Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Atacama & Puna experience

Dag-tot-dag beschrijving

Deze rondreis door Noord Chili en Argentinië neemt u mee naar een bijzondere en ongerept gebied. U bezoekt de Atacama woestijn, de droogste plek op aarde. Hier rijdt u door een aantal van de meest spectaculaire landschappen ter wereld. Majestueuze bergtoppen, zoutmeren, desolate vlaktes, maanlandschappen, u zult zich verbazen over de variatie. Vervolgens steekt u de grens over en maakt u kennis met de schilderachtige Argentijnse Andes. Tijdens de route rijdt u door de zoutvlaktes van Arizaron, naar de oase van Antofalla in de provincie Catamarca, een paradijs voor woestijn liefhebbers, met witte zandduinen en een gigantische puimsteen velden. Gedurende de reis passeert u groene oases en gouden graslanden, waar u een grote verscheidenheid aan wild zult zien, zelfs op 4000 meter boven de zeespiegel.

Dag 1 | Woensdag 3 november: Amsterdam – Santiago

Uw bijzondere reis door Chili en Argentinië gaat vandaag van start. U stapt in de avond in Amsterdam aan boord van uw intercontinentale vlucht naar Santiago. Hier arriveert u de volgende dag.

Dag 2 | Donderdag 4 november: Santiago

Bij aankomst deze ochtend op de luchthaven van Santiago wordt u welkom geheten door een van onze medewerkers ter plaatse en naar uw hotel gebracht. Er is een early check in voor u geregeld zodat u bij aankomst direct beschikking heeft tot uw kamer. Rust lekker uit van de lange reis. De rest van de dag heeft u ter vrije besteding. In het centrum van de stad vindt u veel boeiende bezienswaardigheden en verschillende aantrekkelijke parken. Waar u zich ook bevindt in de stad, u bent altijd omringd door de bergtoppen van de Andes.
Overnachting: Hotel Magnolia | logies & ontbijt

Dag 3 | Vrijdag 5 november: Santiago – Calama – San Pedro de Atacama

Afstand: 100 kilometer verharde weg
Geschatte rijtijd: 1 uur

In de ochtend wordt u bij het hotel opgehaald en wordt u naar de luchthaven gebracht. Hier stapt u op een binnenlandse vlucht naar Calama in het noorden van Chili. Bij aankomst staat er een huurauto voor u klaar en gaat het avontuur echt beginnen! Op eigen gelegenheid rijdt u naar uw accommodatie in San Pedro de Atacama. De rest van de dag heeft u ter vrije besteding.
Overnachting: Cumbres San Pedro de Atacama | logies & ontbijt

Dag 4 | Zaterdag 6 november: San Pedro de Atacama en omgeving

Afstand: 50 kilometer verharde weg, 220 kilometer gravel weg
Geschatte rijtijd: 6 uur

Vandaag maken we een mooie tocht naar het grootste zoutmeer in de regio. Onze eerste stop is bij het historische stadje Toconao. Vanaf daar nemen we een onverharde weg over het zoutmeer. De Atacama zoutvlakte is 3.000 vierkante kilometer groot en is daarmee het grootste zoutmeer van Chili. Voordat we teruggaan naar San Pedro bezoeken we in de middag de Valle de la Luna waar u de zonsondergang op de bergen van de Andes zult zien. Valle de la Luna is een gebied met geologische formaties van steen en zand. Het is uitgeroepen tot natuurreservaat en maakt deel uit van Los Flamencos Reserve, een beschermd gebied. Het is een indrukwekkende plaats van desolaatheid waar de wind bergen en ravijnen van zout, klei en gips heeft gebeeldhouwd. Er is geen leven in deze vallei en geen vochtigheid; het is de meest onherbergzame plaats op de planeet.

Hier heeft u tijd om de Tres Marias (Drie Marias) te bezoeken, rotsachtige heuvels gevormd door erosie. De zoutmijn; la Mina de Sal Victoria, waar u een korte wandeling van 15 á 20 minuten kunt maken. U kunt een wandeling rond de Valle de la Luna maken en de Duna Mayor beklimmen, vanwaar u de zonsondergang kunt zien. Houdt u niet zo van wandelen, dan is er de mogelijkheid om de Valle de la Luna te verlaten en kunt u met uw auto naar de Mirador del Coyote te rijden. Dit is eveneens een deel van het reservaat vanwaar u de zonsondergang kunt zien. Na de zonsondergang rijden we weer terug naar San Pedro de Atacama.
Overnachting: Cumbres San Pedro de Atacama | volpension

Dag 5 | Zondag 7 november: San Pedro de Atacama en omgeving

Afstand: 30 kilometer verharde weg, 190 kilometer gravel weg
Geschatte rijtijd: 5 uur
Hoogte: hoogste punt 4.200 meter, San Pedro de Atacama 2.475 meter

Vroeg in de ochtend rijden we naar de El Tatio Geisers. El Tatio Geisers liggen in het Andesgebergte in het noorden van Chili op 4.200 meter. Met meer dan 80 actieve geisers is El Tatio het grootste geiser-veld op het zuidelijk halfrond en het derde grootste veld ter wereld. Eenmaal hier aangekomen bent u getuige van de meest verbazingwekkende fenomenen die door de natuur worden geproduceerd. U ziet contrasterende kleuren die worden geproduceerd door de stoomkolommen in het hoogste geothermische veld ter wereld. 

Op de terugweg naar San Pedro maken we een stop bij het dorpje Machuca waar de oude lama-karavanen vroeger rustten van hun reizen over de "Inca-weg". Ook maken we een stop bij de warmwaterbronnen van Puritama, waar we even kunnen uitrusten en een warm natuurlijk bad nemen voordat we teruggaan naar San Pedro de Atacama.
Overnachting: Cumbres San Pedro de Atacama | volpension

Dag 6 | Maandag 8 november: San Pedro de Atacama – Salta

Afstand: 570 kilometer verharde weg
Geschatte rijtijd: 10 uur
Hoogte: hoogste punt 4.700 meter, San Pedro de Atacama 2.475 meter

Vandaag staat er een fantastische rit over een perfect geasfalteerde weg gepland. De route leidt ons over de Andes, door droge zoutmeren, vulkanen, langs groepen wilde vicina's en over de oneindigheid van het Puna Plateau. U komt oog in oog te staan met de perfecte kegelvormige Licancabur vulkaan als we naar de Jama Pass rijden waar we de grens met Argentinië over steken. Eenmaal in Argentinië gaat de weg naar beneden en bezoeken we de Salinas Grandes. Dit is een zoutvlakte die meer dan 30.000 hectare beslaat. Hier bevindt zich nog steeds de oude hoofdstad van de Puna, Susques en de in 1598 gebouwde kerk. We rijden verder naar Purmamarca, gelegen aan de voet van de berg met de zeven kleuren, waar we de Humahuaca kloof bereiken. Het laatste deel van de route voert ons door een prachtig nevelwoud tot aan Salta. Hier overnachten we in Finca Valentina.
Overnachting: Finca Valentina | volpension

Opmerking: Omdat we veel van onze tochten in afgelegen hooggelegen gebieden maken, kunnen de routes het hele jaar door aan veranderingen onderhevig zijn door weers- en wegomstandigheden of andere omstandigheden van operationele aard (zoals: sneeuwval, hevige regen, harde wind, etc.). Vooral op plaatsen die hoger zijn gelegen dan 4.000 meter. Als zodanig behouden wij ons het recht voor om een gedeelte en/of delen van de route te wijzigen en/of te annuleren als gevolg van omstandigheden die buiten onze controle vallen.

Dag 7 | Dinsdag 9 november: Salta - Cafayate

Afstand: 180 kilometer verharde weg
Geschatte rijtijd: 3 uur
Hoogte: hoogste punt 1.683 meter, Salta 1.200 meter

Vandaag rijdt u vanuit Salta door de Quebrada de las Conchas kloof naar Cafayate. U rijdt 55 kilometer door de kloof en u wordt omgeven door schilderachtige rotsformaties die 40 tot 100 miljoen jaar oud zijn. Het is een eenvoudige en prachtige rit. Vroeg in de middag komt u aan in Cafayate waar u kunt genieten van de omgeving. Bovendien is Cafayate een perfecte plek om een wijnmakerij te bezoeken aangezien het de hoofdstad is van de Noordelijke wijnen. Het meest bekend is deze regio om zijn "Torrontés" variëteit aan witte wijn.
Overnachting: Patios de Cafayate | volpension

Dag 8 | Woensdag 10 november: Cafayate – El Peñón

Afstand: 250 kilometer verharde weg, 50 kilometer gravel weg
Geschatte rijtijd: 5 uur
Hoogte: hoogste punt 4.000 meter, Cafayate 1.683 meter

We rijden naar het zuiden op de mythische Ruta 40, om een van de meest verlaten gebieden van Argentinië te verkennen. Na het kleine dorpje Hualfín stijgt de weg naar het Andeswoestijnplateau dat bekend staat als Puna. U bent omringd door groepen Vicuña's, reusachtige witte zandduinen, vulkanen en lagunes. Aan het eind van de dag bereiken we de oase van El Peñon, onze basis voor de excursies van morgen. El Peñon is een klein dorp gelegen op 3.400 meter waar slechts 200 mensen, voornamelijk herders, wonen en werken. Het is een van de laatste authentieke Puna-dorpen, met water en groen gras (Vega) waar lama's, geiten en schapen kunnen grazen.
Overnachting: Hosteria El Peñon | volpension

Dag 9 | Donderdag 11 november: El Peñón en omgeving 

Afstand: 150 kilometer
Geschatte rijtijd: 5 uur

Ons avontuur begint vandaag aan de rand van Campo de Piedra Pómez, als we het bekken van Carachi Pampa bereiken, is er in de marge een gelijknamige vulkaan, omgeven door zwarte lavavelden en een lagune, waar de Andesflamingo, en de James' (of puna) flamingo te vinden zijn. Tijdens het droge seizoen vormt zich een klein zoutmeer rond de lagune. Vanaf hier gaan we verder naar het natuurreservaat Campo de Piedra Pómez, een vreemd en prachtig landschap dat in de rotsen is uitgehouwen en dat zijn naam heeft gekregen: De Pumice. Het is van puur stollingsgesteente en is ontstaan uit een enorme explosie van de vulkanische laag. Deze explosie was zo krachtig dat als men het had kunnen zien, het zou hebben geleken op de paddestoelwolk die door een kernbom werd geproduceerd. De wolk verspreidde de as en het puin in grote gebieden en in verschillende richtingen, die gekristalliseerd werden door de effecten van de temperatuur die vorm gaven aan deze prachtige rotsen met bijzondere kenmerken en met veel gaten die geproduceerd werden door de ontsnapping van gassen tijdens de afkoelingsfase. Dit ontgassingsverschijnsel maakte het gesteente zeer gemakkelijk te bewerken door de winden van de Puna; dorre en harde winden die zich vrijelijk door de regio bewegen en zo de beste en meest prominente beeldhouwers van het Andesgebergte zijn geworden. Dit vreemde landschap van witte labyrinten en klimmende zandduinen ligt een paar kilometer naar het westen. De weg die u hier volgt kan worden omschreven als een droom van iedere ontdekkingsreiziger.
Overnachting: Hosteria El Peñon | volpension

Dag 10 | Vrijdag 12 november: El Peñón en omgeving

Afstand: 160 kilometer
Geschatte rijtijd: ± 6,5 uur

De tocht begint vroeg in de ochtend en gaat naar het noorden, naar 's werelds grootste vulkanische caldera, 34 kilometer van noord naar zuid en 24 kilometer van oost naar west, het resultaat van een uitbarsting die 2,2 miljoen jaar geleden plaatsvond. De identificatie als vulkanische caldera werd uitgevoerd met behulp van satellietfoto's, maar we hebben de mogelijkheid om in de krater te komen. De wanden bereiken 5.000 meter hoogte en de centrale piek 5.912 meter, terwijl de bodem op 4.000 meter hoogte ligt. Er is de Laguna Diamante, waar flamingo's en eenden leven, beschermd tegen de wind door de muren. Het Laguna Grande-reservaat is een plaats van unieke schoonheid die kwetsbare schatten van de omgeving bewaart. Het is een zoutmeer dat op een hoogte van 4.150 meter ligt, en een pad naar de krater van de vulkaan Galan, de grootste ter wereld. Tijdens de winter bevriest het water volledig, maar als de lente aanbreekt, wordt het het grootste verzamelcentrum van de Puna flamingo's, ook wel Kleine Parina (Phoenicpterus jamesi) genoemd, met meer dan 19.000 vogels (25% van de bekende totale populatie). Het is ook een plaats voor de zomergemeente van de Andesflamingo (Phoenicpterus andinus) en het is een gemeenschappelijke broedplaats van de zuidelijke flamenco (Phoenicopterus chilensis). We zullen Laguna Grande bezoeken, met respect voor het als een Andesreservaat en met waardering voor exotische vogelsoorten in hun natuurlijke omgeving, rekening houdend met het feit dat we bevoorrechte toeschouwers van een prachtig gebied zullen zijn. We rijden terug naar El Peñón met het perfecte licht van de zonsondergang.
Overnachting: Hosteria El Peñon | volpension

Dag 11 | Zaterdag 13 november: EL Peñón – Tolar Grande

Afstand: 350 kilometer
Geschatte rijtijd: 7 uur

Antofagasta de la Sierra was de grootste oase op het pad dat deze kant van de Andes verbindt met de oase van San Pedro de Atacama (Chili). Het is een groot dorp met meer dan 2.000 mensen die hun oude tradities en cultuur in stand houden. De naam Antofagasta betekent "plaats waar de zon schijnt" en het is omgeven door ontelbare vulkanische pieken. De vallei van Calalaste, op slechts enkele kilometers afstand van Vega Colorada, is de beste plek om wilde kameelachtigen te vinden. Boven 4.200 meter met een weids uitzicht over de Antofalla vulkaan (6.400 meter) ligt een groen veld (Vega Colorada) waar lama's, suris (Andes struisvogel), wilde ezels en vicuña's leven. Antofalla, samen met Antofagasta en Santa Rosa, waren belangrijke stations voor Llama caravans die dit deel van de Andes met de Oase van Atacama verbinden. De Oase ligt op de grens van de langste zoutvlakte ter wereld, tussen rode bergen en lavastroken. Antofalla wordt nog steeds bewoond door een kleine gemeenschap van 60 mensen die allemaal herders zijn. De oversteek van het 'Arizaro Salted dry lake' lijkt op de oude reis van de Arrieros (herders die karavanen met dieren naar Chili begeleiden). Arizaro betekent Gierenbegraafplaats en komt uit een periode waarin veel dieren (koeien en paarden) omkwamen tijdens de oversteek van de zoutvlakte.

Aan het eind van de dag, waar u elk uur in een ander landschap rijdt, komt u aan in Tolar Grande: een stad die op de grens van een gigantische depressie ligt, de Salar de Arizaro, een van de grootste zoutvlaktes ter wereld. De kleine en oude spoorweg, gebouwd in 1940, biedt een uniek uitzicht op de westelijke bergkam van de Cordillera, een oneindige skyline van vulkanen hoger dan 6.000 meter.
Overnachting: Casa Andina | volpension

Dag 12 | Zondag 14 november: Tolar Grande – San Pedro de Atacama

Afstand: 110 kilometer verharde weg, 250 kilometer onverharde weg
Geschatte rijtijd: 7 uur
Hoogte: hoogste punt 4.600 meter, Tolar Grande 3.500 meter

In de vroege ochtend bezoeken we de Ojos del Mar in de Salar de Arizaro. Dit zijn blauwe watervlaktes te midden van de witte zoutvlakte. In februari 2009 ontdekte onderzoekers een enorme kolonie van levende stromatolieten (een vorm van afzettingsgesteente dat vaak sterk gelaagd is en veel kalk bevat).  We rijden verder door de Labyrintwoestijn, een fossiele duinwoestijn, gemaakt van klei en gipskristallen. Vervolgens rijden we naar de Sico Pass waar we de grens tussen Argentinië en Chili oversteken. Aan het eind van de middag zijn we weer terug in San Pedro de Atacama
Overnachting: Cumbres San Pedro de Atacama | volpension

Dag 13 | Maandag 15 november: San Pedro de Atacama – Calama – Santiago

Afstand: 100 kilometer verharde weg
Geschatte rijtijd: 1 uur

Na het ontbijt rijdt u in een uurtje naar de luchthaven van Calama. U levert uw huurauto in en neemt een binnenlandse vlucht naar Santiago. Hier wordt u door een lokale medewerker naar uw hotel gebracht. De rest van de dag heeft u ter vrije besteding. Geniet nog even van het centrum van Santiago of neem de tijd om uit te rusten naar deze indrukwekkende rondreis.
Overnachting: Hotel Magnonlia | logies & ontbijt

Dag 14 | Dinsdag 16 november: Santiago – Amsterdam

Na het ontbijt wordt u naar de luchthaven van Santiago gebracht. Hier stapt u op uw vlucht naar huis waar u de volgende ochtend arriveert.

Dag 15 | Woensdag 17 november: Amsterdam

Uw unieke reis zit er helaas op. Vandaag arriveert u in Amsterdam.

Reissom: vanaf € 8.490,- per persoon**

*Op basis van 2 samen reizende personen

**Afhankelijk van het moment van boeken, beschikbaarheid van de lokale vluchten en accommodaties, en de periode van reizen

Inbegrepen:

 • Lokale vluchten, economy class
 • 12 hotelovernachtingen, maaltijden zoals vermeld
 • Alle transfers en excursies zoals vermeld
 • 11 dagen huurauto (cat: Mitsubishi L200 4x4 Katana) incl. basisverzekering en begeleidingsteam met separate 4wd auto en satelliet communicatie
 • 24/7 onze back-up; lokaal en in Nederland
 • Uitgebreid reisbescheidenpakket met kleine attentie

Niet inbegrepen:

 • Internationale vluchten, desgewenst reserveren we deze voor u
 • Publieksheffing Calamiteitenfonds reizen; €2,50 per boeking
 • Reis- en annuleringsverzekering

Extra aantrekkelijke boekings- en annuleringsvoorwaarden

 • Aanbetaling is € 500,- per team
 • Mocht de bestemming 5 weken voor vertrek rood of oranje gekleurd zijn door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken in verband met COVID-19, dan wordt de reis geannuleerd en ontvangt u direct uw aanbetaling terug. 

Aanmelden Atacama & Puna Experience

Wilt u meer informatie over de Atacama & Puna experience? Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk altijd bellen: +31 73 610 62 04 of stuur ons een e-mail naar info@sapapanatravel.nl.

Aanmelden