Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

24 uur in het Cayo District, Belize

| Anke Hendriks

Het is nog vroeg als ik wakker word en het ontspannen geluid van de waterval mijn mooie en comfortabele cabaña vult. Ik spring mijn bed uit, trek mijn hardloopschoenen aan en ga op pad voor een heerlijke ochtendloop in een oogverblindende omgeving. Ik zie de omgeving ontwaken, de vogels fluiten hun eerste liedjes van de dag en de zon schijnt voorzichtig door de bomen. Ik ben in het prachtige Cayo District in het binnenland van Belize. 

Alsof ik me op een eiland bevind

Gisteren stak ik de grens van Guatemala over naar Belize en kwam terecht in een totaal andere wereld. Hoewel Belize aan het vaste land vast zit, krijg je hier direct het gevoel alsof je op een eiland bent. De sfeer is ontspannen, mannen met dreadlocks lopen door de straten en zelfs hier in het binnenland lijkt het alsof ik een kleine zeebries voel. We worden meegenomen naar het Mountain Pine Ridge Forest Reserve in het hart van het Cayo District. Al snel stuurt de chauffeur ons van de verharde weg en rijden we verder over een onverharde weg. De zon zakt snel en kleurt roze en oranje. Na een uur arriveren we bij Gaïa Riverlodge, midden in het hart van het reservaat, een adembenemende locatie.

​Wanneer ik de volgende ochtend wakker word denk ik terug aan de gezellige avond. Het diner was heerlijk en we hebben de avond afgesloten in de tuin van het hotel rondom een rustgevend kampvuur. Na mijn ochtendloop wandel ik door de tuin terug naar mijn cabaña. Ik word verrast door de bloemen die in bloei staan en een kolibrie die rond vliegt op zoek naar nectar. Ik voel me heerlijk ontspannen en bevoorrecht. 

Bijzondere Maya tempels en grotten

​Na het ontbijt is het tijd om de omgeving te ontdekken. We rijden naar Barton Creek, een van de vele grotten die in deze regio te vinden zijn en vroeger door de Maya bevolking werden gebruikt voor verschillende rituelen en ceremonies. De grot ligt verstopt in een groene omgeving en aan de voet van een paradijselijke poel. Het is namelijk niet mogelijk om de grot te voet te bezoeken, want het is een 1,5 kilometer lange meanderende rivier. Bij de ingang van de grot stappen we aan boord van onze kano's, zetten onze koplampen aan en beginnen langzaam richting de grot te peddelen. Terwijl we dieper door de grot peddelen vertelt onze gids over de indrukwekkende geologie, archeologie en Maya-geschiedenis van deze grotten. Heel even zetten we al onze lampen uit en worden we gehuld in een zwarte duisternis, wetende dat deze grot duizenden jaren geleden door de Maya’s in gebruik was. Bijzonder! 

Een van mijn favoriete Maya sites

​In de middag brengen we een bezoek aan Xunantunich. Ook deze plek staat in het teken van de Maya’s. Bij een bezoek aan Guatemala en Belize ontkom je hier niet aan, maar dat is alles behalve erg. De geschiedenis van deze bevolkingsgroep is ontzettend indrukwekkend. Deze archeologische vindplaats was voor mij een grote verrassing en zonder twijfel een van mijn favoriete Maya sites die ik tijdens mijn reizen door Latijns-Amerika heb gezien. Het was namelijk erg rustig en de 6 grote pleinen met 25 tempels zijn erg goed onderhouden. We besloten de grootste tempel te beklimmen waarna we werden beloond met een geweldig panoramisch uitzicht over de vindplaats en het omringende Cayo District. Ik neem dit plaatje goed in me op en geniet nog even van dit bijzondere gebied, want de volgende dag reizen we verder door het kleine paradijs in Midden-Amerika. 

Rondreis door Belize maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Belize maken en het Cayo District bezoeken? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen

Naar luxe reis Belize