Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Putre

De indrukwekkende omgeving van Putre

In het noorden van Chili, in de regio Arica y Parinacota, op zo’n 3.500 meter boven zeeniveau vindt u aan de voet van de Andes het charmante dorpje Putre. Het dorpje ligt aan de voet van de Taapaca vulkaan. De lokale bevolking is vriendelijk en de invloeden van buurlanden Peru en Bolivia zijn duidelijk zichtbaar. Putre is de perfecte uitvalsbasis voor het ontdekken van de geweldige omgeving met prachtige kleurrijke landschappen, hoogvlaktes, vulkanen, zoutvlaktes en een prachtig dierenleven.
 

Ontdek Putre en omgeving

Geschiedenis van Putre

Voor de Spaanse periode werd Putre en het gebied rondom bewoond door inheemse volkeren, waaronder de Aymara. Het gebied stond bekend om de strategische ligging op handelsroutes die Peru, Chili en Bolivia met elkaar verbonden. Tijdens de Spaanse periode diende Putre als administratief centrum in de regio. Tegenwoordig is Putre een rustig stadje en heeft het een rijke cultuur en cultureel erfgoed. Het dorp trekt vooral toeristen aan die willen genieten van de prachtige landschappen, de authentieke architectuur en de nabijheid van natuurlijke attracties waaronder het Lauca National Park en de Cotacotani-lagunes. 

Klimaat

Door de hoge ligging van Putre is het er over het algemeen vrij koel. Tijdens de zomermaanden, van december tot en met maart, zijn de dagen iets warmer, echter tijdens deze maanden valt ook de meeste neerslag. Tijdens de wintermaanden, van juni tot en met september, valt er het minste neerslag, maar ligt de gemiddelde temperatuur wat lager. De nachten in Putre kunnen erg koel zijn en dalen naar het vriespunt. 

Bereikbaarheid

De meest gangbare en gebruikelijke route naar Putre is vanuit Arica. Deze stad is gelegen aan de kust van Chili en is tevens de grootste stad van de regio. In Arica is een luchthaven waardoor het vanuit andere delen van Chili makkelijk bereikbaar is. Vanuit Arica rijdt u eerst door de Lluta vallei. Vanwege de gelijknamige rivier die door de Lluta vallei stroomt is het een groene oase omgeven door woestijnachtig landschap. Liefhebbers van autorijden kunnen hier hun hart ophalen, want u komt hier heel fijn bochtenwerk tegen. De route voert u omhoog en op het moment dat u het plaatsje Putre bereikt, bent u de 3.300 meter gepasseerd. Onderweg passeert u de dorpjes Poconchile en Socorama, die de moeite waard zijn kort te bezoeken.
Het is ook mogelijk om Putre vanuit Bolivia te bereiken, u steekt  in dat geval de grens over bij de grensovergang Chungara–Tambo Quemado, vanaf waar u de weg richting Putre volgt. Deze route voert u door prachtige Andeslandschappen. 

Het Lauca National Park

Het indrukwekkende Lauca National Park is een beschermd natuurgebied. De totale oppervlakte van het Nationale park beslaat zo’n 1.379 km². Het Nationale Park werd in 1965 opgericht en is in 1981 vanwege de unieke ecologische kenmerken uitgeroepen tot UNESCO Biosfeerreservaat.
Het landschap wordt gedomineerd door hoogvlaktes, uitgestrekte graslanden, heldere meren en meerdere vulkanten. In het park vindt u een rijke biodiversiteit, waaronder diersoorten als de guanaco, de vicuña en de bedreigde Andescondor. De flora in dit gebied hebben zich goed aangepast aan de omstandigheden van de hooglanden, die soms extreem kunnen zijn. Het park is een van de belangrijkste, zo niet de meeste belangrijkste attractie van de regio.

Lago Chungará
Een van de hoogtepunten van het Lauca National Park is het Lago Chungará dat op meer dan 4.500 meter boven zeespiegel gelegen is. Het meer staat bekend om de prachtige blauwe wateren en het indrukwekkend landschap met vulkanen eromheen. Het meer wordt gevoed door smeltwater uit de nabij gelegen bergen en de Parinacota en Pomerape vulkanen. Bij het meer komen zeldzame vogelsoorten voor, waaronder de Andesflamingo. 

Vulkanen
In het Nationale Park liggen diverse actieve en uitgedoofde vulkanen waaronder de Parinacota vulkaan, de Pomerape vulkaan en de Guallatiri vulkaan. De aanwezigheid van de vulkanen in het Lauca N.P. dragen bij aan de prachtige, unieke landschappen van het gebied.  
- De Parinacota vulkaan is een stratovulkaan en een iconisch kenmerk van het Lauca N.P. Deze vaak met sneeuw bedekte vulkaan is zo’n 6.348 meter hoog.
- Naast de Parinacota vulkaan ligt de stratovulkaan Pomerape, die met 6.282 meter iets kleiner is dan de Parinacota vulkaan. Ook deze vulkaan is vaak bedekt met sneeuw en ijs.
- De Guallatiri is een activieve stratovulkaan die ongeveer 6.071 meter hoog is, het is een van de meest actieve vulkanen in Chili. Hoewel deze vulkaan zelden uitbarst, is dit in het verleden vaker gebeurt. Ervaren bergbeklimmers kunnen deze vulkaan beklimmen, omdat het een uitdagende klim is, is deze niet geschikt voor onervaren klimmers.

Lagunas de Cotacotani
De Lagunas de Cotacotani zijn een verzameling van meerdere hooglandlagunes, die gelegen zijn op een hoogte van zo’n 4.500 meter. De lagunes zijn ontstaan uit smeltwater vanuit de omliggende bergen. Het gebied staat met name bekend om de unieke biodiversiteit en herbergt diverse vogelsoorten waaronder Andesganzen en flamingo’s. In dit gebied leven ook andere dieren als vicuñas, lama’s en alpacas. De omgeving van de Lagunas is een prachtig gebied voor activiteiten als wandelen en observeren van wilde dieren. 

Las Vicuñas National Park

Het Nationale Park Las Vicuñas staat evenals het Lauca N.P. bekend om de bijzondere en prachtige landschappen met hoogvlaktes, bergen en vulkanische formaties. Het park werd in 1983 opgericht en beslaat zo’n 1.400 km². Het park is vernoemd naar de iconische diersoort de Vicuña, die dan ook veel gezien wordt in het park. Naast Vicuña’s vindt u hier guanaco’s en flamingo’s maar ook de bedreigde Andescondor wordt hier gezien. Het Las Vicuñas National Park is nog meer afgelegen dan het Lauca N.P en is hierdoor voornamelijk toegankelijk via ruige grindwegen. 

Warmwaterbronnen Las Cuevas

Vlakbij Putre vindt u de warmwaterbronnen van Las Cuevas, met name bekend vanwege de ontspannende en therapeutische eigenschappen. De bronnen worden gevoed door natuurlijke warmwaterbronnen die uit de aarde opborrelen. Er wordt gezegd dat de mineralen die het water bevat heilzaam zouden zijn voor de gezondheid. De exacte temperatuur van het water varieert, echter over het algemeen is het aangenaam warm, waardoor bezoekers heerlijk kunnen ontspannen en tegelijkertijd kunnen genieten van de schoonheid van het landschap van het Andesgebergte

Socorama

Op ongeveer 30 km van Putre vandaan ligt het rustieke dorpje Socorama. In Socorama hangt een vredige sfeer en vanuit het dorp is het uitzicht op de omliggende bergen en vallei prachtig. Het dorpje staat vooral bekend om de tradtionele adobe-architectuur. Adobe is een duurzaam en goedkoop bouwmateriaal dat men al eeuwenlang gebruikt. Het zijn zongedroogde modderstenen die worden gemaakt van klei, zand, stro en eventueel andere organische materialen. De eigenschappen van dit materiaal zorgen ervoor dat het warm blijft in koele nachten en koel gedurende de dag. U vindt in Socorama prachtige oude kerkjes en u ervaart de traditionele leefstijl van de lokale bevolking. 

Salar de Surire

De Salar de Surire is een van de meeste spectaculaire zoutvlaktes in Chili. De uitgestrekte witte zoutvlakte met de omliggende bergtoppen maken het landschap surrealistisch. Het natuurreservaat rondom de zoutvlakte is een natuurlijke habitat voor diverse inheemse diersoorten. Zo is de Salar de Surire de thuisbasis van een van de grootste flamingo populaties van Chili. U vindt hier niet alleen de Andes flamingo, maar ook de Chileense flamingo en de James flamingo komen hier veel voor. De flamingo’s gebruiken de zoute lagunes als broed gebied. Het natuurgebied rondom de Salar de Surire is een natuurreservaat met een beschermde status omdat er vele inheemse diersoorten leven waaronder vicuñas, de zeldzamere viscacacha’s en vele vogelsoorten.
Hoewel de Salar de Surire een vrij afgelegen gebied is en het relatief ver rijden is, is het absoluut de moeite waard om het gebied toch te bezoeken. De route gaat over onverharde wegen maar door een absoluut prachtig landschap! Reken een extra dag en nacht in Putre wanneer u de Salar de Surire wenst te bezoeken.

Accommodaties

Houdt u er rekening mee dat accommodaties in Putre en omgeving erg eenvoudig zijn. 
Faciliteiten als 24/7 stroomvoorziening en warm water zijn door de
hoge liggingen en het ruige karakter van de omgeving beperkt.
Uiteraard laten we u in de meest comfortabele accommodaties overnachten
tijdens uw rondreis door deze omgeving. 

Rondreis door Chili maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Chili maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen