Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Authentieke marktjes in Ecuador

| Freek Vermeulen

Mèèèèh klinkt het achter me. Als ik me omdraai zie ik in eerste instantie niet waar het geblaat vandaan komt, maar al snel ontwaar ik drie schapenkoppen die uitsteken boven het dak van een lokale lijndienst bus. Een lange houten loopplank wordt schuin tegen de bus aangezet en één voor één worden de schapen, die aanvankelijk bij de poten vastgebonden op de bus lagen, naar beneden geleid.

Bedrijvigheid

Het is zes uur in de morgen, nog donker en ijskoud op deze afgelegen plek hoog in de Andes. Toch was me er alles aan gelegen om op dit tijdstip hier te zijn. Dit is het moment waarop indiaanse marktkooplui, veehouders, groente- en fruittelers aankomen om hun kraampjes in te richten en hun waar te verkopen. Met lokaal transport reizend vanuit de bergdorpjes in de buurt, soms urenlang over onverharde en hobbelige wegen. Ze doen dat al eeuwenlang.

De bedrijvigheid rondom het opbouwen van de kraampjes, de grappige taferelen, de eerste zonnestralen die een warme gloed over de bergflanken van de Andes werpen: dit moment is magisch! Een lust voor het oog en de camera: pick-up trucks arriveren, uitpuilend van vrouwen gekleed in roze gekleurde poncho’s, donkerblauwe en witte omslagdoeken en karakteristieke zwarte hoedjes. Enorme zakken aardappelen balanceren achterop veel te kleine motorfietsjes, hun berijder bijna de lucht in slingerend. Bij de eetstallen wordt een compleet varken geroosterd en op een grote schaal gepresenteerd. In vol ornaat, met kop en al. Stukken vlees worden van zijn rug en zij gesneden, gebakken en aangeboden als broodje warm vlees. Ik heb mijn ontbijt gelukkig al op, hoewel het lekker ruikt. 

Varkens en cavia’s

Om 7 uur is het licht en heeft inmiddels elke marktkoopman en -vrouw zijn of haar kraampje ingericht. Ik besluit een ronde te doen. Aan de zijkant van het marktplein bevindt zich de sectie voor het vee. Niet alleen schapen en lama’s worden verhandeld, ik zie ook geiten, koeien, kippen en…cavia’s, deze worden hier als lekkernij gefokt. Luid krijsende varkentjes rennen in draf voor een kereltje uit. Als ware het honden die uitgelaten worden, zijn ze gelijnd door een bundel touwtjes vanuit zijn rood aangelopen hand. Hij moet mee rennen om niet omver getrokken te worden. Bij de kippen staat een oud indiaans vrouwtje. Diepe rimpels, gebarsten lippen en rode aders in haar toch al rode wangen tekenen het zware leven in deze afgelegen streek. Ze draagt een okerkleurige poncho, met een donkerblauwe rok en een bruine sombrero. Aan de kleur van de kleding kun je zien uit welk dorp men komt, zo is me verteld, en inderdaad merk ik gelijkenis én verschillen in klederdracht van mensen op.

Quiere comprar?

Ik verlaat de dieren en begeef me naar het meest kleurrijke gedeelte van de markt. Groente- en fruitverkopers spreidden netjes hun kleden uit op lange tafeltjes, kratten, of de grond. Even prachtig als interessant is de variatie aan producten, sommige voor mij compleet onbekend, maar ook veel herkenbaar. Enorme manden en zakken met granen, quinoazaden, grote, kleine, groene, witte en bruine bonen. Bananen, appels en mandarijnen liggen opgestapeld in kunstige piramides, het oog wil ook wat. Ook de mais komt in verschillende vormen. De hier verbouwde soort heeft grote, ietwat droge korrels. ”Para hacer chicha, zegt de verkoopster, om er een zoete maissap van te maken. Het meeste indruk maken toch wel de aardappelen: grote, nee, kolossale aardappelen, ronde, halve maan vormige, gele, bruine, zwarte, egaal gladde tot knoestige en verschrompelde. Nooit zag ik een dergelijke variëteit.

Op de weg terug naar de auto sta ik nog even stil bij de dieren. Een veeboer wandelt langs, in zijn kielzog gevolgd door een groepje zenuwachtige aangelijnde lama’s, drie volwassen dieren en één jong. “Quiere comprar uno?” (wilt u er een kopen?), vraagt hij en lacht zijn lang ongepoetste tanden bloot. Nee, ik neem geen lama mee naar huis, wel onvergetelijke herinneringen.

Meer over Ecuador

Wilt u tijdens uw rondreis door Ecuador een bezoek aan een lokale markt inlassen? Wij helpen u graag met tips. Markten vinden doorgaans één of enkele keren per week plaats, en niet op alle markten worden dieren verhandeld. Op de markten waar meer toeristen komen kunt u eveneens een keur aan souvenirs aanschaffen, waarmee u de lokale bevolking steunt. 

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel ons op +31 73 610 62 04. We helpen u graag.

Meer over Ecuador