Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Beste reistijd Bolivia

De beste reistijd voor Bolivia is het hele jaar door. Het land kenmerkt zich door een zeer gevarieerd klimaat, dankzij de grote variatie in landschappen en hoogtes. Meer specifieke informatie over de beste reistijd naar - en tijd gerelateerde vragen over - Bolivia kunt u hieronder lezen.

In het kort geldt:

 • Het regenseizoen loopt van december tot en met april met veel regen in het laagland en grijze luchten en buien in de Andes;
 • De beste maanden voor een bezoek aan het hooggebergte: mei tot december;
 • De laaglanden kunnen het hele jaar door bezocht worden;
 • Het fenomeen van de  "spiegelende zoutvlakte" door regenwater kan voorkomen in de maanden december tot en met maart.

 

 

 

Klimaat Bolivia

Bolivia kunt u in principe het gehele jaar door bezoeken. Door de ligging op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen precies tegenovergesteld aan de onze. Het land kent een grillige geografie, met uitgestrekte laaglanden in de Amazone tot hoogvlaktes boven de 4000 meter. Hoewel Bolivia in de tropische zone ligt, wil het daarom niet zeggen dat u overal verzekerd bent van warm weer. In het Amazonebekken en de drogere laagvlaktes kan het gemakkelijk 35 °C worden, maar reist u door de Andes zal het kwik vaak rond de 15 - 20 graden steken (en kan hij 's nachts in de hogere regionen dalen tot -20 °!). Het regenseizoen van Bolivia loopt van december tot april, verwacht in deze periode hevige stortbuien in het laagland, en grijze luchten en buien in de Andes. De beste maanden om het land te bezoeken zijn van mei tot december. Dit zijn de wat koudere maanden, maar de dagen zijn doorgaans zonnig en de nachten kristalhelder.

La Paz

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Min. temperatuur in ˚C 3 3 3 2 0 -2 -2 -1 0 2 3 3
Max. temperatuur in ˚C 15 15 15 14 14 14 14 14 15 15 16 15
Aantal zonuren per dag 6 5 5 6 8 9 9 8 7 6 6 6

La Paz heeft door de hoge ligging in de Andes een gematigd klimaat. Het klimaat wordt hierdoor ook sterk beïnvloed door de hoogteverschillen waardoor temperaturen behoorlijk kunnen variëren. Over het algemeen zijn er overdag milde tot warme temperaturen en vrij koude nachten. De zomer (november t/m maart) heeft overdag temperaturen rond de 15 graden. Hoewel het in La Paz over het algemeen vaak droog is, val in de maanden januari en februari de meeste neerslag. In de winter (juli t/m augustus) kan het kouder zijn, de temperaturen kunnen tot onder het vriespunt dalen. La Paz staat, vanwege de hoge ligging, gedurende het hele jaar bekend om de sterke zonnestraling, ook op bewolkte dagen. Een zonnebrandcreme is daarom bij een bezoek aan La Paz onmisbaar. 

Salar de Uyuni

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Min. temperatuur in ˚C 0 1 -1 -7 -13 -13 -11 -12 -10 -8 -3 -1
Max. temperatuur in ˚C 21 21 20 19 17 13 14 14 15 16 18 20
Aantal zonuren per dag 6 5 5 6 8 9 9 8 7 6 6 6

Het klimaat in Uyuni en omgeving is een koud woestijnklimaat, waarbij de temperaturen tussen dag en nacht sterk kunnen variëren. De zomer (november t/m maart) is mild, met een gemiddelde temperatuur van rond de 20 graden overdag. Van december t/m maart kan er de meeste regen vallen. Tijdens deze periode heeft u de kans om getuige de zijn van "de spiegelende zoutvlakte". Er ligt door zware regenval een dunne laag water op het zoutoppervlak, waardoor er een reflecterend effect ontstaat waarin de hemel en bergen weerspegelt worden. De winter (juni t/m augustus) is vrij koud, waarbij de dagtemperaturen rond 14 graden liggen en de nachten vaak onder het vriespunt zijn. 

Sucre

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Min. temperatuur in ˚C 12 12 12 11 10 8 7 9 10 12 12 12
Max. temperatuur in ˚C 19 18 19 19 19 18 18 19 20 20 21 20
Aantal zonuren per dag 6 5 5 6 8 9 9 8 7 6 6 6

Het klimaat in Sucre is een gematigd klimaat vanwege de ligging in de zuidelijke hooglanden. Over het algemeen heeft Sucre het hele jaar een mild tot warm klimaat met aangename temperaturen. De zomer (november t/m maart) kenmerkt zich door warme temperaturen overdag. In de winter (juni t/m augustus) kan het koeler zijn, met name in de nachten. Hoewel er het hele jaar door neerslag kan vallen, is het officiële regenseizoen van december t/m maart, waar in de maanden januari en februari de meeste regen zal vallen. 

Santa Cruz

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Min. temperatuur in ˚C 22 22 22 20 18 16 16 17 18 21 21 22
Max. temperatuur in ˚C 29 30 29 27 23 24 26 27 30 30 30 30
Aantal zonuren per dag 6 5 5 6 8 9 9 8 7 6 6 6

Het klimaat in Santa Cruz is een tropisch savanneklimaat, waardoor de temperatuur het hele jaar warm is, daarnaast is er een duidelijk droog- en nat seizoen. De temperatuur variëert gedurdende het jaar weinig, met de warmste maanden van november t/m maart. De wintermaanden, juni t/m september is het koeler, maar ook dan zijn de temperaturen nog aangenaam. Santa Cruz kent een vrij lang regenseizoen, van oktober t/m april, waarbij de meeste regen valt tussen december en maart. De buien zijn vaak hevig (stortbuien), maar van korte duur. 

Titicaca Meer  

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Min. temperatuur in ˚C 2 3 3 3 2 2 2 2 2 3 3 3
Max. temperatuur in ˚C 15 15 16 16 16 15 15 15 15 16 16 16
Aantal zonuren per dag 7 7 8 9 9 10 10 10 10 10 10 9

Het Titicacameer heeft een gematigd klimaat en ligt op de grens van Bolivia en Peru. Het klimaat wordt sterk beïnvloed door de hoge ligging in de Andes. Gedurende de dag zijn de temperaturen op het Titicacameer gematigd, afhankelijk van het seizoen. In de nachten dalen de temperaturen flink, soms tot onder het vriespunt. Met name tijdens de wintermaanden (juni t/m augustus). Het droge seizoen (mei t/m oktober) heeft weinig neerslag en overwegende helder weer, echter er kunnen sterken winden vanuit het zuiden voorkomen. Tijdens het regenseizoen (november t/m april) valt er de meeste neerslag, met name van januari t/m maart. 

Amazone

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Min. temperatuur in ˚C 23 23 23 22 20 19 18 19 21 22 23 23
Max. temperatuur in ˚C 29 29 29 29 27 27 27 30 31 31 30 30
Aantal zonuren per dag 7 6 6 6 6 6 7 8 9 8 7 7

Het klimaat in Rurrenabaque, het Amazonegebied van Bolivia, is een tropisch regenwoudklimaat. De temperaturen zijn hier hoog en gedurende het jaar een aanzienlijke hoeveelheid neerslag. Het echte regenseizoen is van december t/m maart, waarin zware regenval veel voorkomende is. Het droge seizoen is van mei t/m september, echter erg komen dan nog steeds regenbuien voor.  

Beste reistijd per regio

De hoogvlakte en de Andes

Door het zuidwesten van Bolivia lopen twee langgerekte bergketens: de Cordillera Occidental (Westelijke bergketen), de Cordillera Real en de Cordillera Central (Koninklijke en Centrale bergketen). Tussen deze ketens in strekt zich de Boliviaanse hoogvlakte uit, met de steden La Paz, Oruro, Potosí, het Titicacameer in het noorden en de Zoutvlakte van Uyuni in het zuiden. U reist hier op een hoogte die varieert tussen de 3.500 en de 4.500 meter. Voor deze regio geldt het volgende:

 • Tussen mei en december kunt u uitstekend reizen op de Boliviaanse hoogvlakte;
 • De beste reistijd voor dit gebied in Bolivia is tussen mei en oktober;
 • September en december wordt aangegeven als het schouderseizoen, omdat het droge seizoen over gaat in het regen seizoen. Echter valt er in deze maanden nog niet zoveel regen en kunt u heel goed reizen naar dit gebied;
 • Het hoogseizoen is in juni, juli en augustus waardoor het in deze maanden en stuk drukker is. In het schouderseizoen daarentegen is er meer beschikbaarheid en zijn de vliegtickets over het algemeen beter geprijsd;
 • Vanaf eind december is er meer neerslag te verwachten op de hoogvlakte waarbij januari en februari gelden als de natste maanden.

Amazone en laagland

De Amazone in Bolivia beslaat noordoostelijke deel van het land. In het oostelijke deel gaat dit over in savanne, dat naar het zuidoosten steeds droger wordt. Het klimaat kenmerkt zich tot een warm en vochtig seizoen en hier wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen het droge en het natte seizoen. 

 • Het droge seizoen in de Amazone en het laagland is van april tot oktober. In deze periode valt er beduidend minder regen dan in het natte seizoen.  Dit wil overigens niet zeggen dat er helemaal geen regen valt, vooral in het regenwoud - de naam zegt het al - is het gehele jaar door neerslag. 
 • Het regenseizoen is van november tot april en dan valt er beduidend meer neerslag. Wederom in het noordelijke regenwoud (veel) meer dan in het zuidoosten. Deze regenbuien zijn overdag, maar ook veelal 's nachts, en het zijn korte, heftige (verkoelende) stortbuien. Het zal zelden, zoals wij dat in Nederland kennen, de hele dag door regenen.
 • In het natte seizoen kan het zijn dat u enkele lodges minder goed kunt bereiken, en wegen in Bolivia worden soms slecht begaanbaar

Beste reistijd Bolivia met kinderen

Zoals eerder vermeld, is mei t/m september de beste reisperiode voor Bolivia. In deze periode vallen de mei- en zomervakantie. Het is ook mogelijk om tijdens de kerstvakantie naar Bolivia te reizen, wel kan er dan wat vaker een stortbui vallen door het regenseizoen. Bezoek samen met uw kinderen het Titicaca meer, waar u rondom het meer op de eilandjes en de oevers kennis kunt maken met de inheemse Quechua en Aymara bevolking. Vanwege de extreme hoogte raden we het niet aan naar de hoogvlakte te reizen met kleine kinderen.

Tijdsverschil Bolivia en Nederland/België

Tijdens onze zomertijd is het in Bolivia 6 uur vroeger.
Tijdens onze wintertijd is het in Bolivia 5 uur vroeger.

Hoe lang is het vliegen naar Bolivia?

Naar Bolivia zijn geen rechtstreekse vluchten vanuit Europa. Voor Bolivia raden we u niet aan om direct op La Paz te vliegen. La Paz ligt op een hoogte van 3.900 meter, en de kans dat u dan last krijgt van de hoogte is groot. Beter is om aan te vliegen op de internationale luchthaven van Santa Cruz, in het Boliviaanse laagland. Alternatief kunt u ook vliegen op Lima in Peru en over land Bolivia in reizen. Een vlucht van Amsterdam naar Santa Cruz, met overstap in Lima of Bogotá, duurt ongeveer 20 uur.

Rondreis door Bolivia maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Bolivia maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij onze rondreis Bolivia en Peru die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reis kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk de rondreis