Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

4x uit de Andes

| Anke Hendriks

Het Andesgebergte strekt zich uit over een groot deel van Zuid-Amerika en is voor velen een reden om dit continent te bezoeken. Het kenmerkt zich door de adembenemende landschappen en de rijke inheemse culturen. Daarnaast komen er ook een aantal bekende producten uit deze regio. We hebben er vier op een rijtje gezet.

1. Alpaca wol

Steeds vaker zien we ze in Nederland; de lama’s en alpaca’s. U ziet de afbeeldingen op kussens, tassen, sleutelhangers en ga zo maar door. Zelfs zijn er boerderijen te vinden waar je als workshop alpaca’s kunt knuffelen. In Zuid-Amerika kwamen deze dieren al voor de inheemse bevolking voordat de Spanjaarden naar het continent kwamen. De dieren werden gebruikt om goederen te vervoeren, voor wol en voor het vlees. Vandaag de dag is, met name de Alpaca, een belangrijke wolleverancier. Het wol van de Alpaca is erg zacht en heeft een mooie glans. Het is een goede stof voor een lekkere warme trui of een goede sjaal. 

2. Cocabladeren

Dit product zullen we niet zo snel tegenkomen in Nederland. De bladeren van deze plant worden namelijk gebruikt voor de productie van cocaïne. Echter is dit niet de reden dat de coca zo populair is in de Andes. Hier wordt het al eeuwenlang voor verschillende doeleinden gebruikt. Het wordt dagelijks gebruikt door de lokale bevolking die hard moeten werken op bijvoorbeeld het land. Het werk is zwaar en lang. Door het kauwen van de cocabladeren krijg je meer energie en heb je minder snel honger. Het schijnt eveneens te helpen tegen medische ongemakken en als u op reis gaat kan het worden aangeboden om hoogteziekte te voorkomen. Zo kunt u het bijvoorbeeld krijgen als een kruidige thee.

3. Quinoa

Een superfood die de laatste jaren haar intrede heeft gedaan in de westerse wereld. In Zuid-Amerika werd het 5000 jaar geleden al door de Inca’s verbouwd. Quinoa is een woord uit het Quechua, de taal van de Inca’s, en wordt vertaald als supergraan. Het zit vol met goede voedingsstoffen en omdat het een van de weinige granen is die op een grote hoogte kan groeien is het een erg belangrijk product voor de bevolking. 

4. Aardappelen

Wat zijn wij als Nederlanders trots op de aardappel. Echter komt de aardappel oorspronkelijk helemaal niet uit Nederland. De aardappel vindt haar oorsprong in de Andes. En waar wij voornamelijk bekend zijn met de gele aardappel, bestaan er in de Andes wel meer dan 400 soorten, variërend van paars tot blauw, van bitter tot zoet. Tip: In Arequipa vind u het restaurantje Hatunpa die volledig in het teken staat van de aardappel. Hier kunt u heerlijke gerechten eten waarbij u zelf de keuze maakt in de verschillende soorten aardappel en daarbij een passende topping kiest.