Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Beste reistijd Chili

De beste reistijd voor Chili is afhankelijk van het gebied dat u wilt bezoeken. U kunt het land het hele jaar bezoeken, maar door de enorme uitgestrektheid van het land is de beste reistijd voor Chili niet overal gelijk.  

In het kort geldt:

 • noord Chili: april tot januari
 • zuid Chili: oktober tot mei
 • Paaseiland: het hele jaar door
 • de rest van Chili: het hele jaar door

Wenst u meerdere gebieden te bezoeken? Dan is de beste reistijd voor Chili:

 • oktober, november en december
 • maart en april

Beste reistijd per seizoen

Heeft u al een periode in gedachte waarin u graag wilt reizen naar Chili? Bekijk dan wat u die tijd kunt bezoeken.

Het voorjaar: reizen tussen september en december

De maanden september tot en met december zijn in Chili het voorjaar. Het voorjaar is in veel opzichten de beste reistijd om Chili te bezoeken. Voordelen om Chili in deze tijd te bezoeken:

 • U kunt deze maanden alle regio’s in het land bezoeken*;
 • Er heerst een aangenaam klimaat in Chili, de temperaturen zijn niet extreem hoog en niet extreem laag en de kans op hevige regenval is niet zo groot;
 • De natuur ontwaakt uit haar winterslaap en langzaam begint alles te bloeien en te groeien;
 • Wat betreft toerisme is het nog rustig en dus is er over het algemeen voldoende beschikbaarheid voor de accommodaties waar u graag wilt verblijven.

*Let op: Een uitzondering is het uiterste zuiden van Chili waarvoor september nog net iets te vroeg is om dit gebied te bezoeken. Veel accommodaties zijn dan nog gesloten en er gaan minder binnenlandse vluchten naar dit gebied. Vanaf oktober is ook het uiterste zuiden van Chili prima te bezoeken. 

De zomer: reizen tussen december en maart

Van december tot maart is het zomer in Chili, wat ervoor zorgt dat het in deze periode ook het hoogseizoen is. Voor deze periode geldt:

 • Dit is een uitstekende periode om naar Patagonië in het zuiden van Chili te gaan. Let wel op, want u bevindt zich hier in een omgeving met veel ijs en gletsjers, dit betekent dat de temperaturen nooit heel hoog worden;
 • Ook de andere gebieden van het land kunt u deze periode goed bezoeken;
 • Alleen het noorden van Chili kunt u het beste over slaan in de maanden januari en februari. Reden hiervoor is dat de kans op hevige regenval groot is; Landverschuivingen en wegonderbrekingen komen dan veel voor waardoor het lastig is om hier rond te reizen;
 • In het hele land is het hoogseizoen. De prijzen liggen hoger en de accommodaties zijn eerder volgeboekt.

De herfst: reizen tussen maart en juni

De maanden maart en juni worden gezien als de herfst. Zeker de maanden maart en april zijn goede maanden om Chili te bezoeken. Daarna wordt het kouder en raden wij enkele bestemmingen af. 

 • Hoewel het niet meer tot het hoogseizoen behoort en de dagen steeds korter worden, is het in maart en april nog goed mogelijk om het zuiden van Chili te bezoeken. Voordeel is dat er over het algemeen minder wind staat waardoor de kans op aangenaam weer met een zonnetje groot is. Bovendien is het een mooie tijd van het jaar wanneer de kleuren van de natuur veranderen in een prachtig herfstachtig landschap;
 • Vanaf mei sluiten veel accommodaties in Patagonië en er gaan minder vluchten naar deze bestemming;
 • De regio rondom Santiago en de wijngebieden, in centraal Chili, zijn goed te bezoeken. Ook in het noorden van Chili kunt u uitstekend terecht voor een mooie rondreis.

De winter: reizen tussen juni en september

Het is winter tussen mei en september. Dit betekent koude maanden voor het zuiden, maar de rest van het land kunt u goed bezoeken. 

 • We raden het af om het zuiden van Chili, vanaf het merendistrict, in deze periode te bezoeken;
 • De rest van het land, denk aan Santiago, de wijnregio en het noorden inclusief de Atacama woestijn, zijn deze maanden goed te bezoeken.
 • Denk aan een mooie combinatiereis met het noordwesten van Argentinië;

Chili en klimaat

Chili is een enorm lang land, dat zich over een lengte van meer dan 4200 kilometer uitstrekt van noord naar zuid. Je kunt dit vergelijken met een land dat zich uitstrekt tussen Oslo in Noorwegen en Marrakech in Marroko. Aan de oostkant wordt Chili geflankeerd door de hoogste toppen van de Andes, waarbij het hoogste punt ligt op 6200 meter bovenzeeniveau. In het noorden van Chili ligt de droogste woestijn ter wereld en in het zuiden vind je een aantal van de natste gebieden op aarde. Deze extreme geografie maakt dat Chili vele klimaten kent en dat de beste reistijd afhangt van de gebieden die u in Chili wilt bezoeken.

Het noorden wordt gekenmerkt door extreme droogte waar de temperatuur soms wel kan stijgen tot boven de 40 graden, maar vanwege de hoogte kan het in de avond en nacht sterk afkoelen met temperaturen onder het vriespunt.  De omgeving rond Santiago en de wijngebieden hebben een zonovergoten en warm klimaat waarbij er nagenoeg geen extreme temperaturen voorkomen. Het zuiden kenmerkt zich door koude winters en in de zomer kunt u hier alle vier de seizoenen op een dag meemaken. 

De beste reistijd in Chili wanneer u reist met kinderen

De meivakantie en de zomervakantie zijn een prima reisperiode voor een bezoek aan het noorden en centraal Chili. U kunt dit desgewenst combineren met Paaseiland. De kerstvakantie is de beste reisperiode wanneer u ook het Merendistrict en Patagonië wil bezoeken, eventueel in combinatie met Antarctica (bedenk wel dat er voor sommige poolreizen een minimum leeftijd geldt). Mocht u in de kerstperiode willen reizen, houd er dan rekening mee dat dit de drukste periode van het jaar is. We raden u in dit geval aan om een dergelijke reis minimaal 9 maanden voor vertrek te boeken!

Rondreis door Chili maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Chili maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen