De Mexicaanse revolutie in 1911 speelde zich met name af in deze regio. Nog steeds roept het hier gevoelens op welke horen bij de bevrijding en onafhankelijkheid. Deze regio staat voor de nationale trots van Mexico. 

 • San Miguel de Allende
  San Miguel de Allende

  Uitzicht over San Miguel de Allende met de gotische torenpunt van de kathedraal als kenmerkend middelpunt.

 • Koloniaal Mexico
  Koloniaal Mexico

  Straatbeeld San Miguel de Allende

 • San Miguel de Allende
  San Miguel de Allende

  Straatbeeld in San Miguel de Allende

 • Koloniaal Mexico
  Koloniaal Mexico

  Straatbeeld in San Miguel de Allende

 • San Miguel de Allende
  San Miguel de Allende

  Centrale plein San Miguel de Allende met uitzicht op geboortehuis van de vrijheidsstrijder Ignacio Allende.

 • San Miguel de Allende
  San Miguel de Allende

  Centrale plein San Miguel de Allende met gotische kathedraal.

 • San Miguel de Allende
  San Miguel de Allende

  De markt van San Miguel de Allende

De koloniale steden van Mexico, ook wel 'Koloniaal Mexico' genoemd, liggen met name in het noorden van Mexico City. Deze steden met vanzelfsprekend een rijke historie liggen 'als parels' verspreid op de Mexicaanse hoogvlakte, op circa 1500 tot 2000 meter boven zeeniveau. Deze hoogte maakt het qua temperatuur aangenaam vertoeven.

Een mooie manier om deze regio te ontdekken, is door een reis met een huurauto te plannen. Het bijzondere van het koloniale hart van Mexico is, dat iedere plaats weer zijn eigen typische sfeer en uitstraling heeft. Een reis door deze regio is als een romantische reis terug in de tijd. Hieronder vindt u een korte beschrijving van een aantal van de mooie koloniale 'parels' welke Mexico u te bieden heeft.

Querétaro

Wanneer u vanuit de Mexicaanse hoofdstad naar het noorden rijdt, is Querétaro de eerste koloniale stad welke u tegenkomt. Deze stad is een belangrijk toneel geweest tijdens de Mexicaanse onafhankelijkheidsstrijd. Maar liefst 3 periodes was Querétaro de hoofdstad van Mexico. In het centrum ziet u niet alleen de Spaanse, maar ook vele Franse invloeden terug. Het koloniale centrum met het aquaduct, dat aan het begin van de 18e eeuw werd gebouwd, behoord tot het Werelderfgoed van Unesco

San Miguel de Allende

Dit stadje is als een openlucht museum, met geplaveide straatjes en bont gekleurde Spaans koloniale huizen met de bougainville welke tegen de gepleisterde muren omhoog groeit. Zodra u aankomt in San Miguel de Allende merkt u dat het tempo hier een stuk lager ligt. De vogels fluiten terwijl de lokale bevolking elkaar ontmoet op het centrale plein in de schaduw van de laurierbomen. San Miguel de Allende werd in de 16de eeuw gesticht door de monnik San Miguel, waaraan het stadje het eerste deel van haar naam dankt. Later in de 19e eeuw is hieraan de naam van de vrijheidsstrijder Allende toegevoegd. Ignacio Allende zoals de man voluit heette, heeft bijgedragen aan de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Spanjaarden, waarbij San Miguel de Allende uiteindelijk de eerste gemeente werd die zich onafhankelijk van de Spanjaarden verklaarde. Het plaatsje is een toevluchtsoord voor vele kunstenaars en schrijvers, wat u terugziet in het grote aantal kunstgaleries.

Guanajuato

Deze koloniale stad werd aan het begin van de 16e eeuw gesticht door de Spanjaarden omdat in de bergen, die de plaats omringen, zilver gewonnen werd. Door de winning van zilver vergaarde de stad een enorme rijkdom, wat u terug ziet in het koloniale centrum. Het mooie van Guanajato is, dat het echt verscholen ligt tussen de omringende bergen. Wanneer u de stad van bovenaf benadert, dan lijkt de stad niet heel bijzonder. Echter, afdalend naar het centrum maakt de grandeur, die deze stad gekend heeft, u het hof. De mooiste manier om dit te beleven is om met de kabelbaan vanaf Monumento al Pipila af te dalen naar het centrum. U zult dan in het hart van de stad arriveren, pal naast het wonderschone Juarez theater. In het centrum zal het u direct opvallen dat Guanajuato een wenlvarende stad was. De straten rondom het centrale plein zijn geplaveid met marmer en omgeven door statige koloniale panden van meerdere verdiepingen met mooie balkons. Het centrum van Guanajuato behoort sinds 1988 tot het Werelderfgoed van Unesco.
Guanajuato is levendige (studenten)stad, want hier is ook nog eens één van de meest vooraanstaande universiteiten van het land gevestigd.

Morelia

Morelia is een grote stad in een prachtig groene, vruchtbare vallei op ongeveer 2000 meter hoogte. De stad is de hoofdstad van de staat Michoacán en heeft een zeer fraai koloniaal centrum, dat behoort tot het Werelderfgoed van Unesco. Het bijzondere aan het centrale plein 'Plaza de Armas' is, dat de kathedraal midden op het plein gesitueerd is. In andere koloniale plaatsen staan kerken en andere voorname gebouwen over het algemeen rondom het centrale plein. Het levendige centrum heeft vele goede restaurants en gezellige terrassen, waardoor Morélia niet alleen de moeite waard is voor een kort bezoek, maar ook de perfecte uitvalsbasis vormt voor het verkennen van de prachtige omgeving met onder meer de boeiende stadjes Pátzcuaro, Tzintzutzan en Santa Clara del Cobre.
BIJZONDER!  Ieder jaar van november tot maart kunt u hier het overwinteren van de 60 tot 100 miljoen Monarchvlinders - na een acht maanden en vier generaties durende reis vanuit Canada - meemaken!

Pátzcuaro

Deze koloniale plaats werd gesticht in 1324 door Purépecha (Tarasken). Het is een bijzonder schilderachtige plaats, gelegen aan het Pátzcuaromeer. Het heeft nog altijd een zeer levendige Purépecha cultuur. Pátzcuaro is een veel bezochte plaats in de regio Michoacán.

Puebla

Deze stad heeft maar liefst 70 (!) kerken in het historische centrum. In Puebla zijn nog vele Spaanse invloeden te zien, zoals; de koloniale architectuur en het beschilderde keramiek. Verder vindt u hier exclusieve boetiekjes en goede restaurants in prachtig gerestaureerde panden. Genieten!

 • Hotel Casa Grande Morelia

  Casa Grande - Mexico

  U wilt in Morelia in een centraal gelegen hotel verblijven? Dan is dit prachtige kleinschalige boutique hotel iets voor u! 

  Lees verder
 • Rosewood San Miguel de Allende - Mexico

  Rosewood San Miguel de Allende - Mexico

  Dit mooie vijfsterren hotel in het pittoreske San Miguel de Allende is in 2011 volledig nieuw gebouwd al zou je dat bijna niet zeggen. De bouwstijl komt namelijk volledig overeen met de …

  Lees verder
 • Casa de la Real Aduana - Patzcuaro

  Casa de la Real Aduana - Mexico

  De reden om in Patzcuaro te verblijven is het hotel Casa de la Real Aduana. Dit prachtige boetiek hotel met maar 5 kamers lijkt wel een museum. Het ligt aan een zijstraatje van het centrale plein, …

  Lees verder
 • Meer laden..
 • hacienda San Antonio - Mexico

  Hacienda San Antonio - Mexico

  Verblijf een aantal dagen op deze prachtige hacienda en u waant zich een groot grondbezitter uit het begin van de negentiende eeuw. Hacienda San Antonio ligt aan de voet van een vulkaan, omgeven door …

  Lees verder
 • Marktbezoek in Mexico

  Een onvergetelijke rondreis door Mexico!

  In februari - maart 2018 hebben wij een fantastische rondreis door Mexico gemaakt. De reis was door Sapa Pana Travel volledig op onze wensen afgestemd. Alles was perfect geregeld; het ophalen op de …

  Lees verder
 • Aafje en Karel in Baja California, Mexico

  Baja California in Mexico; het overtrof onze verwachtingen

  Al jaren hadden wij het plan om een reis te maken naar Baja California in Mexico. We wilden graag de walvissen spotten, door de woestijn rijden en leuke plaatsen bezoeken. Zo zijn we op zoek gegaan …

  Lees verder
 • Geslaagde rondreis Mexico

  Een geslaagde rondreis door Mexico

  Met het gehele gezin hebben wij enorm genoten van onze 14-daagse reis door Mexico. 

  Lees verder
Close

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 
Klik hier