haar grootvader, inmiddels 99 jaar oud, op sterven lag. Ze begon hem een brief te schrijven die uiteindelijk in een manuscript voor een roman ontaardde: Het huis met de geesten.

'Het huis met de geesten' is een familiekroniek die zich vanaf het begin van deze eeuw over vier generaties uitstrekt tot in de jaren zeventig, toen de militaire dictatuur een einde maakte aan het socialistische bewind van Salvador Allende. Rond de figuur van Esteban Trueba, de tirannieke, wellustige grootgrondbezitter bewegen zich vier uitzonderlijke vrouwen. Rose de Schone, de nimf met het groene haar, haar zuster Clara, de dromerige helderziende die op telekinetische wijze voorwerpen kan laten bewegen en haar dochter Blanca, die een verboden liefde koestert voor een linkse protestzanger, tot grote schande van de familie zwanger van hem wordt en een dochter baart. Dit kind, het meisje Alba, zal later in een tijd van verval en terreur de wonderbaarlijke geschiedenis van haar familie opschrijven, om zoals ze zegt: 'het verleden te laten herleven en mijn eigen ontzetting te overwinnen.

Een andere aanrader van Isabel Allende is Het negende schrift van Maya dat zich afspeelt op het Chileense schiereiland Chiloé.
 

Luz - Elsa Osorio

Dit boek is een absolute aanrader voor diegene die geïnteresseerd is wat er in de jaren '70 zich afspeelde in Argentinië,
Luz is een indrukwekkend verhaal over een jonge Argentijnse vrouw op zoek naar haar verleden. Ze groeit op in een rijke familie die in de jaren zeventig een belangrijke rol speelt tijdens het Argentijnse dictorale regime. Op twintigjarige leeftijd begint ze te vermoeden dat ze net als veel andere kinderen in de gevangenis is geboren en bij haar echte ouders, politiek gevangenen, is weggehaald. Ze begint aan een emotionele zoektocht die ze tot het uiterste doorzet. 

Los Diarios de un motocicleta - Ernesto Che Guevara

Ernesto Guevara schreef dit dagboek tijdens een tocht die hij samen met een vriend op de motor maakte. Ze vertrokken vanuit Argentinië en reisden door Chili, Peru en Colombia naar Venezuela. Ernesto is jong (24), verliefd op het leven, de liefde en het avontuur. De motor gaat onderweg voortdurend kapot met alle hilarische momenten vandien. Hoewel het dagboek zeker geen politieke tekst is, is de jonge Ernesto Guevara zeer onder de indruk van wat hij onderweg ziet. De miserabele situatie van de indianen, de schadelijke gevolgen van het oude en nieuwe kolonialisme laten hem niet onberoerd. Guevara, die de reis begon als een Latijns-Amerikaanse 'easy-rider', bezit aan het eind al een deel van het politieke bewustzijn dat hij later ontwikkelde.

De oude Patagonië express - Paul Theroux

De oude Patagonië-Expres is het fraaie verslag van een treinreis dwars door het hele Amerikaanse continent. Theroux stapt in Boston op de metro, om uiteindelijk uit de trein te stappen op het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. Hij komt door adembenemende gebergten en dorre woestijnlandschappen, per luxetrein en per gammele roestbak, altijd gewapend met zijn scherpe pen, waarmee hij zijn lotgevallen en gesprekken onderweg vastlegt.

De geboren renner - Christopher Mcdougall

Voor iedereen die van hardlopen houdt is dit een interessant boek over de snelste bevolkingsgroep ter wereld.

De leden van de Tarahumara, een oude, mysterieuze indianenstam in Mexico, bezitten de reputatie de beste renners in de wereld te zijn: in 1993 werd een 57-jarig lid van deze stam eerste in een 100 mijlswedstrijd, niets anders dragend dan een toga en sandalen. Het waargebeurde verhaal De geboren renner gaat over ultralopers, mensen die meer dan 100 mijl rennen, het liefst op hun blote voeten, zonder eten en drinken.

Een kleine groep van de beste ultralopers ter wereld maakt een avontuurlijke tocht door de canyons waar de Tarahumara wonen. Ze proberen erachter te komen wat het geheim van deze mysterieuze stam is en gaan de 50 mijlswedstrijd met ze aan, waarschijnlijk een van de bloedstollendste races ooit.
 

De uitvinder van de natuur, het avontuurlijke leven van Alexander von Humboldt  – Andrea Wulf

Alexander von Humboldt was een Pruisische ontdekkingsreiziger en deed onderzoek in Midden- en Zuid-Amerika. Von Humboldt (1769-1859) had een grote honger naar avontuur en ontdekkingen, hij beklom de hoogste vulkaan ter wereld, reisde door Siberië, waar de bevolking aan miltvuur leed, en deed onderzoek in de meest afgelegen gebieden. Met zijn ideeën was hij zijn tijd ver vooruit. Humboldt wist toen al dat menselijk ingrijpen effect heeft op het klimaat. Zijn gedachten werden aangescherpt door zijn vriendschappelijke relaties met Goethe en Jefferson, en vormden een inspiratiebron voor grootheden uit diverse disciplines, onder wie Darwin, Bolívar, Wordsworth en Thoreau. Volgens Charles Darwin was Humboldt de belangrijkste wetenschappelijke reiziger aller tijden.

In het boek de uitvinder van de natuur neemt schrijfster Andrea Wulf u mee in de gedurfde expedities van de moedige ontdekkingsreiziger. Ze geeft op toegankelijke wijze inzicht in zijn baanbrekende onderzoek naar de vorming van het landschap op verschillende continenten waarbij een grote rol is weg gelegd voor Latijns-Amerika.
 

Hoe duur was de suiker - Cynthia Mc Leod

In deze Surinaamse historische roman heeft Cynthia Mc Leod met verve een stukje geschiedenis van Suriname tot leven gebracht. De roman speelt in de periode 1765-1779. Het is de bloeitijd van de suikercultuur en ook de periode van de Boni-oorlogen. De plantage-eigenaren leven in voortdurende vrees voor aanvallen die marrons onder leiding van Boni uitvoeren op de plantages. Tegen dit decor beschrijft Cynthia Mc Leod in meeslepende stijl het leven van Sarith en Elza, dochters uit een Joodse plantersfamilie, en hun slaven. In de onrechtvaardige slavenmaatschappij die de kolonie Suriname is, ervaren meesters en slaven dat de suiker duur wordt betaald.

Cut stones & Cross Roads – Ronald Wright

Ronald Wright is een meermaals bekroonde Canadese schrijver van reisverhalen, geschiedenisboeken en fictie. Zo heeft hij ook een boek geschreven over zijn reis door Peru. 
Het verhaal van Ronald Wright over Peru is een verslag van het trotse Inca erfgoed van het land en van de moderne mestizo natie. Een verhaal van twee werelden. Beginnend in Cajamarca, waar Spanje voor het eerst het Inca leger versloeg, voert Wright de inheemse geschiedenis terug naar de mythische oorsprong bij het Titicacameer. Toch is Wright evenzeer geïnteresseerd in de toevallige ontmoetingen van de weg - de muziek van alledag - en vooral in de realiteit van het leven van de inheemse Runa indianen. Hij beweegt zich tussen de woestijn en de bergen, de Spanjaarden en de indianen en verkent met bewondering en woede de plaats van hun oude tradities in het huidige Peru.

The path between the seas – David McCullough

The path between the seas vertelt het verhaal van het ontstaan van het Panamakanaal. Het vertelt het verhaal van de mannen en vrouwen die tegen alle verwachtingen in vochten om de 400 jaar oude droom van de aanleg van een aquatische doorgang tussen de Atlantische en de Stille Oceaan te verwezenlijken. Het is een verhaal van verbazingwekkende technische prestaties, enorme medische prestaties, politieke machtsspelletjes, heldhaftige successen en tragische mislukkingen. Met de toepassing van zijn opmerkelijke gave voor het schrijven van heldere, levendige expositie, weeft McCullough de vele strengen van de gedenkwaardige gebeurtenis in een uitgebreid en boeiend verhaal.
 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere twee weken nieuwe reisinspiratie over Latijns-Amerika. 

Aanmelden