Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

El Valle del Elqui

De verrassende Valle del Elqui

Ingesloten tussen de toppen van het Andesgebergte en de kust bij La Serena, ligt de Valle del Elqui. Bekend om zijn pittoreske dorpjes, uitgestrekte landschappen en heldere sterrenhemel, is de Valle del Elqui een relatief onontdekte bestemming die veel te bieden heeft. Naast charmante dorpjes als Vicuña en Pisco Elqui staat deze regio ook bekend om de wijnbouw en vooral om de productie van Chili’s meest bekende drankje, Pisco. Deze regio staat daarnaast bekend als een van de beste bestemmingen ter wereld voor sterrenkijken. Dit komt door de heldere atmosfeer en minimale lichtvervuiling. Het is een paradijs voor mensen die van astronomie houden.
De Elqui vallei is een prachtige bestemming voor iedereen, of u nu op zoek bent naar een actieve reis, een culinaire reis met bezoeken aan wijn- en Pisco distilleerderijen of cultuur wilt snuiven.

 

Geschiedenis van Valle del Elqui

De geschiedenis van de Valle del Elqui gaat terug tot de pre-Spaanse tijd. Het gebied werd in die tijd bewoond door inheemse volkeren, waaronder de Diaguita-cultuur. Tijdens de kolonisatie van de Spanjaarden vestigden Spaanse missionarissen zich in de Elqui vallei en begonnen ze met het bekeren van de inheemse bevolking. De vallei groeide tijdens de koloniale periode  uit tot een belangrijk landbouwgebied, met name voor het telen van druiven voor de productie van Pisco en wijn. Onder meer door het werk van de beroemde Chileense dichteres Gabriela Mistral begon de Valle del Elqui in de 20e eeuw bekendheid te krijgen als spiritueel centrum. 

Gabriela Mistral

Gabriela Mistral is een beroemde Chileense dichter en tevens de eerste Latijns-Amerikaanse vrouw die de Nobelprijs voor de literatuur won. Mistral werd op 7 april 1889 geboren in de buurt van het dorpje Vicuña. Haar nalatenschap heeft een blijvende invloed gehad op de culturele identiteit van de regio van de Valle del Elqui. Het werk van Gabriela Mistral zat vol emotie, sociale rechtvaardigheid en humanise met thema’s als liefde, het moederschap, verdriet en de strijd die vrouwen streden. Ze werd vooral bewonderd om haar inzichten in het menselijk lijden. Ze heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de hervorming van het onderwijssysteem. Naast de literaire prestaties en haar diplomatieke werkzaamheden streed ze voor sociale rechtvaardigheid met name voor vrouwen en kinderen. Vandaag de dag kunt u enkele bezienswaardigheden bezoeken die te maken hebben met het leven van Mistral. Een aanrader is het Museo de Sitio Casa y Escuela de Gabriela Mistral

Pisco

Pisco is een traditionele, sterke drank die met name in Peru en Chili geproduceerd wordt. Hoewel Peru en Chili het er niet over eens zijn waar de Pisco oorspronkelijk vandaan komt, zijn er specifieke gebieden waar de productie van Pisco een van de belangrijkste bezienswaardigheden is. Zo ook in de Valle del Elqui, waar het een belangrijk onderdeel is van de cultuur en economie. Pisco is een symbool van trots en traditie voor veel van de lokale inwoners. Zo speelt Pisco bijvoorbeeld altijd een rol in alle lokale festivals en vieringen. Pisco wordt gemaakt door het distilleren van gefermenteerd druivensap, vaak van de druivensoorten die in de regio worden geteeld. In de Valle del Elqui zijn dat vooral Muskaatdruiven. De Pisco’s die in de Valle del Elqui geproduceerd worden staan bekend om de hoge kwaliteit, die gekenmerkt worden door rijke aroma’s en smaken. Pisco kan op verschillende manieren worden geconsumeerd, puur, als ingrediënt in diverse gerechten of als onderdeel van cocktails, zoals de Pisco Sour.
In de Valle del Elqui vindt u diverse Pisco-distilleerderijen waar u rondleidingen en proeverijen kunt doen. U leert meer over de geschiedenis van Pisco, het productieproces en u kunt uiteraard verschillende soorten Pisco proeven. Distilleerderijen die we zeker een bezoek waard vinden zijn Capel, Mistral en de twee ambachtelijke distilleerderijen Los Nichos en Doña Josefa.

Trekkingen in de Valle del Elqui

In de regio zijn vele mogelijkheden om wandelingen te maken. Deze zijn variëren van eenvoudige korte wandelingen tot langere, uitdagende routes. Belangrijk is om altijd vooraf bij lokale gidsen informatie in te winnen en de weersomstandigheden in de gaten te houden. Tijdens uw trekking is het van belang om voldoende water en een navigatiesysteem mee te nemen en beschermende kleding te dragen.
Enkele populaire trekkingen:

Pisco Elqui naar Horcón: Een relatief makkelijke trekking vanuit het dorpje Pisco Elqui. Onderweg heeft u prachtige uitzichten op de liggende bergen en de vallei. De route eindige in het dorpje Horcón.  

Quebrada de Paihuano: Deze mooie wandeling voert u door de ‘Quebrada de Paihuano’, een kloof nabij het dorpje  Paihuano. U loopt langs de rivier en door een landschap van groene vegetatie en diverse rotsformaties.

Elqui River Trail: Lang de de Elqui rivier liggen verschillende wandelpaden, voor diverse niveaus. Deze wandelingen zijn over het algemeen ontspannend en voeren u door de schilderachtige omgeving, waarbij u zicht heeft op de bergen en omringt door wijngaarden.

Cerro Mamalluca: Deze trekking is een wat moeilijkere trekking, doordat sommige delen van het pad steil zijn. De trekking gaat naar de top van de Cerro Mamalluca, het uitzicht vanaf deze top geeft u een panoramisch uitzicht over de Valle del Elqui en is adembenemend. 

Sterrenwachten en observatoria

Valle del Elqui heeft het hele jaar door een heldere sterrenhemel, vanwege de droge atmosfeer. Ook de lichtvervuiling is minimaal, door de geografische liggen ver van de stedelijke gebieden vandaan. Deze twee aspecten maken de Valle del Elqui een van de beste locaties ter wereld voor sterrenkijken.  
Verspreid door de Valle del Elqui liggen verschillende sterrenwachten en observatoria verspreid. Er zijn zelfs enkele accommodaties die over een eigen sterrenwacht beschikken. Tijdens een bezoek aan zo’n sterrenwacht of observatorium leert  u meer over astronomie, planeten, het heelal en sterrenbeelden en maakt u gebruik van telescopen om dieper het heelal in te kijken. De Valle del Elqui organiseert ook astronomische festivals waar bezoekers de mogelijkheid hebben deel te nemen aan workshops, lezingen en observatiesessies. 

 

Accomodaties Valle del Elqui

Rondreis door Chili maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Chili maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen