Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Beste reistijd Bolivia

De beste reistijd voor Bolivia is het hele jaar door. Het land kenmerkt zich door een zeer gevarieerd klimaat, dankzij de grote variatie in landschappen en hoogtes. Meer specifieke informatie over de beste reistijd naar - en tijd gerelateerde vragen over - Bolivia kunt u hieronder lezen.

In het kort geldt:

  • Het hooggebergte: mei tot december
  • Laaglanden: het hele jaar door

Direct meer weten over:

Klimaat Bolivia

Bolivia kunt u in principe het gehele jaar door bezoeken. Door de ligging op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen precies tegenovergesteld aan de onze. Het land kent een grillige geografie, met uitgestrekte laaglanden in de Amazone tot hoogvlaktes boven de 4000 meter. Hoewel Bolivia in de tropische zone ligt, wil het daarom niet zeggen dat u overal verzekerd bent van warm weer. In het Amazonebekken en de drogere laagvlaktes kan het gemakkelijk 35 °C worden, maar reist u door de Andes zal het kwik vaak rond de 15 - 20 graden steken (en kan hij 's nachts in de hogere regionen dalen tot -20 °!). Het regenseizoen van Bolivia loopt van december tot april, verwacht in deze periode hevige stortbuien in het laagland, en grijze luchten en buien in de Andes. De beste maanden om het land te bezoeken zijn van mei tot december. Dit zijn de wat koudere maanden, maar de dagen zijn doorgaans zonnig en de nachten kristalhelder.

Beste reistijd per regio

De hoogvlakte en de Andes

Door het zuidwesten van Bolivia lopen twee langgerekte bergketens: de Cordillera Occidental (Westelijke bergketen) en de Cordillera Real en Cordillera Central (Koninklijke en Centrale bergketen). Tussen deze ketens in strekt zich de Boliviaanse hoogvlakte uit, met de steden La Paz, Oruro, Potosí, het Titicacameer in het noorden en de Zoutvlakte van Uyuni in het zuiden. U reist hier op een hoogte die varieert tussen de 3.500 en de 4.500 meter. Voor deze regio geldt het volgende:

  • Tussen mei en december kunt u uitstekend reizen op de Boliviaanse hoogvlakte;
  • De beste reistijd voor dit gebied in Bolivia is tussen mei en oktober;
  • September en december wordt aangegeven als het schouderseizoen, omdat het droge seizoen over gaat in het regen seizoen. Echter valt er in deze maanden nog niet zoveel regen en kunt u heel goed reizen naar dit gebied;
  • Het hoogseizoen is in juni, juli en augustus waardoor het in deze maanden en stuk drukker is. In het schouderseizoen daarentegen is er meer beschikbaarheid en zijn de vliegtickets over het algemeen beter geprijsd;
  • Vanaf eind december is er meer neerslag te verwachten op de hoogvlakte waarbij januari en februari gelden als de natste maanden.

Amazone en laagland

De Amazone in Bolivia beslaat noordoostelijke deel van het land. In het oostelijke deel gaat dit over in savanne, dat naar het zuidoosten steeds droger wordt. Het klimaat kenmerkt zich tot een warm en vochtig seizoen en hier wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen het droge en het natte seizoen. 

  • Het droge seizoen in de Amazone en het laagland is van april tot oktober. In deze periode valt er beduidend minder regen dan in het natte seizoen.  Dit wil overigens niet zeggen dat er helemaal geen regen valt, vooral in het regenwoud - de naam zegt het al - is het gehele jaar door neerslag. 
  • Het regenseizoen is van november tot april en dan valt er beduidend meer neerslag. Wederom in het noordelijke regenwoud (veel) meer dan in het zuidoosten. Deze regenbuien zijn overdag, maar ook veelal 's nachts, en het zijn korte, heftige (verkoelende) stortbuien. Het zal zelden, zoals wij dat in Nederland kennen, de hele dag door regenen.
  • In het natte seizoen kan het zijn dat u enkele lodges minder goed kunt bereiken, en wegen in Bolivia worden soms slecht begaanbaar

Beste reistijd Bolivia met kinderen

Zoals eerder vermeld, is mei t/m september de beste reisperiode voor Bolivia. In deze periode vallen de mei- en zomervakantie. Het is ook mogelijk om tijdens de kerstvakantie naar Bolivia te reizen, wel kan er dan wat vaker een stortbui vallen door het regenseizoen. Bezoek samen met uw kinderen het Titicaca meer, waar u rondom het meer op de eilandjes en de oevers kennis kunt maken met de inheemse Quechua en Aymara bevolking. Vanwege de extreme hoogte raden we het niet aan naar de hoogvlakte te reizen met kleine kinderen.

Tijdsverschil Bolivia en Nederland/België

Tijdens onze zomertijd is het in Bolivia 6 uur vroeger.
Tijdens onze wintertijd is het in Bolivia 5 uur vroeger.

Hoe lang is het vliegen naar Bolivia?

Naar Bolivia zijn geen rechtstreekse vluchten vanuit Europa. Voor Bolivia raden we u net aan om direct op La Paz te vliegen. La Paz ligt op een hoogte van 3.900 meter, en de kans dat u dan last krijgt van de hoogte is groot. Beter is om aan te vliegen op de internationale luchthaven van Santa Cruz, in het Boliviaanse laagland. Alternatief kunt u ook vliegen op Lima in Peru en over land Bolivia in reizen. Een vlucht van Amsterdam naar Santa Cruz, met overstap in Lima of Bogotá, duurt ongeveer 20 uur.

Rondreis door Bolivia maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Bolivia maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij onze rondreis Bolivia en Peru die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reis kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk de rondreis