In 1820 werd polo voor het eerst gespeeld in Argentinië. Al snel werd het populairder dan het authentieke spel 'Pato', dat de 'gauchos' speelden sinds 1610 en erg lijkt op Polo.

 • Polo Argentinië |
  Polo Argentinië |

 • Polo Argentinië |
  Polo Argentinië |

 • Polo Argentinië |
  Polo Argentinië |

 • Polo Argentinië |
  Polo Argentinië |

 • Polo Argentinië |
  Polo Argentinië |

 • Polo Argentinië |
  Polo Argentinië |

 • Polo Argentinië | A way of life!
  Polo Argentinië | A way of life!

Al sinds 1949 zijn de Argentijnen een onverslagen wereldkampioen in polo!

In Argentinië zijn meer dan 3000 polo spelers en velen zijn van internationale faam. Nagenoeg allen hebben zij hun 'roots' in de meest traditionele families van het platteland. Polo heeft 2 seizoenen in Argentinië; van maart t/m mei en van september t/m december. 

Campeonato Abierto Argentino de Polo

De Campeonato Argentino Abierto de Polo de Palermo, met een historie van zo'n 122 jaar, is het meest befaamde polo toernooi van de wereld. Het toernooi werd in 1893 opgericht door de River Plate Polo Association (founded 1892). Tussen 1921 en 1922 werd de Argentijnse Polo Federatie organisator van het evenement. Na dit jaar kwam het bestuur in handen van de Argentijnse Polo Association. De beste polo spelers uit de geschiedenis kennen dit toernooi, want het is de droom van alle polo spelers om eens tijdens dit toernooi, beter bekend als 'Abierto de Palermo', te spelen. Abierto de Palermo vindt jaarlijks plaats in de maanden november en december. Laat ons een bezoek aan een Abierto de Palermo voor u regelen. Geweldig om mee te maken!

Wilt u zelf polo spelen?

​Al sinds 2003 bouwen wij aan een netwerk van contacten in Argentinië. Wij hebben inmiddels ook mooie mensen leren kennen met 'roots' in de polo scene. Met veel plezier stellen wij een luxe maatwerk reis voor u samen, waarin verweven - in meer of mindere mate - het polo. U kunt denken aan één volledig verzorgde dag op een polo Estancia. U maakt kennis met alle facetten van het polo spel én uiteraard kunt u dit, desgewenst, ook zelf eens proberen! Is één dag te kort voor u en wilt u het spel beter leren spelen, dan kunt u een polo clinic van bijv. een week of langer volgen. U verblijft op een polo Estancia en ervaren Argentijnse polo spelers gaan u de fijne kneepjes van het spel leren. U speelt oefenwedstrijden tegen én met ervaren Argentijnse polo spelers.

Geschiedenis van de polo sport

Polo is één van de oudste balsporten, zo oud dat het ontstaan van de sport niet helemaal bekend is. De eerste wedstrijd waarover bronnen gevonden zijn, werd rond 600 voor Christus gespeeld tussen Turkomanen en Perzen. Er werd gespeeld om de eer. Als bal gebruikte men schapenhoofden in een leren zak en soms de hoofden van de overwonnen vijanden. Er zijn verschillende theorieën over waar het woord polo vandaan komt. Uit het Balti waar ‘pholo’ bal of balspel betekent, of uit het Tibetaans waar ‘pulu’ wilgenwortel of wilgentak betekent, het hout waarvan de poloballen werden gemaakt.

In de 7e eeuw verspreidt polo zich via China naar Japan, waar het na enkele honderden jaren weer verdwijnt. In de 16e eeuw wordt door sjah Abbas de Grote in Ispahan het eerste poloveld aangelegd conform de huidige afmetingen. De granieten goalpalen staan er nog steeds. In deze periode verspreidde polo zich vanuit Perzië naar het Westen tot aan Constantinopel. De Mongolen waren vooral verantwoordelijk voor het verspreiden van de sport naar het Oosten.

In India is het keizer Barbur die de sport introduceert. Polo kreeg een herleving in Japan door de 8ste shogun, Tokugawa Yoshimune (1684-1751). Er werd gespeeld tot in het begin van de 20ste eeuw. Engelse theeplanters ontdekken het spel halverwege de negentiende eeuw in Manipoor, op de Birmese grens met India. Hier werd het al eeuwen gespeeld op kleine, taaie, snelle en veelzijdige pony’s. De Indiase Silchar poloclub is de oudste ter wereld en opgericht in 1859 in het Cachardistrict. Snel gevolgd door de beroemde Calcutta poloclub, opgericht in 1862.

Het spel werd in 1869 naar Engeland gebracht door enkele officieren. Zij organiseerden de eerste wedstrijd op Hounslow Heath met acht spelers voor elk team. De toeschouwers noemden het spel ‘hockey te paard’.

Het werd zo populair dat in 1872 de eerste club Monmouthshire is opgericht. De bekende poloclub Hurlingham volgde snel. Als hoofdkwartier van het huidige Britse polo. In 1874 kwamen de Hurlingham rules uit, die de grondslag vormden voor de regels die we nu hebben. In de loop der jaren zijn de regels enigszins aangepast. Een grote verandering in de regels was het verminderen van het aantal spelers van 9 tot 4 spelers per team mede veroorzaakt door de pony’s die steeds groter en sneller werden. De Engelsen begonnen meer vorm te geven aan deze sport door regels op te stellen. 

Vanuit Engeland is de sport over andere landen van de wereld verspreid. In 1867 ontdekte James Cordon Bennet het spel en nam zijn ervaringen mee naar New York. Ook hier werd het spel onmiddellijk populair en is dat nog steeds.

Engelse en Ierse engineers, maar ook Ranchers brachten de sport naar Argentinië waar in 1875 de eerste officiële match werd gespeeld. In Argentinië was de sport vooral ook populair onder het grote aantal boeren dat paarden had - 'gauchos' - en onderling potjes organiseerden. Kort daarna werden voor het eerst internationale wedstrijden gehouden. Britse en Amerikaanse ploegen kwamen jaarlijks tegen elkaar uit in de Westchester cup. Internationale deelnemers uit Australië en Zuid-Amerika speelden mee. Over het algemeen kwamen de beste spelers uit Amerika. Paarden werden per boot vervoerd.

In 1888 werd door de Amerikanen het handicapsysteem geïntroduceerd, gevolgd door Engeland in 1910. De kwaliteiten van de Argentijnse spelers namen zo snel toe dat tussen 1945 en 1980 in de Cup of the America s het land niet te verslaan is. Polo was van 1900 tot 1936 zelfs een Olympische sport.

Tussen de 1e en 2e Wereldoorlog werd er in Engeland veel aan polo gedaan. Echter na 1945 verdwenen er vele clubs en daarmee ook bijna de polosport. Bijna, maar dankzij Lord Cowdray en dankzij het beschermheerschap van prins Philip, die zelf ook een enthousiast polospeler was, is polo een van de meest bloeiende sporten in Engeland. 

Vandaag de dag wordt er in ongeveer 85 landen polo gespeeld, vooral in Argentinië, Australië, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten. Polo is ook weer erkend door het IOC als Olympische sport. In Nederland wordt sinds de jaren '90 polo gespeeld. In 1986 waren er in Nederland 2 spelers, op dit moment zijn het er zo’n 80, bij 4 Polo Clubs.

Bron geschiedenis van de Polo Sport: Polo Republic

 • La Sofía Boutique hotel & Polo resort

  La Sofía Polo Hotel - Argentinië

  La Sofía is een uitstekende locatie om te relaxen, polo te spelen én paard te rijden. De eigenaren van La Sofía, Silke en Marcos, hechten veel waarde aan detail en service …

  Lees verder
 • El Metejon

  Tip! El Metejon - Argentinië

  El Metejon 'Campo Privado' is ontstaan vanuit een liefde voor de polosport. De locatie ademt een sfeer uit van het Argentijnse platteland met stads comfort. Een …

  Lees verder
 • La Bamba de Areco

  La Bamba de Areco - Argentinië

  Een unieke ervaring, een verblijf op een authentieke Argentijnse Estancia!

  Lees verder
 • Meer laden..
 • Eén op één lesmethode

  El Venado - Argentinië

  Estancia El Venado ligt circa 165 km van Buenos Aires. De Estancia, gebouwd in 1878, heeft 2500 hectare grasland in de vruchtbare Argentijnse pampa's. Het is een estancia met een rijke …

  Lees verder
 • Salentein

  Jullie kennen de weg in Amerika del Sur!

  In Buenos Aires hebben we ongeveer alles gezien. Het lijkt een georganiseerde en welvarende stad. Hoogtepunt was ons bezoek aan de gletsjers. Wat een natuur, enorm indrukwekkend!

  Lees verder
 • La Puna Argentinië

  Van La Puna naar de Atacama woestijn

  Al meerdere keren zijn wij met Sapa Pana Travel op reis geweest. Dus toen we het idee hadden om de Atacama woestijn in Chili te bezoeken hebben weer contact gezocht.  Sapa Pana Travel adviseerde …

  Lees verder
 • Vercauteren

  Op reis met onze 2 kinderen, we hebben er enorm van genoten !

  Inmiddels voor de tweede keer hebben we met het hele gezin Zuid-Amerika bezocht waarbij de reis door Sapa Pana Travel werd verzorgd. We hebben er enorm van genoten!

  Lees verder
 • Meer laden...
 • Loes & Ton, dank je wel voor de leuke foto!

  Een fantastische reis, excellent begeleid door Sapa Pana Travel én partners!

  Kort geleden zijn we teruggekomen van onze reis door Chili en Argentinië. We willen jullie graag melden dat we een fantastische reis achter de rug hebben, die door Sapa Pana …

  Lees verder
 • De reis was perfect georganiseerd door Sapa Pana Travel!

  De twee geplande stops waren Ushuaia en El Calafate. Eén weekje op reis is natuurlijk wel heel kort...

  Lees verder
 • Pieter & Karla dank voor deze foto!

  De diversiteit van Argentinië...

  De kracht van Sapa Pana Travel is luisteren naar onze wensen en vanuit de kennis over Argentinië een op onze wensen afgestemd reisvoorstel doen.

  Lees verder
 • The Singular Patagonië

  Ons hoogtepunt was de combinatie van Torres del Paine en The Singular.

  We zijn sinds gisteren terug van een zeer mooie reis! Voor ons was het hoogtepunt de combinatie van Torres del Paine en The Singular. Schitterend in alle opzichten. De Stella Australis bootreis …

  Lees verder
 • Argentinië in combinatie met Brazilië en Antarctica

  Het was geweldig de vakantie, de indrukken die we hebben op gedaan zijn onbeschrijfelijk. We zijn het nog steeds aan het verwerken.

  Lees verder
 • Familie Holm - van Buul op reis in Argentinie.

  Droom vakantie naar Argentinië met onze dochter!

  Het was altijd al onze droom om een lange reis door Argentinie te maken maar het was er nooit van gekomen. Met inmiddels een dochter van 1,5 jaar oud leek het ons een mooi moment die droom te …

  Lees verder
 • © Schembri Wismayer - Lenicker

  It was really an unique , unforgetable experience. A feast for all the senses!

  Hi Johan, I have been wanting to write to say  a big thank you for organising such a fantastic holiday for  Mark and  myself in Argentina and Chili last autumn. 

  Lees verder
 • Fjordencruise - bezoek aan Kaap Hoorn ©

  Kookles in restaurant Federal in Buenos Aires is een echte aanrader!

  Beste Johan, bedankt voor je welkom thuis kaartje. Wij hebben een geweldige reis gehad, alles verliep prima, goed weer, geen problemen en je voelt je veilig.

  Lees verder
 • Familie reis naar Argentinië

  Familie reis in Argentinië

  Omdat onze dochter een jaar in Argentinie verbleef in het kader van een uitwisseling, wilden we graag dit mooie land bezoeken. Sapa Pana Travel had de reis van onze dochter uitstekend  geregeld. …

  Lees verder
 • Onze reis door Chili en Argentinië kende vele hoogtepunten...

  ... één ervan was de tocht in Patagonië, waar wij per boot langs de Balmaceda gletsjer (zie foto) zijn gevaren.

  Lees verder
 • Familie Plaisier, dank u wel voor de mooie foto!

  De derde en spectaculairste pool van de wereld

  De bekendste gletsjer van Parque Nacional Los Glaciares 'Perito Moreno' heeft een speciaal plekje in ons hart gekregen.

  Lees verder
 • Dankzij een goede planning en de expertise van Johan en zijn team...

  Sapa Pana Travel heeft ons begeleid bij de PanAmericana Roadtrip. Dankzij een goede planning en de expertise van Johan en zijn team hebben wij, in de relatief korte tijd die wij hadden, veel van de …

  Lees verder
 • Melanie & Peter, dank je wel voor deze leuke foto!

  Super georganiseerd deze reis !

  Wij hebben een geweldige rondreis van ruim 3 weken door Argentinie gemaakt. 

  Lees verder
 • Met donderend geraas vielen de lichtblauwe ijsschotsen in het azuurblauwe water....

  Wat een reis...

  Lees verder
 • © fam. van 't Westeinde

  Een Unieke Reis met onze 2 zonen, in de kerstvakantie; om nooit meer te vergeten!

  In 2 weken met een 4x4 door Chili & Argentinië...

  Lees verder
 • Antarctica

  Bij ons zindert de gehele reis nog steeds na!

  Beste Johan, hierbij ons reisverslag; Argentinië, Chili & Antarctica. Bij ons zindert de gehele reis nog steeds na, met als hoogtepunt toch wel Antarctica.

  Lees verder
 • Bijna 16.000 km samen in een auto; samen lachen, soms huilen en elkaar er door sleuren, maar vooral; heel veel genieten!

  Twee zussen, in een oude klassieke Volvo 245, scheurend door het landschap van Zuid-Amerika met achter hen aan hun broer en vader in een station amazone.

  Lees verder
 • Wij hebben genoten van een onbezorgde reis met eigen auto door een prachtig Zuid Amerika!

  Medio 2010 schrijven we in voor de Volvo Classics Panamericana, een autoreis dwars door Zuid-Amerika. De voorbereiding viel ontzettend mee er werd via de e-mail goed gecommuniceerd. Er werd ons veel …

  Lees verder
 • Wat een grandioos avontuur was deze reis!

  Als ondersteunend monteur heb ik veel te doen gehad, lange dagen gemaakt en vaak tot diep in de nacht gesleuteld. Desalniettemin, ging ik bijna elke nacht moe, stoffig, maar érg voldaan met …

  Lees verder
 • Met je eigen Volvo 16.000 km door Zuid Amerika rijden.

  Het begon met een stukje in het Volvo klassieker blad en groeide uit tot ….

  Lees verder
 • Een supervakantie beleefd, mede dankzij de goede kennis en organisatie van Sapa Pana Travel!

  Supervakantie in Chili en Argentinie met Sapa Pana Travel. Wij zijn vier weken in Chili en Argentinie geweest.

  Lees verder
Close

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 
Klik hier