Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Het meer van Atitlán

Een sprookjesachtige omgeving

Het sprookjesachtige meer van Atitlan is zonder twijfel één van de mooiste meren ter wereld! Het meer wordt gevormd door de volgelopen krater van een dode vulkaan, die op haar beurt omringd wordt door drie vulkanen, overwoekerd door subtropisch nevelwoud. De Engelse schrijver Aldous Huxlex omschreef het meer zeer treffend; “Lake Como it seems to me, touches on the limit of permissibly picturesque, but Atitlán is Como with additional embellishments of several immense volcanoes. It really is too much of a good thing.” En daar kunnen wij ons helemaal in vinden.

Een bezoek aan het meer van Atitlán

Het meer dankt haar naam aan het Maya-woord 'atitlan' wat 'de plaats waar de regenboog haar kleuren krijgt' betekent. Het meer heeft een omtrek van ongeveer 20 kilometer en wordt omringd door de vulkanen Atitlán, Toliman en San Pedro. Aan het meer liggen 14 grote en kleinere Maya dorpen. Nagenoeg alle dorpsnamen zijn afgeleid van een apostel. Een bezoek aan één of meerdere van deze dorpen is de moeite waard. Het geeft u een kijkje in de hedendaagse Maya-cultuur; de Maya's staan bekend om hun vriendelijkheid en de hoge kwaliteit van de door hen met de hand vervaardigde producten. Veel inwoners van deze dorpen dragen nog altijd de traditionele klederdracht.

Santiago Atitlan

Santiago Atitlan is één van de dorpen aan het Meer van Atitlan. Het textiel wat u hier kunt kopen is van hoge kwaliteit, maar dit  is niet de voornaamste reden waarom u dit dorp zou moeten bezoeken... Ga in dit dorp zeker kennis maken met het bijzondere religieuze fenomeen, Maximón. Maximón is een heilige, in de vorm van een pop aangekleed met hoed, zonnebril en sigaar. Maximón woont wisselend steeds een jaar in een huis van een lid van de broederschap van het Heilige Kruis, de belangrijkste inheemse gemeenschap van Santiago Atitlán. In dit jaar worden hier bezoekers vanuit het hele land ontvangen. Gelovigen, op zoek naar gunsten en advies, bezoeken Maximón en geven hem o.a. geld, likeur en sigaren als geschenk. 

Chichicastenango

Een aanrader! Iedere zondag en donderdag is er in Chichicastenango, ongeveer een uurtje rijden van het Meer van Atitlan, één van de mooiste inheemse markten van Midden-Amerika. De markt van Chichicastenango wordt ook wel de markt van 'Chichi' genoemd. Typisch voor deze stad zijn de lemen huizen afgewerkt met wit stucwerk. Omgeven door prachtige bergen verruilt de stad hier op zondag en donderdag haar serene rust voor een ietwat chaotisch sfeer. Een enorme diversiteit aan geuren, verschillende inheemse dialecten, levendige geluiden en bovenal veel prachtig handwerk spant deze dagen de kroon. Misschien neemt u iets van de kleurrijke Maya-stoffen met prachtige bloemmotieven, ceremoniële maskers, lederwaren en/of sieraden mee naar huis als souvenir?

Wist u dat hier jaarlijks een marathon georganiseerd wordt? Deze marathon wordt gelopen in een spectaculaire setting, aan de oever van het meer en op de kliffen van Atitlan.

Rondreis door Guatemala maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Guatemala maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen

Terug naar luxe reis Guatemala